Sanallaştırma nedir sorusunu sormuş olduğumuz çalışmamız içinde Sanallaştırma çözümlerinin bilgi teknolojileri alanında en fazla kullanılan çözüm olduğunu belirtmiştik.

Sanallaştırma, 2015 yılı verilerine göre toplam bilgi işlem kaynaklarımızın %69 ‘unu oluşturmaktadır. Veri merkezleri içinde bulunan sunucu, sunucu bileşenleri, sunucu çevre birimleri, fiziksel depolama cihazları, güvenlik cihazları, kabinler, yazılımlar, işletim sistemleri ve şu an için sayamayacak olduğumuz yüzlerce bilgi işlem birimi varken Sanallaştırma çözümleri veri merkezleri içinde %69 kullanım oranına sahiptir.

Bu oran, birçok insan için doğruluğu sorgulanabilir. Fakat, Sanallaştırma (Virtualization) çözümleri, bilgi teknolojileri alanında ihtiyaç duyulan birçok çözümü karşılayan bir teknolojidir ve çok farklı türde sanallaştırma (Virtualization) çözümü ve ürünleri bulunmaktadır.

Sanallaştırma denildiği zaman Bilgi teknolojileri alanında akla ilk gelen ürün Vmware ESXi Server ya da Microsoft Hyper-V Server ürünleridir. Bu ürünler Sanallaştırma türleri arasında, Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) ürün ailesi içinde yer almaktadır.

Zaten Sanallaştırma  (Virtualization) denildiği zaman akla gelen ilk cevap fiziksel kaynakların mantıksal kaynaklara dönüştürülmesi cevabı da Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) çözümlerini işaret etmekte ve Sanallaştırma çözümlerinin sadece bu ürünlerden oluştuğu düşünülmektedir.

Bulut Bilgi İşlemin ana oyuncusu Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) ve Sanal bilgisayar (Virtual Machine) lardır.

Microsoft Azure web sayfası üzerinde Sanallaştırma nedir sorusuna cevap ararken karşılaşacak olduğunuz cevap da Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) ürünü adreslenir.

Nedeni basit. Sanallaştırma çözümleri bilgi teknolojileri alanında pastanın büyük dilimini kaplamakta ve bu dilimin en büyük parçası da Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) çözümlerinden oluşmaktadır. Durum böyle olunca sanallaştırma çözümleri Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) çözümleri ile eş anlama gelmesi çok doğaldır.

Kısaca, sanallaştırma (Virtualization) çözümleri içinde çok farklı türde sanallaştırma çözümleri ve ürünleri varken yapılan manipülasyonlar sonrasında yanlış bilgiler ile donatılmak-tayız.

Sanallaştırma türleri arasında bulunan çözümler incelendiği zaman birçok ihtiyacın daha uygun çözümler ile karşılanabildiği, bilgi teknolojileri alanında ihtiyaç duyulan yönetim ve maliyet acısından tasarruf edildiği görülebilmektedir.

Dünyamız, eskiye göre daha hızlı dönmekte ve dijital dönüşümü yakalamak ve değişen taleplere cevap verebilmek için Sanallaştırma türlerini iyi bilmemiz gerekmektedir.

Hangi sanallaştırma türünün hangi ihtiyacımıza cevap verdiğini analiz ettiğimiz zaman dijital dönüşüme uyum sağlamış olabiliriz.

Paylaşmış olduğum bilgiler biraz karmaşık nedeni Sanallaştırma türlerinin fazla olmasından kaynaklıdır.

İlerleyen çalışmalarımız içinde sanallaştırma türlerini marka bağımsız inceleyeceğiz.

çözümleri ile dijital dönüşüme nasıl uyum sağlayacağımızı analiz edebilecek ve bulut bilgi işlem üzerinde bulunan diğer sanallaştırma çözümlerinin mimarisini ve alt yapısını öğrenebileceğiz.

Uygulama Sanallaştırma (Application Virtualization) ve Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümleri bir-birlerine çok yakın çözümler olduğunu ve ufak dokunuşlar sonrasında dönüşüme uğradığını bu ufak dokunuşlar sonrasın da bir uygulamanın, Uygulama Sanallaştırma (Application Virtualization) ve Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) türünde çalıştığını görebileceğiz.

Sanallaştırma türleri arasında yer almasa bile bizlere sanallaştırma türü olarak pazarlanan Sanal Masaüstü Sanallaştırma (Virtual Desktop Infrastructure) aslında sadece bir pazarlama aracı olduğunu, sanallaştırma Pazar payını arkasına alarak bizlere satıldığını görecek ve daha uygun maliyetler ile nasıl Sanal Masaüstü Sanallaştırma da Virtual Desktop Infrastructure mimarilerinin kurulabileceğini öğreneceğiz.

Farklı Sanallaştırma çözümleri ve ürünleri birlikte çalışabilmekte ve karma sanallaştırma (Virtualization) çözümleri oluşturulabilmektedir. Hybrid mimarinin gücünden yararlanıp, karma sanallaştırma çözümleri ile bilgi teknolojileri maliyetlerine etkisini anlayacağız.

Sanallaştırma nedir çalışmamızda söylediğim gibi uzun bir yolculuk bizleri beklemektedir. Sanallaştırma çözümleri iç-içe geçmiş, karmaşık ve manipülasyona uğramış çözümlerdir ve bu çözümleri sizlere anlatmaya çalışacağız.

%69 luk dilim içinde yer alan sanallaştırma türleri bir çoğunuza inandırıcı gelmemiş olabilir.

Büyük resmin küçük parçaları olan VLAN, VDOM, LUN, VPN, VDI, çözümlerinin de bir sanallaştırma çözümü olduğunu söylersem %69 luk kullanım oranı ve sektörde ki yönlendirme eylemlerinin ne derece fazla olduğunu sizlere daha rahat sunmuş olabilirim.