Microsoft Exchange Server Diagnostics ve Health Manager Services , Microsoft Exchange Server ‘in sağlık durumunu izleyen Exchange Servisleridir.

Microsoft Exchange Server Diagnostics ve Health Manager Services, Exchange Server üzerinde çalışmakta olan servis ve bileşenlerin sağlıklarını kontrol eder, servis ve hizmetlerin ulaşılabilir yada ulaşılmadığı zaman dilimlerini takip ederek sürekli olarak olay günlüğüne kaydeder. Toplamış olduğu bu olay günlüklerini problem anında çözüm bulabilmemiz için saklamakta ve Exchange Organizasyonu ve Exchange sunucularını izlemiş olduğumuz yada olay günlüklerinin merkezi olarak saklanmış olduğuolay günlük toplayıcısı (Log Collector) ve izleme çözümlerine paylaşır.

Microsoft Exchange Health Manager Services

Microsoft Exchange Health Manager Services

Microsoft Exchange Server Diagnostics ve Microsoft Exchange Server Health Manager Services, Exchange Server 2013 ile gelmiş bir özelliktir ve Exchange Server 2016 ve Exchange Server 2019 için de devametmektedir. Bu iki servis Microsoft Exchange Server Kurulum işlemi tamamlandığı zaman varsayılan değerde çalışmaktadır.

Microsoft Exchange Server, bir çok kurum için iş kritik sunucu durumundadır ve mesai saati olmaksızın sürekli olarak hizmet vermesi beklenir. Microsoft Exchange Server doğası gereği sürekli e-posta almalı ve göndermelidir. İş kritik bir sunucu olduğu için de bu varlık sürekli izlenmeli ve üzerinde oluşan her bir olayın da kayıt altına alınması gerekmektedir.

Exchange server kurulum işlemi tamamlandıktan sonra olay günlükleri Windows işletim sisteminin ve Exchange Server ‘in kurulmuş olduğu C:\ sürücüsü altında toplanmaktadır. Bu olay günlüklerinin sürekli olarak toplanması, kayıt altına alınması ve saklanması, Exchange Server C:\ Disk alanının hızla dolmasına ve Exchange server ‘in çalışmasına etki etmekte ve bazen de aşırı büyüme sonrasında Exchange server üzerinde yeterli disk alanı kalmamasına sebep olmakta ve sonrasında Exchange Server Hizmet kesintilerine neden olmaktadır.

Exchange server üzerinde hizmet kesintisi oluşmaması için Exchange Server ‘i sağlıklı izleme yapabilmek için ve Exchange Server ‘in sürekliliğini sağlamak için Microsoft Exchange Server Diagnostics ve Health Manager Services ‘leri üzerinde ince ayarlar yapmamız gerekmektedir.

Microsoft Exchange Diagnostics

Microsoft Exchange Diagnostics

Microsoft Exchange Health Manager Services ve Microsoft Exchange Diagnostics Services ‘i durdurduğunuz zaman yeni olay günlükleri oluşmaz.

İhtiyacımız yoksa eğer evet bu Exchange iki servisi durdurabiliriz. Fakat unutmayalım, Exchange server için izleme hizmeti veren bir çok uygulama Microsoft Exchange Diagnostics Services ve Microsoft Exchange Health Manager Services ‘in üretmiş olduğu olay günlüklerinden beslenmektedir ve eğer Exchange server mimarisini sürekli izlenen bir uygulamaya bağladıysanız bu servisleri kapatamazsınız.

Pera Bilgi Sistemleri Blog sayfamızda #Azure Monitor için bir çok makale bulunmakta ve #Exchange Performance Counters etiketi ile bir çok makaleyi de paylaştık. Microsoft Exchange Health Manager Services ve Microsoft Exchange Diagnostics Services ‘i durdurduğunuz zaman bu makalelerde paylaşmış olduğumuz hiç bir bilgiye sahip olamayacağız. Çünkü Exchange Organizasyonu ve içinde bulunan Exchange Server ‘lar izleme ve log toplama çözümlerimizi beslemeyecek ve Exchange Serverlar üzerinde ki bilgileri paylaşmayacaktır.

Bu gereksinim sadece #Azure Monitor için şart değil. Microsoft System Center Operation Manager, PRTG, Manage Engine Exchange Reporter gibi diğer izleme ve olay günlük toplayıcıları için de zorunlu servislerdir.

Exchange Server Diagnostics Logs

Exchange Server Diagnostics Logs

Microsoft Exchange Diagnostics Services ‘in biriktirmiş olduğu Diagnostics Olay günlünlerinin barınmış olduğu dizin C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\Bin\Search\Ceres\Diagnostics\Logs bölümü altında saklanmaktadır.

Exchange Server ETLTraces

Exchange Server ETLTraces

Exchange tarafından oluşturulan bir diğer günlükler ise Exchange Server ETL Traces olay günlükleridir. Bu dosyaların ortalama boyutu 50 MB ve ortalama her bir saatte üretilmektedir. Bu olay günlükleri varsayılan deperde geriye dönük olarak 100 Adet Tutulmaktadır. Exchange Server ETL Traces Olay günlünlerinin barınmış olduğu dizin de C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\Bin\Search\Ceres\Diagnostics\ETLTraces yolu altında saklanmaktadır.

Exchange Server Tracing Log Registry Key

Exchange Server Tracing Log Registry Key

Microsoft Exchange server ETL Traces olay günlüklerinin varsayılan değerlerini her bir Microsoft Exchange Server üzerinde aşağıda ki yolu izleyerek değiştirebilirsiniz.

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Office Server\16.0\Search\Diagnostics\Tracing

Exchange Tracing Path

Exchange Tracing Path

Exchange Tracing Path varsayilan değerde C:\Program Files\Microsoft\Exchange Server\V15\Bin\Search\Ceres\Diagnostics\ETLTraces altinda barinmakta ve bu yolu Exchange server gereksinimlerine bagli olarak değiştirebilirsiniz.

Exchange Tracing Max Trace File Count

Exchange Tracing Max Trace File Count

Varsayılan değerde en fazla 100 Adet ETL Traces olay günlükleri tutulmakta ve bu değeri Exchange server gereksinimlerine bagli olarak değiştirebilirsiniz.

Saklanacak olan olay günlük sayısı ve olay günlüklerinin barınmış olduğu dizinler Exchange server performansına etki edecektir. Örnek yapılandırmalar kurum ihtiyacına bağlı olarak değişebilmektedir.

Örnek olarak Exchange Server üzerinde saklanması gerekli olan Exchange server ETL Traces olay günlük sayısını en az seviyede 5 yada 10 olarak belirleyebilir ve daha fazla ETL Traces dosyası saklamayarak Exchange server üzerinde disk alanında tasarruf sağlayabilirsiniz. Her bir ETL Traces log dosyasını, olay günlüğünü de Exchange Server için geliştirilmiş bir olay günlük toplayıcısı, performans analiz toplayıcısına paylaşarak bu olay günlüklerinin bu çözümler üzerinde arşivlenmesine, anlamlandırılmasını sağlayabilirsiniz.