Microsoft Exchange Server Pipeline Tracing mimarisi Microsoft Exchange Server 2007 ile birlikte hayatımıza giren bir teknolojidir. Exchange Server Pipeline Tracing Log olay günlükleri Exchange Server üzerine gelen yada giden bir iletinin bozulması sonrasında bozulma nedenlerini bulmamıza, problemleri analiz edip çözüm bulmamız için geliştirilmiştir. Bu problem çözüm yönetmi Exchange Server 2003 zamanın da Archive Sink özelliği olarak kullanılmaktaydı.

Microsoft Exchange Server Pipeline Tracing Log Mimarisi hakkında detaylı bilgiler paylaşmıştık. Microsoft Exchange Server Pipeline Tracing Log Planlama konusuna giriş yapmadan önce bu özellik hakkında kısa bir hatırlatma yapalım.

Microsoft Exchange Server Services

Microsoft Exchange Server Services

Microsoft Exchange Server 2007 ile başlayan ve günümüze kadar gelen bir çok Exchange Server sürümü konsalidasyon sürecine girmiş ve her bir yeni Exchange Server sürümü ve her bir Exchange Server Cumulative Update ile birlikte güncellenmiştir.

Eski Exchange Server sürümlerin de Exchange Server Role olarak kullandığımız Exchange Server Client Access Role ve Exchange Server Hub Transport Role görevleri Microsoft Exchange Services olarak değişmiştir. Bu Exchange Role ‘leri artık Exchange Mailbox Role altında Exchange Client Access Services ve Exchange Server Transport Services ve alt servisleri olarak hizmet vermektedir.

Microsoft Exchange Server Role Konsalidasyon sürecinde önce bir ileti gelirken yada giderken bir den fazla Exchange Role üzerinde transfer edilmekteydi. Bir ileti Exchange Server organizasyonuna giriş yaparken öncelikle Microsoft Exchange Server Hub Transport Role gelir ve bu Exchange Role üzerinden kullanıcıların posta kutularını barındıran Exchange Mailbox Role üzerine transfer edilirdi.

Microsoft Exchange Server Mail Flow

Microsoft Exchange Server Mail Flow

Eğer, Microsoft Exchange Server e-posta sisteminde Microsoft Edge Role kullanılıyorsa yada üçüncü taraf bir SMTP Gateway ürünü, hizmeti kullanılıyorsa Exchange Server Hub Transport Role gelmeden önce bu SMTP Gateway ürünlerine gelmekte ve ileti gelişi yukarıda belirttiğimiz sıra ile devam etmekteydi.

Aynı şekilde, Microsoft Exchange Server organizasyonundan dışarıya ileti gönderilirken de aynı işlem ters sıralama ile devam etmektedir.

Eski mimari de Microsoft Exchange Server Role seviyesinde gerçekleştirilen e-posta akış işlemi Microsoft Exchange Server 2016 ile birlikte Exchange Services ‘ler arasında gerçekleştirilmeye başladı.

Microsoft Exchange Server inbound mail flow

Microsoft Exchange Server inbound mail flow

Yukarıda paylaşmış olduğum topoloji de bir Exchange server organizasyonuna gelmekte olan bir iletinin geçiş yapmış olduğu Exchange Servcices ‘leri görmektesiniz. Bir ileti Exchange Server organizasyonuna giriş yaparken, kullanıcı e-posta kutusuna girene kadar

  1. Front End Transport Services
  2. Transport Services
  3. Mailbox Transport Delivery Services ‘ler arasında transfer yapılmaktadır.
Microsoft Exchange Server inbound mail flow SMTP Gateway

Microsoft Exchange Server inbound mail flow SMTP Gateway

Eğer, Exchange server organizasyonun da bir SMTP Gateway güvenlik ürünü yada Microsoft Exchange Server Edge Role var ise yukarıda ki sıralamanın önünü bu ürünler gelmektedir.

2. Exchange Server ileti Bozulma Nedir?

Yukarıda paylaşmış olduğumuz sıralama bir Exchange Server organizasyonuna ileti gelme sıralamasıdır. Exchange server ileti gönderme işlemleri de tam tersi olarak işlemekte ve her bir ileti gelirken yada giderken bir den fazla Exchange Services tarafından işlenmektedir.Eski mimariler de bu işlem Exchange Server Role seviyesinde yapılmaktaydı.

Bir ileti gelme ve gitme işlemin de birden fazla ürün, hizmet yada Microsoft Exchange Services tarafından işlendiği için ender de olsa bozulabilmektedir. Bir iletinin bozulma nedeni Exchange Server üzerinde bulunan üçüncü taraf bir antivirus, antip spam, SMTP Gateway yada Exchange Server üzerinde kullanılan signature (imza) yazılımı olabilir. Bu ürünlerin her birisi ileti üzerinde değişiklik yapmakta ve kendi imzalarını iletiye yerleştirmektedir.

exchange server coexistence migration

exchange server coexistence migration

Üçüncü taraf ürünler haricinde Exchange Server organizasyon içinde bulunan ve Microsoft Exchange Server Kurulum işlemlerinin hatalı yapılmış olduğu bir sunucu yada hatalı bir Exchange Server Upgrade Projesi de ileti bozulmasına neden olabilmektedir.

Microsoft Exchange Server e-posta sistemi exchange server coexistence migration projelerini desteklemekte ve geri dönük uyumluluk da bulunmaktadır. Bir ileti, yanlış bir mail akışına uğradığı zaman da ileti bozulmaları oluşmaktadır.

3. Exchange Server Pipeline Tracing Log Olay Günlükleri Niçin Kullanılır

E-posta sistemlerin de bu e-posta sistemi ister Microsoft Exchange Server e-posta sistemi olsun isterse üçüncü taraf bir e-posta sistemi olsun ileti bozulma problemini bulmak derin uzmanlıklar istemektedir.

Exchange Server Pipeline Tracing Log

Exchange Server Pipeline Tracing Log

Bir iletiyi kullanıcı düzgün içerikte ve uyumlu ekler ile gönderdiği zaman karşı taraf bu iletiyi okunmaz durumda alabilir, yada tam tersi durum olabilir. Kullanıcının kullanmış olduğu mail istemcisi sağlıklı olduğu zaman ileti bozulma problemini bulma işlemi E-posta sistemlerin de ve iletinin geçiş yapmış olduğu SMTP Gateway ve servisler analiz edilerek çözüm sağlanmaktadır.

Exchange Server Pipeline Tracing Log Olay günlükleri, bir ileti giderken yada gelirken bozulmaya uğradığını düşündüğünüz sunucu üzerinde açılarak analiz edilmektedir.

4. Exchange Server Pipeline Tracing Log Olay Günlükleri Planlama

Exchange Server e-posta sisteminiz de yaşamış olduğunuz bir ileti bozulma problemi bulunmakta ve bu problem de bir-iki kullanıcıdan değil de bütün e-posta kullanıcılarından gelmekte. Problem genel. Kullanıcıların e-posta client sistemlerine odaklandınız ve bir problem bulamadınız. Kullanıcılar, e-posta gönderdikleri zaman X harfini kullanırken karşı tarafa bu Y harfi olarak değişerek gitmekte. ASCI karakter problemleri yaşıyorsunuz, ileti ekleri anlamsız ve okunmaz duruma gelmekte.

Bu durumu yaşadığınız zaman Exchange Server Pipeline Tracing Log Olay Günlüklerini aktif duruma getirmeli ve hızlıca problem analizine başlamalıyız.

Öncelikle karar vermemiz gereken konu hangi e-posta sistemi iletiyi bozmakta. Exchange Server Role üzerinde mi yoksa Exchange Services özelinde mi yoksa üçüncü taraf bir SMTP gateway tarafından mı iletilerin bozulduğunu belirlememiz gerekmekte. İleti bozulma probleminin Exchange Server üzerinde olduğunu varsayalım ve Exchange Server Pipeline Tracing Log Olay Günlüklerini aktif duruma getirelim.

Exchange Server Pipeline Tracing Log

Exchange Server Pipeline Tracing Log

Exchange Server Pipeline Tracing Log Olay Günlükleri var sayılan değerde kapalıdır. Microsoft Exchange Server 2016 için MailboxTransportService ve TransportService özelinde iki adet Pipeline Tracing Log ayarı bulunmaktadır.

Exchange Server organizasyonu için de Pipeline Tracing Log aktif durumda mı, yapılandırılan PipelineTracingPath dizni nedir ve Pipeline Tracing Sender Address yapılandırılmış mı görmek için aşağıda ki komutları kullanabilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile MailboxTransportService için kontrolleri sağlayabilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile TransportService için kontrolleri sağlayabilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile pipeline tracing özelliğini sunucu üzerinde açabilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile pipeline tracing olay günlüklerinin oluşacak olduğu dizini değiştirebilirsiniz. Bu değişikliği dikkate almanızı ve varsayılan dizinde bırakmamanızı önermekteyim. pipeline tracing olay günlükleri var sayılan değerde kapalıdır ve barınmış olduğu dizin C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\TransportRoles\Logs\Mailbox\PipelineTracing yoludur.

Pipeline Tracing olay günlükleri çok fazla olay günlüğü oluşturduğu için varsayılan dizin de bırakılması önerilmemektedir.

#Exchange Server Logging etiketi ile Exchange Server kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra var sayılan dizinleri değiştirmiştik. Pipeline Tracing olay günlükleri var sayılan değer de kapalı olduğu için Exchange Server Logging Dizini Değiştirme işlemlerini yapmış olduğumuz makalede ki işlemler bu ihtiyaç için kullanılamaz ve ayrıca değiştirmeniz gerekmektedir.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile bir ileti bir Exchange Server üzerinden bir diğerine transfer edilirken yada Exchange Server üzerinden SMTP Gateway ürününe transfer edilirken, transfer edilme sırasında ki bir kopya imzalanmadan önce, yani değişikliğe uğramadan önce ki kopyasının gönderilecek olduğu posta kutusunu belirtebilirsiniz.

Bu özelliği Journaling kuralı ile karıştırmayalım. Journaling işlemi bir postanın kopyasını saklarken bu Pipeline Tracing Sender Address ise postanın imzalanmadan önce ki sürümünü tutmakta ve ileti transfer işlemi sonrasında uğramış olduğu değişiklikleri analiz etmek için kullanılmaktadır.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile pipeline tracing özelliğini sunucu üzerinde kapatabilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum pipeline tracing komutları ile ileti bozulma problemlerini tespit edebilir, bir iletinin hangi transfer sürecinde bozulmaya uğradığını analiz edebilirsiniz. ileti bozulma problemlerini tespit ettikten sonra Exchange Server pipeline tracing özelliğinin kapatılması önerilmektedir.

Exchange Server pipeline tracing özelliği özel durumlar da kullanılan ve sürekli açık kaldığı zaman Exchange Server üzerinde performans problemlerine neden olan bir özelliktir ve sadece özel durumalar için kullanılmalıdır.

Bir ileti bozulma işlemi ileti transfer sürecinde bozulabildiği gibi ayrıca, son kullanıcının mail client üzerinde istemiş olduğu okundu raporu, iletildi raporu, otomatik cevap şablonları, Out Of Office cevapları da ileti bozulmalarına neden olmaktadır.