Uygulama sanallaştırma (Application Virtualization) türü, Sanallaştırma türleri arasında yer alan, Oturum sanallaştırma türünün sektörde çok fazla yaygınlaşması sonrasın ve oturum sanallaştırma türüne çok fazla benzemesi nedeniyle günümüzde çok fazla kullanım oranı olmayan bir sanallaştırma türüdür.

Bu sanallaştırma türü için de sektörün büyük oyuncularının ürünleri vardır. Citrix Tarafında XenAPP ürünü ve Vmware tarafında ThinAPP ürünü. Evet, bu iki ürün aynı zamanda oturum sanallaştırma sınıfında yer alan ürünlerdir.

Çalışmamızın başında belirttiğim gibi uygulama sanallaştırma türü oturum sanallaştırma (Session Virtualization) türü ile bire-bir benzemektedir.

Bu iki sanallaştırma türü kendi karakteristik özellikler nedeniyle birbirlerinden keskin çizgiler ile ayrılmış iki farklı sanallaştırma türüdür.

Birbirlerine çok benzemekte ve bir uygulama son kullanıcılara ulaşırken çok ufak teknik dokunuşlar sonrası uygulama sanallaştırma ve oturum sanallaştırma olarak dönüştürülebilmektedir.
Bu sebepten Citrix ve Vmware firmaları bu iki sanallaştırma türü için aynı ismi kullanmaktadır.

Microsoft tarafında ise APP-V ürünü bulunmaktadır.

APP-V ürünü rakiplerine göre teknik kurulum, gereksinim ve yaygınlaştırma tarafında ufak dokunuşlar ile dönüşüm yapamayan, kendine özel kurulum gereksinimleri ve yaygınlaştırma seçeneği olan bir teknolojidir. Zaten satış ve pazarlama politikası da bu yöndedir. Bulunmuş olduğu ürün grubu farklıdır.

Ama şunu söylemekte fayda var, rakipleri gibi kullanım amacı aynıdır ve uygulamaları son kullanıcılara ulaştırırken sanallaştırma platformunun özellikleri kullanılmaktadır.

Günümüzde çok fazla kullanılmamasının nedeni sahip olduğu teknik özelliklerdir ve bu özelliklerden konuşacağız.

Uygulama sanallaştırma ve oturum sanallaştırma gibi son kullanıcıların bilgisayarlarına uygulamalar yüklenmeden uygulamaların çalıştırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir.

Application Virtualization, kullanıcılarımızın kullanacak oldukları uygulamalar uygulama sanallaştırma katmanında düzenlenmekte ve uygulama sanallaştırma ajanları üzerinden kullanıcı bilgisayarlarına ulaştırılmaktadır.

Uygulamalar, kullanıcı bilgisayarlarına yüklenmiyor. Kullanıcı bilgisayarlarına yüklenen ajanlar üzerinden siyasallaştırmaktadır.

Bu özelliği nedeniyle uygulamaların, donanım bağımlılığını ortadan kaldırmaktadır. Kullanıcılar, kullanacak olduğu uygulamanın sistem gereksinimi, işletim sistemi gereksinimi ortadan kaldırmakta ve kullanıcı bilgisayarının sadece uygulama sanallaştırma ajanını çalıştırabiliyor olması gerekmektedir.

Bu sanallaştırma türü ajan bağımlıdır ve uygulama sanallaştırma türünü kullanacak olan bilgisayarın ajanların ihtiyaç duyduğu gereksinimi karşılaması beklemektedir.

Uygulamaların yapacak olduğu sistem dosyaları değişikliği, kayıt defteri değişikliği bu sanallaştırma türü sayesinde yapılmamakta bu değişiklikler sadece uygulama sanallaştırma ajanı dosyaları üzerinde yapılmaktadır.

Bu özelliği sayesinde kullanıcılarımız, bir-biri ile uyumlu olmayan iki farklı uygulamayı aynı işletim sistemi üzerinde ortaklaşa, sistem dosyaları ve kayıt defteri özelinde, kullanıcı işletim sistemi üzerinde değişikliğe uğramadan çalıştırabilmektir.

Uygulama sanallaştırma bundan on sene önce fazlasıyla yaygındı. Bu yaygın kullanım nedeniyle 2007 senesinde Microsoft, Softcity firmasından Softgrid ürününü satın almış ve kendi eko sistemine dahil etmişti. Bu günlerde çok yaygın olmamasının nedeni ise değişime uğrayan bilgi teknolojileri alt yapılarıdır.

Bundan on sene önce Bilgi işlem kaynaklarında bir dönüşüm yaşandı ve 64 bit işlemciler ve işletim sistemleri, uygulamalar hayatımıza girdi.

Bir uygulama 64 bit işletim sistemine ihtiyaç duyuyorsa ve kullanıcı bilgisayarı 32 bit işletim sistemine sahipse bu uygulamalar kullanıcı işletim sisteminde güncelleştirme yapılmadan çalıştırılması çok mümkün değildi.

Application Virtualization bu dönemde çok fazla kullanılmasının nedeni bu geçiş döneminden kaynaklıydı.

Kullanıcılarımızın bilgisayarı 32 Bit ve kullanacak olduğu uygulamalar 64 bit ise bu nokta da devreye giriyor ve kullanıcılarımızın kullanacak olduğu uygulamalar uygulama sanallaştırma sayesinde dönüşüme uğruyor ve işletim sistemi ve mimarisiyle ile uyumsuz olan uygulamalar uygulama sanallaştırma platformu sayesinde kullanılabilir duruma geliyordu.

Bu özelliği sayesinde sanallaştırmanın bizlere sunmuş olduğu toplam sahip olmanın maliyetlerinde tasarruf elde etmemizi sağlıyordu.

Mimari dönüşümlerin, geçişlerin yapıldığı dönemde çok fazla kullanılan bir sanallaştırma türüydü.

Bugün, eskiye göre daha az kullanılsa bile birçok kurum tarafından bugün de tercih edilen bir sanallaştırma türüdür ve belki de bir başka mimari dönüşümde tekrar eski kullanım oranlarını yakalayacak olan bir sanallaştırma türüdür.