Microsoft Exchange Site Resilience Nedir sorusuna cevaplar bulacaksınız. Bu çalışmayla birlikte Microsoft Exchange Server Site Resilience Mimarisi ‘nin sadece Microsoft Exchange Server Business Continuity Plan ve Microsoft Exchange Server Disaster Recovery Plan için kullanılmadığını, Microsoft Exchange Server Sunucuları ve barındırmış olduğu Exchange Server Databaseleri için veri merkezi seviyesinde koruma ve süreklilik sağladığını öğreneceksiniz.

Her bir exchange Server sürümünde, her bir Exchange Server Cumulative Update paketinde sadece güncelleme paketine sahip olmadık, bunun da ötesinde yeni bir Microsoft Exchange Server sürümü ile tanıştık.

Microsoft Exchange Server Role Konsolidasyon Süreci ile birlikte Microsoft Exchange Server 2010 ‘dan 2019 sürümüne kadar bir çok değişiklik yaşandı ve böylece Exchange Server sürekli olarak yenilendi, yeni dünya düzenine uyumlu duruma geldi.

Şirket ihtiyaçları doğru belirlendiği zaman yerel veri merkezi içinde çalışan Microsoft Exchange Server neredeyse Office 365 hizmetiyle yarışabilir duruma geldi.

Bu çalışmamızda Exchange Server Site Resilience Mimarisini ve Pera Bilgi Sistemleri olarak sunmuş olduğumuz projelerimizi ve bulut bilgi işlem alt yapımızda sunmuş olduğumuz hizmet ve çözümleri sizlere aktaracağız.

Microsoft Exchange Site Resilience mimarisi nedir sorusuna çok kısa olarak cevap verelim ve sonrasında detaylara inelim. Birinci veri merkezi içinde çalışmakta olan Microsoft Exchange Server ‘in ikinci veri merkezi içine genişletilmesi olarak söyleyebiliriz.

Microsoft Exchange Site Resilience Mimarisi ile  birinci veri merkezinde yaşanacak olan hizmet kesintisi, veri merkezi seviyesinde yaşanması muhtemel hatalardan en az seviyede etkilenmemizi ve felaket durumları için hazır kalmanız hedeflenmektedir.

Microsoft Exchange Site Resilience mimarisi özünde bir Disaster Recovery ve Felaketden korunma projesidir.

Fakat, bu projeyi bizim ile birlikte yaptığınız zaman, Pera bilgi sistemlerinin sahip olduğu veri merkezleri ve bulut alt yapısı kullanıldığı zaman bu proje sadece bir Disaster Recovery ve Felaketden korunma projesi olmamakta, bunun da ötesinde bulut bilgi işlemin bir çok özelliğine de sahip olabilmektesiniz.

Bildiğiniz gibi Pera bilgi sistemleri bulut bilgi işlem alt yapısı Iaas, Saas ve Paas platformu olmak üzere birden fazla bulut bilgi işlem çözümünü barındırmakta. Iş ortaklarımız ve sahip olduğumuz uzman danışmanlarımız ile birlikte bulut bilgi işlem projelerini, sizlere özel çözümler üretmekteyiz.

Microsoft Exchange Site Resilience projelerinde nasıl çözümler üretmekteyiz şimdi bunları kısaca sizlere anlatalım ve Exchange Site Resilience projelerini sadece bir disaster recovery ve felaketten korunma projesi olarak bakmadığımızı, dikey çözümleri nasıl sunduğumuzu sizlere paylaşalım.

Sizlerin, Birinci veri merkezi içinde bulunan ve yüksek erişilebilirlik seviyesine çalışmakta olan Microsoft Exchange Server bulunmakta.

Bizler, Bu Microsoft Exchange Server  için Pera Bilgi sistemleri bulut bilgi işlem alt yapımızda, IaaS katmanında, belirlenen ihtiyaçlarda yeni bulut sanal sunucularınızı hazırlıyoruz.

Bu yeni bulut sanal sunucuları bizlerin veri merkezinde çalışmakta ve sizin veri merkezi içinde çalışan exchange sunucuları hizmet vermeye devam etmekte.

Yeni kurmuş olduğumuz sunucuların ihtiyaç duydukları kaynakları, ram, işlemci, depolama alanı gibi temel bilgi işlem birimleri ve mantıksal katmanda ki bütün ayarları, bizler tarafından yapılmakta.

Ihtiyacınız belirlendikten sonra sizin için yeni bir kiracı hesabı oluşturulmakta ve bu sunuculara kendi yerel veri merkeziniz üzerinden de bağlantı yapabilmektesiniz.

Bu bağlantılar isterseniz kendi Mlps ağı üzerinden, isterseniz sizler için oluşturacak olduğumuz Layer2 bağlantısı üzerinden isterseniz Site to Site VPN erişimi üzerinden erişim yapabilmektesiniz.

Bu bağlantı yöntemi sizlerin sahip olduğu ağ topolojisine bağlı olarak belirlenmekte ve güvenli, esnek ve uyumlu network alt yapımız ile kesintisiz ve güvenli erişimi sizlere sağlamaktayız.

Bu bağlantı sonrasında İki veri merkezi ortak ağ üzerinden kesintisiz erişimi yapabilmekte ve kiracı hesabınızda oluşan kaynaklara güvenli ve kesintisiz olarak erişim yapabilmektesiniz.

Öncelikli olarak etki alanı genişletmesi, site ayarlarının yapılması gibi ön şartları yerine getirmekte ve proje özelinde talep ederseniz ve ihtiyacınız varsa yerel veri merkezi içinde bulunan etki alanı sunucuları için de güncelleme, bakım ve yükseltme projelerini Exchange Site Resilience projesiyle birlikte yapabilmekteyiz.

Microsoft Exchange Site Resilience projeleri aynı zamanda etki alanı içinde bir disaster recovery projesini kapsamaktadır.

Biz bu projelere Cloud Domain Controller ve Esea Forest projeleri de demekteyiz ki bu projelerin kullanım amacı da farklıdır ve bunun bilgilerini de sizlere ayrıca hazırlamaktayız.

Müşterimiz için bulut kiracı ortamı hazır, müşterimiz için veri tabanı birleştirme işlemleri yapılmış durumda ve son olarak asıl proje yani Microsoft Exchange Site Resilience projemize başlıyoruz.

Proje kapsamına bağlı olarak, Exchange Site Resilience projelerinde yerel veri merkezi içinde çalışan Exchange Server öncelikle Site Resilience projesi için hazırlanmakta.

Exchange Server üzerinde bakım, güncelleştirme, sürüm yükseltme gibi ihtiyaçlar varsa bu  proje kapsamında bunları da yapmakta, birinci veri merkezi içinde yüksek erişilebilirlik testlerini gerçekleştirmekte, sizlerden kabulu aldıktan sonra Exchange Site Resilience adımlarına geçmekteyiz.

Bu adımları Pera Bilgi Sistemleri Proaktif Hizmetler kapsamında yapmakta ve proaktif hizmetler Exchange Server prosedürlerini uygulamaktayız.

Sizlerden kabulu aldıktan sonra birinci veri merkezi içinde çalışmakta olan exchange Server ‘iniz Exchange Site Resilience projesi sonrasında ikinci veri merkezinde, yani Pera bilgi sistemleri bulut bilgi işlem altyapısında güvenli olarak çalışmakta, Felakat durumları için exchange Server alt yapınız hazır olarak beklemekte.

Exchange Site Resilience nedir sorusuna cevap verirken şunu söyledik, bu projelere doğru dokunuşlar yapılırsa, Microsoft Exchange Server alt yapısı Exchange Site resilience projeleriyle birlikte Office 365 hizmetiyle yarışabilir duruma gelir dedik.

Biliyoruz, Office 365 hizmeti çok fazla zenginliğe ve özelliğe sahip ve bizlerde sahip olduğumuz bulut bilgi işlem alt yapımız ile sizlere bu zenginliği verebilir durumdayız.

Bu özelliklerden bazılarını sizlere paylaşmak istiyorum.

Pera bilgi sistemleri IaaS bulut alt yapısı haricinde , geleneksel bulut bilgi işlem hizmetlerinin ötesinde Saas ve Paas Bulut ortamları da hazır durumda.

Bu bulut ortamlarında hazır bulunan güvenlik, yönetim ve optimizasyon çözümlerini Exchange Site Resilience projelerinde kullanmakta ve sizlere e-posta hizmetiniz için uçtan uca çözümler geliştirmekteyiz.

Öncelikle Exchange Site Resilience projelerine bakışı hatırlayalım.

Geleneksel bakış açısı bir Exchange Site Resilience projesi eşittir bir disaster recovery ve felaketten korunma projesidir.

Evet, bu doğru ve ana amaçta bu olmalı zaten.

Fakat, topolojide gördüğünüz gibi ikinci veri merkezi var, ikinci veri merkezi içinde çalışmakta olan kaynaklar var ve eğer bir felaket durumu olmazsa bu kaynaklar sadece felaket durumunu bekleyecekler.

Temmenimiz, her hangi bir felaket olmasın ama bizde her an olacakmış gibi hazır olmalıyız.

İşte biz bu ikinci veri merkezi için de çalışan exchange sunucularını, sahip olduğumuz bulut bilgi işlem çözümleri ile birleştirmekte ve sizlere uçtan uca çözümler sunmaktayız.

Geleneksel bakış açısından biraz uzaklaşmakta, aktif pasif çalışmakta olan Exchange Site Resilience projelerini eğer isterseniz aktif-aktif çalıştırmaktayız.

Bunları nasıl yapmaktayız.

Öncelikle optimizasyon çalışmalarından örnekler verelim.

Sahip olduğumuz güçlü yedekleme alt yapısını bu proje özelinde sizlere açmakta, IaaS katmanında kiralamış olduğunuz hizmetlere yedekleme alt yapımızı da dahil etmekteyiz.

Böylece, sizlerin kendi veri merkezi içinde almış olduğu yedekleme görevleri, yedekleme iş yükleri pasif olarak çalışan veri merkezine kaydırışmış olacak.

Birinci veri merkezinde çalışan exchange server sadece ama sadece ileti alacak ve gönderecek, ikinci veri merkezi felaket durumu için hazır beklerken aynı zaman da Exchange server ‘in birinci önceliği olan bakım işlemleri, yedekleme işlemleri ikinci veri merkezi içinde çalışan exchange sunucuları tarafından yapılacak.

Böylece, birinci veri merkezi içinde yedekleme için ayırmış olduğunuz yedekleme havuzundan tasarruf edecek, yedekleme görevleri için ayrılan sunucu yada bilgi işlem kaynaklarından tasarruf edecek ve aynı zamanda ikinci veri merkezi içinde çalışan exchange sunucuları sadece felaket durumları için hazır beklemeyecek aynı zaman da aktif – aktif de çalışabilir duruma gelecek.

Exchange Site Resilience projelerini bizim ile yaparsanız başka neler kazanacaksınız.

Pera bilgi sistemleri bulut bilgi işlem alt yapımızda çalışmakta olan arşivleme ürünleri ve veri tekilleştirme, yaşlandırma çözümleriyle veri tabanı seviyesinde verimlilikte kazanacaksınız.

Veri tabanı içinde bulunan eski, sıcak olmayan veriler bizlerin veri sınıflandırma, veri yaşlandırma ve arşivleme çözümleriyle ayrıştırılacak ve bu veriler sıcak veriden soğuk veriye dönüştürülecek.

Bu dönüşüm sonrasında veri tabanı seviyesinde küçülme ve optimizasyona sahip olacaksınız.

Sıcak veriyi, ılık ve soğuk olarak dönüştürdükten sonra bu verilere yani exchange server arşiv verilerine soğuk depolama birimlerinden erişecek ve soğuk depolama birimlerinde barınan verilere istediğiniz zaman sıcak veriye erişirmiş gibi erişeceksiniz.

Exchange Server özelinde yapılan bu veri sınıflandırma, ileti arşivlendirme projeleri yasal olarak sorumlu olduğunuz regülasyonlarada uyumlu olup yasa koyucu tarafından da kabul görmüş çözümlerdir.

Exchange Site Resilience projelerinde yapmış olduğumuz bu dokunuş sonrasında veri tabanınız küçülecek, exchange server ortamı daha verimli çalışacak ve daha kücük, daha sıcak verileri daha hızlı ve verimli bir şekilde yöneteceksiniz.

Exchange Site Resilience projelerinde yapmış olduğumuz dokunuşlar bunlarlada sınırlı değil.

Exchange Server alt yapınızda süreklilik ve optimizasyon haricinde güvenlik projelerinide ekleyebilmekteyiz.

Pera bilgi sistemleri bulut alt yapısı aynı zaman da Azure veri merkezlerine erişim yapabilen Edge bulut çözümüne de sahip durumdadır.

Edge bulut çözümüyle Azure kaynaklarına erişim yapabilecek, Azure bulut bilgi işlemin sunmuş olduğu Azure Trafik Manager, Office 365 ATP, Office 365 EOP, Azure DNS çözümleri ile birlikte iki veri merkezini aktif aktif kullanabilmekte, çoklu veri merkezini eşit olarak çalıştırabilmektesiniz.

Böylece ikinci veri merkezi olarak çalışan pera bilgi sistemleri bulut alt yapısında çalışmakta olan exchange sunucularınız aynı zaman da birinci veri merkezi gibi de çalışabilir duruma gelmekte.

Isterseniz bu sürekli çözümü aktif aktif kullanabilir, aktif aktif kullanırken aynı zamanda veri sınıflandırma, arşivleme, yedeklem gibi çözümlere de sahip olabilir, Azure bulut bilgi işlem alt yapısının sunmuş olduğu güvenlik ve süreklilik çözümlerine sahip olabileceğiniz gibi bizlerin sunmuş olduğu yedeklilik, süreklilik ve güvenlik çözümlerini de tercih edebilirsiniz.

Exchange Server özelinde Exchange Site Resilience projelerinde yapmış olduğumuz çözümleri sizlere anlatmaya çalıştım.

Exchange Site Resilience projeleri bir disaster recovery bir felaketten korunma çözümleri olduğu gibi aynı zaman da pera bilgi sistemleri bulut çözümleriyle yapıldığı zaman kazanacak olduğunuz değerlerden, çözümlerden bahsettim.

Bu proje, dikkat ettiyseniz aynı zamanda bir hibrit bulut çözümüdür.

Pera bilgi sistemlerinin vizyonu Pera bilgi sistemleri ile buluta ve oradan da birden fazla buluta, çoklu bulut çözümünü de Exchange Site Resilience projesiyle birlikte sizlere sunmaktayız.

Microsoft ‘un bulut teşvik programı kapsamında bu proje özelinde lisanslama çözümlerini de sizlere sunmakta, hibrit bulut çözümleri ve projeleri ile birlikte lisanslama ihtiyacınızda bu proje özelinde karşılanabilmektedir.

Isterseniz sahip olduğunuz lisansları bu proje özelinde kullanabilmekte, isterseniz güncel olmayan Microsoft lisanslarınızı bu projeyle birlikte aydan-aya kiralaya bilmektesiniz.

Exchange Site Resilience projeleri özelinde SPLA ve Office 365 lisanslama modelleri ile birlikte tek seferlik satın alma maliyetlerinden de kurtulacak, hizmeti aydan aya kullanırken aynı zamanda aydan aya ödeme yöntemine de sahip olacaksınız.

Bulut teşvik ve hibrit bulut avantajları Exchange Site Resilience projelerinde kullanılmakta, güncel olmayan exchange server, windows server ve client access lisanslarınızda bu proje özelinde tamamlanabilmektedir.

Exchange Site Resilience projelerini, sunmuş olduğumuz çözümleri sizlere anlatmaya çalıştım.

Sunmuş olduğumuz sayısız çözümler arasında unutmuş olduğumuz, bu çalışma içinde şimdilik aklımıza gelmeyen fakat sizlerin ihtiyaç duyduğu özel proje talepleri olabilir.

Bunları bizlere yazmanızı, projeniz hakkında bizler ile konuşmanızı, bizleri aramanızı ve çözümlerimizi sizlere de sunabilmemiz için bizim ile iletişime geçmenizi beklemekteyiz.