Microsoft Exchange Server üzerinde performans beklentisinde ki en önemli faktörlerden bir tanesi Exchange Database Requirements değerleridir.

Gerek Aktif Exchange Database üzerinde ki disk I/O ‘ları ve disk gecikmeleri gerekse Pasif Exchange Database üzerinde ki disk I/O ları ve disk gecikmeleri Exchange Server performasına bire bir etki etmektedir.

Microsoft Exchange Server Active Database Copy Performance Requirements makalesinde Exchange Server üzerinde ki disk gecikmelerini, Exchange Databaseleri hangi tür diskler üzerinde çalıştırmamız gerektiğini ve bu disk gecikmelerinin bizlere yapacak olduğu etkileri paylaşmıştık. Exchange server Active Database gereksinimleri için bu makalemizi inceleyebilirsiniz.

Microsoft Exchange Server Role Konsolidasyon süreci içinde bir çok dönüşüme uğradı ve bu dönüşüm sonrasında Exchange Server Mailbox Server olarak tek bir görev ile çalışmaya devam etmektedir.

Eski mimaride Active Exchange Server ve Pasif Exchange Server olarak mimarileri ayırırken şimdiler de Active-Active Exchange Server kullanımı yaygın. Evet, eskisi gibi Active – Pasif ayrımını bu gün de yapabiliyor olsak da çok fazla tercih edilen bir tasarım değildir.

Her bir Exchange Server, Aktive Exchange Database barındırabildiği gibi Pasif Database de barındırabilmektedir. Durum böyle olunca Pasif Exchange Database ‘lerin sahip olduğu Disk performansları da onların sahip olduğu Latency yani disk gecikmeleri de Exchange Server Organizasyonuna ve Exchange Database içinde barınan kullanıcıların e-posta alma-verme deneyimine, bağlantılarına etki etmektedir.

Exchange Dag mimarisinde Active Database ve Pasif Database yapılandırmalarını detaylı olarak inceledik ve paylaşmış olduğumuz bu makaleden detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Biz bu makalemiz de Microsoft Exchange Server Passive Database Copy Performance Requirements değerlerine odaklanacağız ve Exchange Server üzerinde bulunan Pasif Database ‘nin disk değerlerini nasıl incelemeliyiz bunlara inceleyeceğiz.

1. Exchange Server Pasive Database Copy I/O Latency Requirements Counters

Exchange Server Kurulum işlemleri eskiye göre çok daha kolay olmuş olsa bile aynı şekilde tasarımları ve Exchange Server Performans çözümleri de o derece karmaşık bir duruma gelmiştir.

Artık her bir Exchange Server, Exchange Database barındırmakta, Exchange Posta kutularına erişim görevini üstlenmekte ve e-posta göndermekte ve almaktadır.  Aynı zaman da her bir Exchange Mailbox Server ‘da Exchange Server Business Continuity Planları içinde en önemli iş görevi olmuştur.

Passive Exchange Database anlık kullanıcı bağlantılarını karşılamıyor olsa bile bir çok kuruluş  yedekleme görevlerini Passive Exchange Database üzerinden yapmaktadır. Kullanıcı bağlantıları Passive Exchange Database üzerine gelmese bile Exchange Database ‘nin bütünlüğü için, sağlıklı çalışması için arka planda aktif bir görevi sürdürmektedir.

Aşağıdaki tabloda, Exchange pasif veritabanı kopyalama I/O ‘karı, gecikme gereksinimleri sayaçları gösterilmektedir. Bu değerler aşıldığında, veritabanı kopyası, onların günlükleri ve pasif veritabanı kopyasına yeterince hızlı yazılmadığı gecikebilir ve pasif veri tabanı performansı da etkilenebilir. bu sıralı problemler günün sonunda DAG replicasyonunun bozulmasına neden olacaktır.

  • MSExchange Database\ I/O Database Reads (Recovery) Average Latency Exchange Passive Database okuma işlemleri için ortalama süreyi milisaniye (ms) cinsinden belirtir. Ortalama değer 200 ms’nin altında olmalıdır. Sivri uçlar (maksimum değerler) 1000 ms’den yüksek olmamalıdır. Eğer Passive veri tabanı üzerinden aktif yedekleme görevi yapılıyorsa bu değere ulaşmaması beklenmektedir.
  • MSExchange Database\ I/O Database Writes (Recovery) Average Latency Exchange Passive Database yazma işlemleri için ortalama süreyi milisaniye (ms) cinsinden belirtir. Bu değerin bir üstte ki sayaç olan MSExchange Database\ I/O Database Reads (Recovery) Average Latency değerinden daha az olması beklenmektedir.
  • Database\Database Page Fault Stalls/sec Exchange Passive Database önbelleğinden ayırma için kullanılabilir sayfa olmadığı için hizmet verilemeyen sayfa hatalarının oranını gösterir. Bu sayaç, sıfır olmalıdır. Bu sayaç sıfırdan büyükse, MSExchange Database\I/O Database Writes (Attached)  da gecikmesinin çok yüksek olduğunun bir göstergesidir ve buradaki değerler Microsoft Exchange Server Active Database Copy Performance Requirements makalesinde paylaşmış olduğumuz değerler ile birlikte incelenmeli ve değerlendirilmelidir.

2. Azure Monitor ile Exchange Server Passive Database Copy I/O Latency Requirements Counters izleme

Exchange Server Passive Database Copy I/O Latency Requirements değerlerinin tespiti için #Azure Monitor ile yapılabilmektedir. Azure Monitor ile bu değerleri incelemek için bir takım ön gereksinimler vardır ve bu ön gereksinimleri sırası ile aşağıda paylaşmaktayım.

  1. Azure Log Analytics Workspace Oluşturma işleminin Azure Tenant üzerinde yapılmış olması gerekmekte.
  2. Oluşturulan Azure Log Analytics Workspace üzerinde Azure Log Analytics Workspace Agents Configuration işlemlerinin tamamlanmış olması ve Azure Log Analytics Advanced settings bölümünde Exchange Server Active Database Copy I/O Latency Requirements değerlerinin tanımlanması gerekmektedir. Bunlar özel sorgular olduğu için bu sorguları istediğimizi Azure Monitor aracına öğretmemiz gerekmektedir.
  3. Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan her bir Microsoft Exchange Server üzerine ve Exchange Server ‘in kullanmış olduğu Domain Controller sunucularına Azure Monitoring Agent Kurulum Adımları ‘nın tamamlanmış olması gerekmekte.
  4. Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan her bir Microsoft Exchange Server üzerinde Exchange Server Diagnostics ve Health Manager Mimarisi ‘nin yapılandırılmış olması gerekmekte.
  5. Azure Monitor ile talep edilen sorguların sağlıklı olması için Exchange Server Daily Performance Logs Dizini Değiştirme işlemlerinin tamamlanmış olması gerekmekte.
  6. Azure Monitor ile talep edilen sorguların var olması dolayısı ile Exchange Server Log ve ETL Files Temizleme işleminin sorgu zamanları için hazır olması gerekmekte.

Yukarıda paylaşılan 6 temel gereksinim tamamlandıktan sonra Azure Monitor ile Exchange Server Passive Database Copy I/O Latency Requirements değerlerini sorgulayabiliriz.

3. Exchange Server Passive Database Copy I/O Latency Requirements Query

Azure Monitor için paylaşmış olduğum aşağıda ki Azure Monitor Exchange Server Passive Database Copy I/O Latency Requirements sorguları son 4 saat içinde ki sorguları her 1 dakika aralıklarla çalıştırmak üzere paylaşılmıştır.

Bu sorguları ihtiyaçlarınız çerçevesinde özelleştirebilirsiniz.

3.1 MSExchange Database\I/O Database Reads (Recovery) Average Latency Computer

Aşağıda paylaşmış olduğum Azure Monitor Query ile Exchange Server üzerinde bulunan her bir Exchange Server için MSExchange Database\I/O Database Reads (Recovery) Average Latency değerlerini görebilirsiniz.

Azure Monitor Query 1 Dakika içinde çalıştırılmak üzere hazırlanmıştır.

MSExchange Database IO Database Reads (Recovery) Average Latency Computer

MSExchange Database IO Database Reads (Recovery) Average Latency Computer

3.2 MSExchange Database\I/O Database Reads (Recovery) Average Latency Instance

Aşağıda paylaşmış olduğum Azure Monitor Query ile Exchange Server üzerinde bulunan her bir Exchange Server Database için MSExchange Database\I/O Database Reads (Recovery) Average Latency değerlerini görebilirsiniz.

Azure Monitor Query 1 Dakika içinde çalıştırılmak üzere hazırlanmıştır.

MSExchange Database IO Database Reads (Recovery) Average Latency Instancename

MSExchange Database IO Database Reads (Recovery) Average Latency Instancename

3.3 MSExchange Database\I/O Database Writes (Recovery) Average Latency Computer

Aşağıda paylaşmış olduğum Azure Monitor Query ile Exchange Server üzerinde bulunan her bir Exchange Server için MSExchange Database\I/O Database Writes (Recovery) Average Latency değerlerini görebilirsiniz.

Azure Monitor Query 1 Dakika içinde çalıştırılmak üzere hazırlanmıştır.

MSExchange Database IO Database Writes (Recovery) Average Latency Computer

MSExchange Database IO Database Writes (Recovery) Average Latency Computer

3.4 MSExchange Database\I/O Database Writes (Recovery) Average Latency Instance

Aşağıda paylaşmış olduğum Azure Monitor Query ile Exchange Server üzerinde bulunan her bir Exchange Server Database için MSExchange Database\I/O Database Writes (Recovery) Average Latency değerlerini görebilirsiniz.

Azure Monitor Query 1 Dakika içinde çalıştırılmak üzere hazırlanmıştır.

MSExchange Database IO Database Writes (Recovery) Average Latency Instancename

MSExchange Database IO Database Writes (Recovery) Average Latency Instancename

3.5 Database\Database Page Fault Stalls/sec Computer

Aşağıda paylaşmış olduğum Azure Monitor Query ile Exchange Server üzerinde bulunan her bir Exchange Server için Database\Database Page Fault Stalls/sec değerlerini görebilirsiniz.

Azure Monitor Query 1 Dakika içinde çalıştırılmak üzere hazırlanmıştır.

Database Database Page Fault Stalls sec Computer

Database Database Page Fault Stalls sec Computer