Bazı kuruluşlar da Microsoft Exchange Server ‘a gönderilen iletilerin şartsız kabul edilmesi gerekmektedir ve bu izinler de Microsoft Exchange Server Content Filter Recipient, Sender ve Sender Domain izinleri olarak belirlenmektedir.

Microsoft Exchange Server Content Filter özelliklerini incelediğimiz makale serimizde bu gün aşağıdaki üç başlığı inceleyeceğiz.

  • Bypassed Recipients: Microsoft Exchange Server üzerinde posta kutusu bulunan bir kullanıcımıza gelmekte olan bütün iletilerin şartsız olarak kabul edilmesini.
  • BypassedSenders: Microsoft Exchange Server üzerinde bulunan bütün posta kutularına izin verdiğimiz belirli e-posta adresi üzerinden gelmekte olan bütün iletilerin şartsız olarak kabul edilmesini.
  • BypassedSenderDomains : Microsoft Exchange Server üzerinde bulunan bütün posta kutularına izin verdiğimiz domain üzerinden (domain içinde bulunan bütün e-posta adresleri, otomatik e-posta gönderme yazılım ve donanımları, reklam e-postaları vb.. dahil) gelmekte olan bütün iletilerin şartsız olarak kabul edilmesini inceleyeceğiz.

Microsoft Exchange Server Content Filter makalemizin dördüncü başlığın da Recipient, Sender ve Sender Domain izinleri bölümünde yukarıda bahsettiğimiz işlemleri niçin yapmamız gerektiğini örneklemiştik. Şimdi ise nasıl yapılacağını sizlere paylaşacağız.

Microsoft Exchange Server Content Filter Recipient Sender ve Sender Domain izinleri Makalesi içinde aşağıda ki bilgilere sahip olacaksınız.

1. Microsoft Exchange Server Content Filter Bypassed Recipients 

Microsoft Exchange Server Content Filter işlemleri arasında yapılan Bypassed Recipients işlemleri Microsoft Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan ve şartsız e-posta alamsını istediğimiz posta kutuları üzerinde yapılması gereken işlemlerdir.

Microsoft Exchange Server Content Filter Prosedürleri makale serimizde bahsetmiştik. Microsoft Exchange Server organizasyonu içinde Content Filter özelliğini aktif duruma getirdikten sonra yukarıda paylaşmış olduğum komutu çalıştırırsanız eğer Microsoft Exchange Server üzerinde barınan destek@pera.net.tr e-posta adresinin her yerden şartsız bir şekilde e-posta almasına izin vermiş olacaksınız.

2. Microsoft Exchange Server Content Filter Bypassed Senders

Microsoft Exchange Server Content Filter işlemleri arasında yapılan Bypassed Senders işlemleri Microsoft Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan herhangi bir posta kutusuna belirlediğimiz e-posta adreslerinin şartsız e-posta göndermesine izin vermekteyiz.

3. Microsoft Exchange Server Content Filter Bypassed Sender Domains

Microsoft Exchange Server Content Filter işlemleri arasında yapılan Bypassed Sender Domains işlemleri Microsoft Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan herhangi bir posta kutusuna belirlediğimiz domain üzerinden şartsız e-posta göndermesine izin vermekteyiz.

4. Microsoft Exchange Server Content Filter Özel izin

Yukarıda paylaşmış olduğum izinlere dikkatli gözlerle baktığınız zaman destek@pera.net.tr adresinin daha az güvenli duruma geldiğini göreceksiniz. Destek hizmetleri hemen hemen her kuruluş için her zaman ileti alması gereken ve destek ihtiyacı olan kişi ve kurumların spam confidence level (SCL) durumlarına bakılmaksızın iletişim kurması gereken e-posta adresleridir. Eğer yukarıda ki gibi bir takım izinler verdiyseniz bu e-posta adresi iletileri şartsız olarak kabul etmesine de izin vermiş olacaksınız. Bu işlemler bu e-posta adresi için spam alma olasılığını da yukarı çektiğiniz anlamına gelecektir.

Microsoft Exchange Server Content Filter komutlarında bir takım sıralı işlem yaparak e-posta adresinin spam e-posta alma olasılığını düşürebilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile destek eposta adresinin Musteri3 içinde bulunan CEO e-posta adresinden şartsız e-posta alacağına, diğer müşterilerimiz olan musteridomain2.com ve musteridomain3.com içinde bulunan domainlerden de aynı şekilde şartsız ileti alacağına izin verdik. Bu adres ve domainler dışında bırakılan domain ve e-posta adreslerinin de var sayılan koruma yöntemlerinin geçerli olmasını sağlatabilmekteyiz.

5. Microsoft Exchange Server Content Filter Özel izin Silme

Microsoft Exchange Server Content Filter işlemleri sürekli yaşayan bir süreçtir. İleti aldığınız ve ileti gönderdiğiniz kişi, kurum ve domainler Microsoft Exchange Server hizmet verdiği süre içinde sürekli olarak yaşayacaktır.

Yukarıda ki örnekler de Microsoft Exchange Server ‘a ileti gönderecek olan kişi, kurum ve domainleri ekledik ve buralardan gelecek olan iletiler artık Microsoft Exchange Server tarafından denetlenmeyecek ve buradan gelecek olan iletilerin spam confidence level (SCL) değerleri düşük olacaktır.

Zaman içinde bu kişi, kurum ve domainler ile olan iş ilişkiniz değişebilir, onlara daha az güvenebilir yada bir takım teknik yada yasal düzenleme sonrasında izinleri kaldırmak, silmek isteyebilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile destek@pera.net.tr alıcımıza gelen iletiler için düzenleme işlemlerini yaptık. Daha önce paylaşmış olduğumuz komutlar da Musterdomain1.com ‘dan gelen iletiler için özel izinler vermiştik ve bu izni yukarıda ki komut ile geri aldık.

Çalıştıracak olduğumuz bu komut ile destek@pera.net.tr adresine gelecek olan iletiler de ceo@musteridomain3.com ‘dan ve @musteridomain2.com içinde bulunan bütün kullanıcılardan gelen hiç bir ileti Microsoft Exchange Server Content Filter ‘a takılmayacak fakat daha önce izin vermiş olduğumuz @musteridomain1.com ‘dan gelecek olan bütün iletiler eskiden olduğu gibi Microsoft Exchange Server Content Filter tarafından denetlenecek ve spam confidence level (SCL) değerlerine bağlı olarak engellenecek yada alıcısına ulaşacaktır.

Çalıştırmış olduğumuz bütün bu komutların çalışıp-çalışmadığını ve mevcut var olan yapılandırma bilgisini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.