Günümüz yedekleme yazılımları bir verinin yedeğini alabildiği gibi veri tabanı üzerinde bakım yapma özelliğine de sahiptir.

Veri tabanı bakımlarına en güzel örnek, olay günlüklerini temizleme işlemleri ya da teknik terimde merge etme işlemi demekteyiz. Bu işlem olay günlüklerinin veri tabanı içine birleştirme işlemidir.

Olay günlüklerinin veri tabanına birleştirme işlemleri el ile yapılabildiği gibi genellikle yedekleme yazılımları tarafından yapılması beklenmektedir.

Kurumsal yedekleme yazılımları arasında yer alan Veeam Yedek alma yazılımı ve Data Protection Manager ile bu işlemleri sağlıklı bir şekilde yapmaktadır.

Sanallaştırma platformu için de Guest Backup ya da Application-Aware Backup çözümünü kullanıyorsak eğer yedekleme işlemlerine ek olarak veri tabanı bakım işlemleri de yapılmaktadır.

Yedekleme yazılımlarının bu işlemleri başarılı bir şekilde yapabilmesi için veri tabanı seviyesinde ve organizasyon seviyesinde tasarımlara muhtaçtır.

SQL Veri tabanı üzerinde planlamış olduğumuz geri dönüş modelleri Full geri dönüş ve Bulk geri dönüş senaryoları olarak planlanmalıdır. Bu planlar yedekleme planından önce veri tabanı uzmanları tarafından karar verilmesi gerekli olan bir özelliktir.

Aynı karar Exchange Server yöneticileri için de geçerlidir.

Exchange Veri tabanı üzerinde Circulor login özelliğinin aktif olması ya da pasif olması da yedekleme planından bir adım önce planlanması gereken bir durumdur.

Bu işlemler yedekleme planlarından önce oluşturulmalı ve ihtiyaç duymuş olduğumuz geri dönüş senaryoları ve veri tabanı bakım zamanları oluşturulmalıdır.

Veriler, öncelikle olay günlüklerine mi yazılacak yoksa olay günlükleri oluşmadan direk olarak veri tabanı içine mi yazılacak bunu belirlememiz gerekmektedir.

İkisi arasında ki farkı konuşmuştuk.

Bu seçim veri tabanımız için performansı ve güvenliği getirecek olan bir özelliktir. Tutarlı veri tabanı için performans ve güvenlik ihtiyaçları için olay günlüklerinin aktif olmasını bekleriz.

İşlemlerin, öncelikli olarak daha hızlı bir veri depolama havuzları üzerine yazılmasını ve yedekleme yazılımları tarafından kontrollü bir şekilde veri tabanı içine birleştirilmesini isteriz.

Bu özellik veri tabanı için daha güvenli olmasını sağlayacağı gibi yedek alma zaman dilimleri arasında sadece olay günlüklerinin yedek alınarak daha hızlı geri dönüş noktalarına sahip olmamızı da sağlayacaktır.

Bu özellik ayrıca, yedekleme zamanlarının daha kısa sürmesine ve veri tabanı üzerinde performansı da bizlere sağlayacaktır.

Yedek alma zamanlarında her zaman bütün veri tabanı yedek alınmayacak ara dönemlerde değişen veriler yedeklenecek ve aynı zamanda değişen veriler kontrollü bir şekilde veri tabanı içine yazılacaktır.

Yedekten geri dönüş ihtiyacımız oluştuğu zaman aynı yedek alma işlemlerinde olduğu gibi geri dönüş zamanları da daha kısa sürecektir.