Azure Monitor ile Windows Server Logical Disk Time Performance değerlerini öğrenebiliriz. Azure Monitor yerel veri merkezi içinde çalışan fiziksel yada sanal Windows Server işletim sistemlerini, Azure Bulut bilgi işlem yada üçüncü taraf bir bulut sağlayıcısında çalışan Windows Server bulut sanal makineleri için de Logical Disk Time Performans değerlerini belirleyebilmektedir.

Logical Disk Time Performans değerlerini tespit ederek, Windows Server üzerinde çalışmakta olan kaynaklarınız hakkında iç görüler elde edebilir, Windows Server üzerinde çalışmakta olan uygulamalarınızın performansını ve kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Windows Server Logical Disk Time Performans sayaçları ile Windows Server üzerinde çalışmakta olan uygulamalarınızın Disk kaynaklı sorunları hızlıca tespit etmenize yardımcı olacak ve proaktif olarak çözüm üretmenize rehberlik edecektir.

1. Windows Server Logical Disk Time Performance Counters

Windows Server üzerinde izleyecek olduğumuz Windows Server Logical Disk Time değerleri aşağıda sıralanmıştır. Bu değerler için tek düzey bir eşik değeri bulunmamaktadır. Eşik değerleri sunucu kaynaklarının yeterli/yetersiz olduğu zaman dilimlerine bağlı olarak değerlendirilmelidir. Önerilen, En dip uç ile en yüksek uç arasında (özel bir çalışma olmadığı zaman) çok bir fark olmaması önerilmektedir.

  • LogicalDisk(*)\% Disk Time
  • LogicalDisk(*)\% Disk Write Time
  • LogicalDisk(*)\% Disk Read Time
  • LogicalDisk(*)\% Idle Time

Yukarıda paylaşmış olduğum Windows Server Logical Disk Time performans değerleri Windows Server üzerinde ki mantıksal diskler üzerinde ki Okuma, yazma, veri transferi ve işlemler sırasında kuyrukta bekleyen işlem sürelerini bizlere gösterecektir.

Windows Server üzerinde Performans problemleri yaşıyorsanız ve bu performans problemlerinin disk tabanlı olduğunu düşünüyorsanız özellikle kuyrukta bekleyen işlemlere odaklanmanızı ve raporları Windows Server Logical Disk Average Performance değerleri ile eşleştirmenizi önermekteyim.

2. Azure Monitor ile Windows Server Logical Disk Time Counters izleme

Windows Server üzerinde Windows Server Logical Disk Time değerleri #Azure Monitor ile yapılabilmektedir. Azure Monitor ile bu değerleri incelemek için bir takım ön gereksinimler vardır ve bu ön gereksinimleri sırası ile aşağıda paylaşmaktayım.

  • Azure Log Analytics Workspace Oluşturma işleminin Azure Tenant üzerinde yapılmış olması gerekmekte.
  • Oluşturulan Azure Log Analytics Workspace üzerinde Azure Log Analytics Workspace Agents Configuration işlemlerinin tamamlanmış olması ve Azure Log Analytics Advanced settings bölümünde Windows Server Logical Disk Average Time değerlerinin tanımlanması gerekmektedir. Bunlar özel sorgular olduğu için bu sorguları istediğimizi Azure Monitor aracına öğretmemiz gerekmektedir.
  • Windows Server Logical Disk Average Time değerlerini öğrenmek istediğimiz her bir Windows Server üzerine Azure Monitoring Agent Kurulum Adımları ‘nın tamamlanmış olması gerekmekte.

Yukarıda paylaşılan 3 temel gereksinim tamamlandıktan sonra Azure Monitor ile Windows Server üzerinde Windows Server Logical Disk Time değerleri sorgulayabiliriz.

3.Windows Server Logical Disk Time Query

Windows Server Logical Disk Time Performans sayacı ile performans değerlerinin analiz edilen zaman dilimi içinde Logical Disk üzerinde ne kadar veri okundu, Transfer edildi, Logical disk üzerine ne kadar veri yazıldı belirleyebilmekteyiz.

3.1 Azure Monitor Logical Disk(*)\% Disk Time Query

Windows Server %Disk Time sayacı, diskin okuma ve yazma işlemleri yaparken ne kadar meşgul olduğunu bize söyler. Fiziksel yada Virtual Disk üzerinde ciddi disk performans sorunu olsa bile değerleri normal gösteriyor olabilir. Bu nedenle, Windows Server üzerinde barınan disk sorunu hakkında herhangi bir sonuca varmadan önce %Disk Time sayaç değerini mevcut/ortalama ve disk kuyruğu uzunluğu ile karşılaştırmalı ve %Disk Time sayaçlarını doğru yorumlamak için Disk Write Time, Disk Read Time ve Disk Idle Time sayaçları ilebirlikte değerlendirilmelidir.

sağlıklı bir Windows Server üzerinde beklenen %Disk Time sayaç değerleri

  • Disk Time Sayacı %75 den azsa Mükemmel,
  • Disk Time Sayacı %75-%85 aralığında İyi
  • Disk Time Sayacı %85 ve üzeri ise Kötü kötü disk performansı olarak değerlendirilmelidir..

Aşağıda ki Azure Monitor Query ile Azure Tenant içinde bulunan bilgisayarların son 24 saat içinde ki logical Disk için %Disk Time sayaç durumunu görebilirsiniz.

LogicalDisk % Disk Time

Logical Disk % Disk Time

Aşağıda ki Azure Monitor Logical Disk % Disk Time Query ‘sine | where DiskTimePercent < 75 değeri eklendi ve Azure Tenant içinde bulunan ve Disk Time Sayaç değeri %75 ‘den az olan mükemmel performansta çalışan Windows Server ‘ların  logicak disk Time değerleri gösterilmektedir.

LogicalDisk % Disk Time Performance Good

Logical Disk % Disk Time Performance Good

Aşağıda ki Azure Monitor Logical Disk % Disk Time Query ‘sine | where DiskTimePercent > 80 değeri eklendi ve Azure Tenant içinde bulunan ve Disk Time Sayaç değeri %80 ‘den fazla olan kötü performansta çalışan Windows Server ‘ların  logicak disk Time değerleri gösterilmektedir.

LogicalDisk % Disk Time Performance bad

Logical Disk % Disk Time Performance bad

Aşağıda ki Azure Monitor Query ‘sine Disk Time sayaç değeri %80 ‘den fazla olan ve bu kötü disk performansı son 4 saat içinde her bir dakika aralık ile gerçekleşen Windows Server ‘ları bulmak için bin (TimeGenerated, 1m) değeri eklendi. Son 4 saat içinde 1 Dakika ve üzerinde Disk Time Sayaç değeri %80 ‘den fazla olan Windows Server ‘ları tespit edebiliriz.

LogicalDisk % Disk Time Performance bad 1 Minute interval

Logical Disk % Disk Time Performance bad 1 Minute interval

3.2. Azure Monitor Logical Disk(*)\% Disk Write Time Query

Aşağıda ki Azure Monitor Query ile % Disk Write Time sürelerini görebilirsiniz. Windows Server için 20 Ms ‘e kadar olan disk yazma işleminin sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. 20 Ms sonrası disk yazma işlemlerinin performans problemi oluşturacaktır.

LogicalDisk % Disk Write Time

Logical Disk % Disk Write Time

Yukarıda paylaşmış olduğumuz % Disk Write Time Azure Monitor Query ‘sine bin (TimeGenerated, 1m) değeri eklendi ve Azure Tenant içinde bulunan ve Disk Write Time Sayaç değeri 20 Ms’den fazla olan ve bu oran son 4 saat içinde 1 dakika aralıklarla gerçekleşen Windows Server diskleri göstermektedir.

LogicalDisk % Disk Write Time bad

Logical Disk % Disk Write Time bad

3.3. Azure Monitor Logical Disk(*)\% Disk Read Time Query

Aşağıda ki% Disk Read Time Azure Monitor Query ile % Disk Read Time sürelerini görebilirsiniz. Windows Server için 20 Ms ‘e kadar olan disk okuma işleminin sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz. 20 Ms sonrası disk yazma işlemlerinin performans problemi oluşturacaktır.

LogicalDisk % Disk Read Time

Logical Disk % Disk Read Time

% Disk Read Time Azure Monitor Query ‘sine bin (TimeGenerated, 1m) değeri eklendi ve Azure Tenant içinde bulunan ve Disk Read Sayaç değeri 20 Ms’den fazla olan ve bu oran son 4 saat içinde 1 dakika aralıklarla gerçekleşen diskleri göstermektedir.

LogicalDisk % Disk Read Time 20ms

Logical Disk % Disk Read Time 20ms

3.4. Azure Monitor Logical Disk(*)\% Disk Idle Time Query

%Disk Idle Time sayacı, Windows Server üzerinde bulunan disklerin okuma ve yazma işlemleri yapmadığı zaman ne kadar meşgul olduğunu bize söyler. Disk, herhangi bir okuma ve yazma isteğini işlemediğinde boştadır. SQL Server gibi veri ambarı sunucuları haricinde kalan sunucuların en az %40 ve üzerinde uygun olması beklenmektedir.

Sağlıklı bir Windows Server üzerinde beklenen %Disk Idle Time sayaç değerleri

  • Disk  Idle Time Sayacı %60 den fazlaysa Mükemmel,
  • Disk Idle Time Sayacı %40-%50 aralığında İyi
  • Disk Idle Time Sayacı %40 ve aşağı ise Kötü kötü disk performansı olarak değerlendirilmelidir.
LogicalDisk % Disk Idle Time

Logical Disk % Disk Idle Time

Windows Server %Disk Idle Time Azure Monitor Query ‘sine bin (TimeGenerated, 1m) değeri eklendi ve Azure Tenant içinde bulunan ve Disk Idle Sayaç değeri 40 Ms’den az olan ve bu oran son 4 saat içinde 1 dakika aralıklarla gerçekleşen diskleri göstermektedir.

LogicalDisk % Disk Idle Time 40ms

Logical Disk % Disk Idle Time 40ms