Microsoft Exchange Server Spam Confidence Level (SCL) değeri Microsoft Exchange Server ‘a gelmekte olan bir iletinin istenmeyen posta olma olasılığını bizlere belirlemektedir. Spam Confidence Level (SCL) bir iletinin istenmeyen posta olasılığını bizlere göstermekte ve denetlemiş olduğu her bir iletiye 0 ile 9 arasında bir değer ataması yaparak bu işlemi yerine getirmektedir.

Microsoft Exchange Server Content Filter özelliklerinde Spam Confidence Level (SCL) varsayılan değerde aktif durumdadır ve Microsoft Exchange Server ‘a gelen her bir ileti için ileti üzerinde denetimler yapmakta ve sonrasında 0 ile 9 arasında bir değer atayarak iletinin güvenli, istenilen bir e-mail yada güvenilmeyen, istenmeyen e-mail olduğunu izlere belirtmektedir.

Microsoft Exchange Server Spam Confidence Level (SCL) Makalesi içinde aşağıda ki bilgilere sahip olacaksınız.

1. Spam Confidence Level (SCL) Eşik Değerleri Nedir?

Spam Confidence Level (SCL) özelliği Microsoft Exchange Server üzerinde Microsoft Exchange Server Content Filter özelliği ile kullanılırken Microsoft Office 365 müşterileri içinde Exchange Online Protection özelliği ile sunulmaktadır.

Her iki üründe Microsoft Güvenlik merkezi tarafından denetlendiği için aşağıda paylaşacak olduğum Spam Confidence Level (SCL) Eşik değerleri her iki ürünü kullanan müşteriler için aynıdır.

1.1 Spam Confidence Level (SCL) -1 eşik değeri

Microsoft Exchange server ‘a gelmekte olan bir İleti istenmeyen posta filtrelemeyi atladı. Bu eşik değeri atandığı zaman bilinmeli ki Microsoft Exchange server üzerinde Microsoft Exchange Server Content Filter özelliği bu ileti için denetim yapmamıştır.

Bunun nedeni ileti güvenilir bir gönderenden güvenilir bir alıcıya gönderilmiştir veya IP İzin listesinde bulunan bir domainden geldiği için Spam Confidence Level (SCL) değeri -1 olarak belirlenmiştir.

Spam Confidence Level (SCL) değeri -1 olarak belirlenmişse eğer mutlak suretle Exchange Server Content Filter ayarları özelleştirilmiş ve gelen ileti için ileti öz niteliklerini etkileyen özel izinler verilmiştir. En başlıca yapılandırma Microsoft Exchange Server Content filter Recipient Sender ve Sender Domain izinleri düzenlenmiştir.

Spam Confidence Level (SCL) değeri -1 olarak belirlenmiş bir ileti alıcı posta kutusuna ulaştırılır.

1.2 Spam Confidence Level (SCL) 0-1 eşik değeri

Microsoft Exchange server ‘a gelmekte olan bir İletinin güvenilen bir ileti olduğunu bizlere söylemektedir. Spam Confidence Level (SCL) değeri 0 ile 1 arasında değerlendirilmiş ise Microsoft Exchange Server Content filter ‘in denetiminden geçmiş ve güvenilen iletidir. Yapmış olduğumuz özel Microsoft Exchange Server Content Filter Prosedürleri bu iletiye uygulanmamış ve zararlı bir içeriğe yada istenmeyen ileti özelliğine sahip değildir.

Spam Confidence Level (SCL) değeri bu eşik arasında belirlenmiş ise ileti alıcı posta kutusuna ulaştırılır.

1.3 Spam Confidence Level (SCL) 5-6 eşik değeri

Microsoft Exchange server ‘a gelmekte olan bir İletinin güvenilmeyen değil ama istenmeyen bir ileti olduğunu bizlere söylemektedir.

Bir ileti bu eşik değerinde işaretlendiyse eğer Microsoft Exchange server Content Filter yada Office 365 üzerinde ki Exchange Online Protection üzerinde Standart denetimlerden geçmemiş (SPF, DKIM, DMARK vb..) ama zararlıdan olmayan ve önceden belirlenmiş denetimlere takıldığını bizlere söylemektedir. Bu denetimler Microsoft Güvenlik Merkezi tarafından Microsoft Defender aracı ile yapılmaktadır.

Spam Confidence Level (SCL) değeri bu eşik değerinde işaretlendiyse gelen ileti alıcının posta kutusunda Junk Folder olarak bilinen önemsiz, istenmeyen ileti kutusuna yönlendirilecektir.

1.4 Spam Confidence Level (SCL) 8-9 eşik değeri

Microsoft Exchange server ‘a gelmekte olan bir İletinin yüksek güvenilmeyen bir ileti olduğunu bizlere söylemektedir.  Bir ileti bu eşik değerinde işaretlenmesinin iki nedeni vardır ve bu nedenler ve eylemler de farklılık göstermektedir.

Microsoft Exchange server Content Filter yada Office 365 üzerinde ki Exchange Online Protection üzerinde Standart denetimlerden geçmiş fakat bizlerin oluşturmuş olduğu önceden tanımlı kurallara takıldıysa eğer Spam Confidence Level (SCL) eşik değeri 8 ve 9 olarak işaretlenir ve bizlerin belirlemiş olduğu eylemi yapar. Bu eşik değerinde ki ileti Junk Klasör, istenmeyen ileti klasörüne taşınır yada Microsoft Exchange server karantina postasına alınır.

Microsoft Exchange server Content Filter yada Office 365 üzerinde ki Exchange Online Protection üzerinde Standart denetimlerden geçen postalara uygulamış olduğumuz özel ayarlarda ki denetimlere takılan iletilerin nereye gideceğini bizlere belirlemekteyiz.

Eğer istenilen bir ileti de Spam Confidence Level (SCL) eşik değeri 8 ve 9 değeri atandıysa daha önceden yapmış olduğumuz standart dışında ki Microsoft Exchange Server Content filter Recipient Sender ve Sender Domain izinleri yada Microsoft Exchange Server Content Filter Özel Kelime Tanımlama yada Microsoft Exchange Server Content Filter Yasaklı Kelime Tanımlama kurallarımızı tekrar düzenlememiz gerekmektedir.

Microsoft Exchange server Content Filter yada Office 365 üzerinde ki Exchange Online Protection üzerinde Standart denetimlerden geçmediyse ileti karantina klasörüne taşımaktadır ve bu ayarları da değiştirebilmekteyiz.

Microsoft Exchange server Content Filter yada Office 365 üzerinde ki Exchange Online Protection Spam Confidence Level (SCL) eşik değerleri 2,3,4, ve 7 değerlerini kullanmamaktadır.