Microsoft Exchange Server Kurulum işlemleri , Exchange Server Upgrade/Yükseltme Projeleri yada Exchange Server Migration Projelerinde sadece Exchange Server odaklı ilerlememek Exchange server Projelerinde problemlere neden olacaktır. Microsoft Exchange  Server Kurulum işlemleri öncesinde ve Exchange Server  Upgrade Projeleri için ihtiyaç duyulan birden fazla bağımlılık ve gereksinim vardır. Bu bağımlılıkların bazıları ön gereksinim (Exchange Server Prerequise) bazıları ise koşulsuz şart (Exchange Server Requirments) olarak bilinmektedir ve bu bağımlılıkları aşağıda ki başlıklar içinde paylaşmıştık.

Microsoft Exchange Server Kurulumu makalesi içinde aşağıda ki başlıklara yer verilmiştir.

1. Microsoft Exchange Server Sistem ihtiyaçları

  • Microsoft Exchange Server  kurulumu ve Exchange Server 2016 Upgrade işlemlerini yapabilmeniz için etki alanınız içinde bulunan Domain Controller sunucuları en az Windows Server 2008 R2 ve üzeri olmalı. Exchange Server Active Directory Gereksinimi makalesini Exchange Server Support Matrix ‘i inceleyebilirsiniz.
  • Etki alanı Domain Functionality Level ve Forest Functionality Level seviyelerinin en az Windows Server 2008 R2 seviyesine yükseltilmeli. Exchange Server 2016 Kurulum işlemleri için Active Directory Hazırlıkları makalesi içinde detaylara erişebilirsiniz
  • Microsoft Exchange Server 2016 / 2019 kurulum işlemi yapılacak sunucuların x64 bit mimarisine sahip olmalı.
  • Domain Controller sunucuları üzerine Microsoft Exchange Server 2016 / 2019 Kurulumu yapılmamalı.

Microsoft Exchange Server Kurulum işlemlerinde ve Microsoft Exchange Server Upgrade projelerinde Active Directory ortamına etki edecek bir çok adım bulunmaktadır. Microsoft Exchange Server Kurulum işlemlerinde önce mutlaka Active Directory Forest Seviyesinde yedek alma işlemlerinin tamamlanması ve geri dönüş senaryolarının da planlanması gerekmektedir. Microsoft Exchange Server Kurulum işlemleri sadece kurulmuş olduğu sunucular üzerinde değişiklik yapmamakta, Exchange Organizasyon seviyesinde yani Active Directory Dizin üzerinde de bir çok değişikliği yapmaktadır.

Microsoft Exchange Server Kurulum işlemleri Root olarak adlandırdığımız Forest içinde ki en üst domain’e yüklenebildiği gibi Child olarak adlandırdığımız alt Domanin ‘lere de yüklenebilmektedir, bunu da unutmayalım. Eğer Child Domain içine kurulum yapılacaksa Active Directory Forest seviyesinde backup almanın haricinde Microsoft Exchange Server kurulumu yapılacak olan Child Domain seviyesinde de yedekleme işlemlerinin tamamlanmış olması ve elimizde sağlıklı geri dönüş noktalarının olması gerekmektedir.

exchange upgrade to 2016

Exchange Upgrade to 2016

Bir Active Directory Dizini içine Microsoft Exchange Server Kurma işlemini yapmak için mevcutta bir Exchange Server sürümünün kurulu olmasına ihtiyaç yoktur. Yeni bir Exchange Server kurulum işlemi yapılabildiği gibi Microsoft Exchange Server Upgrade işlemleri de yapılabilir.

Microsoft Exchange Server  2016 / 2019 upgrade işlemi yapılacaksa eğer bir etki alanı içinde en az Exchange Server 2007 sürümü ve öncesi olmaması gerekmektedir. Exchange Upgrade to 2016 işleminin yapılabilmesi için organizasyon içinde bulunan Exchange Server sürümlerinin en az;

  • Exchange 2010 Service Pach 3 Update Rollup 11 seviyesine
  • Exchange 2013 Cumulative Update 10 seviyesinde olmalıdır.

Exchange Server Upgrade to 2016 işlemleri CutOver migration olarak adlandırdığımız yöntem ile de yapılabilmektedir. Fakat bu yöntem, bir çok kuruluş için uygun değil ve hizmet kesintisini barındıran sancılı projelerdir.

Günümüz Microsoft Exchange Server  2016/2019 Upgrade projesinin yapılabilmesi için Coexistence olarak adlandırdığımız birlikte çalışma yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemdeyse geçmişe dönük sahip olunan Exchange Server sürümlerinin güncelleştirme ihtiyacıcı istemekte ve Exchange Server 2016 Kurulum işlemleri başlamadan önce önceki eskiye dönük Exchange Server sürümlerin uygun seviye Service Pach ve Exchange Server Cumulative Update sürümlerine yükseltilmesi ve mevcut Exchange Server üzerine Exchange Server Security Update Paketleri yüklenmesi gerekmektedir.

Özet ile yeni bir Exchange Server kurulum yada yüksetleme işlemleri yapılmadan önce Active Directory Dizin Hizmeti Sağlık kontrolleri ve Exchange Organizasyonu sağlık kontrollerinin tamamlanması gerekmektedir.

2. Microsoft Exchange Server Kurulum İşlemleri

Eski Exchange Server Mimarilerine göre Exchange Server 2016 / 2019 kurulumu çok sadeleşti ve kolaylaştı. Bu sadelik ve kolaylaşan kurulum modelleri Exchange Server 2013 ile birlikte başlamıştı.

Exchange Server 2007 ve Exchange Server 2010’un sahip olduğu karmaşık mimari, birden fazla Exchange Server Rollerinin bulunması, her bir Exchange Server Rolle için uyumluluk tasarımı gibi karmaşık süreçleri vardı. Exchange Server Role Konsolidasyon süreci tamamlandı ve gerçekleşen bu dönüşüm sonrasında Microsoft Exchange Server Kurulum işlemleri kolaylaştı ve Exchange Server High Availability Süreçleri de sadeleşti. Exchange Server kurulum işlemleri artık çok basit ve sade bir tasarıma sahip durumda.

Sahip olduğu birden fazla Exchange Server Role artık yok ve sadece Mailbox Role olarak hizmet vermekte. Tek Exchange Server role olması Exchange Server 2016 /2019 kurulum işlemleri ve sonrasında ki operasyonları da kolaylaştırdı ve karmaşık süreçlerin son bulmasına neden oldu.

2.1 Microsoft Exchange Server 2016 Prerequisites

Microsoft Exchange Server 2016 Cumulative Update 3 ve sonrasında ki sürümler Windows Server 2016 üzerine yüklenebilmektedir ve Microsoft Exchange Server 2016 Kurulum işlemlerine başlamadan önce bu ön gereksinimleri tamamlamanız gerekmektedir.

Windows Server 2016 işletim sistemi üzerine Microsoft Exchange Server 2016 Mailbox Görevini kurmak için öncelikle aşağıda ki komutu çalıştırmalısınız.

Yukarıda ki komut ile Windows Server 2016 işletim sistemi Exchange Server 2016 için ihtiyaç duyulan Windows Bileşenlerini yükleyecektir. Sonrasında sunucuyu yeniden başlatmamız ve sırası ile aşağıda ki yazılımları yüklememiz ve yükleme işlemleri tamamlandıktan sonra Exchange Server 2016 kurulum işlemine geçmeden önce son bir defa yeniden başlatmamız gerekmektedir.

  1. .NET Framework 4.8
  2. December 13, 2016 (KB3206632) security update
  3. Visual C++ Redistributable Package for Visual Studio 2012
  4. Visual C++ Redistributable Package for Visual Studio 2013
  5. IIS URL Rewrite Module
  6. Microsoft Unified Communications Managed API 4.0, Core Runtime 64-bit

Microsoft Exchange Server 2016 CU3 sürümü Windows Server 2012 ve Windows Server 2012 R2 işletim sistemlerinde desteklenmektedir. Fakat bu işletim sistemlerinin yaşam süreleri tamalandığı için bu makale içinde bu kurulum başlıklarına yer verilmedi. Microsoft Exchange Server 2016 sürümü Windows Server 2019 üzerine yüklenemez.

2.2 Microsoft Exchange Server 2019 Prerequisites

Microsoft Exchange Server 2019 Kurulum işlemleri sadece Windows Server 2019 üzerine yapılabilmektedir. Microsoft Exchange Server 2019 ile birlikte Windows Server Core üzerine kurulum da desteklendi. Windows Nano Server üzerine kurulum desteklenmemektedir.

Windows Server 2019 üzerine Microsoft Exchange Server 2019 Mailbox Role kurmak için aşağıda ki yazılımları sırası ile yüklememiz ve yükleme işlemleri tamamlandıktan sonra yeniden başlatmamız gerekmektedir.

  1. NET Framework 4.8
  2. Visual C++ Redistributable Package for Visual Studio 2012
  3. Visual C++ Redistributable Package for Visual Studio 2013
  4. IIS URL Rewrite Module
  5. Unified Communications Managed API 4.0

Yukarıda ki yazılım yükleme işlemleri tamamlandıktan sonra aşağıda ki komu ile Server Media Foundation özelliğinin Windows Server 2019 üzerine eklenmesi gerekmekte.

Server Media Foundation özelliği de yüklendikten sonra yeniden başlatmamız gerekmekte.

Yukarıda ki işlemler Windows Server Core 2019 ve Windows Server 2019 Grafik arabirimine sahip işletim sistemleri için zorunludur. Şimdi paylaşacak olduğum iki komut ise kurulum yapacak olduğumuz Windows Server işletim sistemine göre farklılık göstermektedir.

Windows Server Desktop Experience üzerine Microsoft Exchange Server 2019 Kurulum işlemi yapılacaksa aşağıda ki windows Server özelliklerinin yüklenmesi ve yükleme işleminden sonra yeniden başlatma ve son güncelleştirme işlemlerinin alınması gerekmektedir.

Windows Server Core üzerine Microsoft Exchange Server 2019 Kurulum işlemi yapılacaksa aşağıda ki windows Server özelliklerinin yüklenmesi ve yükleme işleminden sonra yeniden başlatma ve son güncelleştirme işlemlerinin alınması gerekmektedir.

3. Exchange Server 2016 / 2019 Kurulumu

Bu bölüme kadar geldiyseniz artık Microsoft Exchange server 2016 / 2019 kurma işlemi bundan sonra çok daha kolay. Exchange Server Kurulum işlemlerinde önemli olan, zor olmasa da karmaşık olan Exchange Server prerequisites ve Exchange Server Requirments ‘lerin karşılanması ve platform hazırlıklarıdır. Bu ön gereksinim ve şartları tamamladıysanız kurulum işlemi bu aşamadan sonra aşağıda paylaşmış olduğum gibi sihirbazın sorularını cevaplamak kadar kolaydır

exchange 2016 Kurulumu

Exchange 2016 KurulumuExchange server 2016 kurulum işlemleri için Windows işletim sistemlerimizde hazır durumda.

Microsoft Exchange Server 2016 CU5 Setup

Microsoft Exchange Server 2016 CU5 Setup

Use Recommended Settings bölümünü seçiyorum ve Exchange server 2016 kurulum işlemleri için herhangi bir özelleştirilmiş işlem yapmadan devam ediyorum.

Microsoft Exchange Server Role

Microsoft Exchange Server Role

Exchange server 2016 kurulum işlemleri sonrasında Microsoft Exchange sunucumuz tek bir rol olarak hizmet verecektir.

Daha önceki exchange Server sürümlerinden farklı olarak artık Mailbox Role haricinde ek bir rol yoktur.

Tek bir Exchange Role durumuna gelen Microsoft Exchange Server Role, Exchange upgrade projelerinde yaşamış olduğumuz tasarım karmaşasının önüne geçmiştir. Exchange Server Mailbox Role haricinde ki diğer hizmetler artık servis seviyesinde çalışmakta ve tasarımlarımızı kolaylaştırmaktadır.

Microsoft Exchange Server 2016 Kurulumu

Microsoft Exchange Server 2016 Kurulumu

Exchange Server kurulum dizinini kurulum işlemleri sırasında belirleyebiliriz. Eğer kurulumu bu ekran da olduğu gibi ön tanımlı kurulum olarak yaptıysanız #exchange server logging etiketi ile hazırlamış olduğumuz makale serisini mutlaka böz atmalısınız.

Ön tanımlı kurulum işlemleri her kuruluş için kabul görmüş varsayılan değerlerdir. Her kuruluşun beklentisi de farklı olduğu için performans, optimizasyon ve güvenlik sıkılaştrıma çalışmaları için Exchange server özelinde, kuruluşa özel özelleştirme işlemlerini yapmak durumundasınız.

Exchange Server Malware Protection

Exchange Server Malware Protection

Microsoft Forefront Güvenlik ailesinin satış süreci tamamlandıktan sonra Forefront Security for Exchange yazılımının satışlarıda son bulmuştu. Microsoft Exchange Server 2013’den itibaren ücretsiz olarak kullanmaya başladığımız Malware Protection ürününü Exchange Server kurulum aşamasında aktif duruma getirebiliyoruz.

Eğer Exchange Server 2016 için 3rdParty bir Malware korumasını tercih edersek bu aşamada veya Exchange Server 2016 kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra Malware Protection servislerini kapatmamız yeterli olacaktır.

Microsoft Exchange Server Readiness Checks

Microsoft Exchange Server Readiness Checks

Exchange Server Kurulum adımına geçmeden önce ihtiyaç duyulan bir bileşen var mı/yok mu son kez kontrol ediliyor. Eğer herhangi bir eksiğimiz yok ise bu bölümde Prerequisite Analysis %100 olacak ve bu aşamadan sonra Exchange Server Kurulum işlemlerine başlayabileceğiz.

exchange 2016 kurulumu tamamlandı

exchange 2016 kurulumu tamamlandı

Microsoft Exchange 2016 Kurulumu ve CU5 sürümü ile başarılı bir şekilde tamamlandı.

Exchange Server Administrative Groups

Exchange Server Administrative Groups

Microsoft Exchange server 2016 kurulum işlemi tamamlandıktan sonra ADSI Edit yönetim arayüzünde yeni Exchange Server 2016 sunucularını görebilmekteyiz. Yapmış olduğumuz kurulum Exchange Server 2016 upgrade işlemi olmuş olsaydı ve birlikte çalışma yönetmini uygulamış olsaydık CN=Servers dizini altında eski sürüm Exchange Server ‘ı da görebilecektik.

4. Exchange Server Öğreniyorum Video Eğitim Serisi

Aşağıda paylaşmış olduğumuz iki adet video içeriği Microsoft Exchange Server Kurulumu makalesi içinde anlatmış olduğumuz bilgileri tamamlamak üzere hazırlanmıştır.