Sanallaştırma nedir sorusu sorulduğu zaman, akla gelen ilk cevap Fiziksel Kaynakların Mantıksal kaynaklara dönüştürülmesi cevabı gelmektedir. Eğer Sanallaştırma nedir sorusu bundan on sene önce sorulmuş olsaydı bu cevap bizler için sınırlı olsa bile doğru olarak kabul edilebilirdi.

Fakat günümüzde, yaygınlaşan ve sürekli yenilenen Sanallaştırma Türleri (Virtualization Types) sonrasında bu cevap çok sınırlı duruma gelmiştir.

Fiziksel kaynakların mantıksal kaynaklara dönüştürülmesi cevabı 1967 Yılında IBM Mainframe sistemleri için geçerlidir ve bu cevap Sanallaştırma Türleri (Virtualization Types) arasında yer alan Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) teknolojisini işaret etmektedir.

Günümüzde özellikle Windows Server 2016 üzerinde gelen yeni teknolojiler sonrası, Windows Server 2016 işletim sisteminin Bulut Bilgi İşlem mimarisi için yazılmış olması bu cevabın sorgulanmasına neden olmuştur.

Windows Server 2016 üzerinde gelen Nested Virtulization özelliği ile artık iç-içe geçmiş sanallaştırma çözümlerini kullanabilir duruma geldik.

Bulut Bilgi İşlem içinde kullanmış olduğumuz PaSS ve Severless olarak adlandırılan Bulut Bilgi İşlem çözümleri bu yenilikler sonrasında ortaya çıkmış çözümlerdir.

Gelen yenilikler sonrası Fiziksel kaynakların Mantıksal Kaynaklara Dönüştürülmesi cevabı geçerliliğini kaybetmemiş olsa bile Sanallaştırma nedir sorusu için verilen cevabın çok az bir kısmını karşılayabilir duruma gelmiştir.

Bugün itibari ile yerel veri merkezleri içinde çalışan birçok bilgi işlem kaynağı ve Bulut Bilgi İşlem üzerinde çalışan bilgi işlem kaynaklarımız çeşitli Sanallaştırma Türleri üzerinde çalışmakta ve bizler bunları fiziksel bilgi işlem kaynağı gibi kullanabilmekteyiz.

Fiziksel kaynakların mantıksal kaynaklara dönüştürülmesi cevabı, Sanallaştırma Türleri (Virtualization Types) arasında yer alan Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) türü için söylenmiştir ve gelen yenilikler sonrası bu cevabın çok sınırlı olduğu görülmektedir.

Sanallaştırma çözümleri kendi içinde ve bilgi teknolojileri alanında çok farklı çözümleri barındıran ürünlerdir. Sanallaştırma Türleri (Virtualization Types);

Bu Sanallaştırma Türleri (Virtualization Types) , fiziksel platformlar üzerinde çalışabildiği gibi sanallaştırma platformları içinde yapılandırmış olduğumuz ek mantıksal alanlar üzerinde de çalışabilmektedir.

Bu sanallaştırma türü Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) türüne göre daha esnektir ve platform bağımsız çalışabilmektedir.

Sanallaştırma Türleri (Virtualization Types) çok çeşitlidir. Sistem yöneticileri haricinde veri depolama yöneticiler, network yöneticileri, güvenlik yöneticilerinin de kullanmış olduğu Sanallaştırma ürünleri bulunmaktadır ve biz henüz bu türleri konuşmadık.

Konuşmadığımız ve konuşacak olduğumuz Sanallaştırma Türleri de (Virtualization Types) vardır. Bu özelliklerin başında karma, hybrid olarak çalışan Sanallaştırma Türleri de bulunmaktadır.

Sanallaştırma Türleri (Virtualization Types) bir-birleri ile karma çalışabilmekte, bütünleşik çözümler sağlayabilmektedir. Bir-birleri ile karma çalışabildikleri gibi kendi içinde de karma çalışabilmekte ve çok esnek çözümler üretebilmektedir.

Bugün itibariyle Sanallaştırma platformunda çalışan bir sunucuya performans ve güvenlik gereksinimleri başta olmak üzere fiziksel bilgi işlem kaynağı bağlamak mümkündür.

Pass Through disk olarak adlandırılan çözümler sonrasında bir Sanal Sunucu (Virtual Machine), karma bilgi işlem kaynakları ile çalıştırabilmektir. Sanal Sunucu (Virtual Machine) üzerinde bulunan bellek, işlemci gibi temel bilgi işlem kaynakları sanallaştırma platformunda çalışırken veri depolama havuzlarını fiziksel olarak kullanabilmekteyiz. Sanal Sunucu (Virtual Machine) seviyesinde yapılan bu karma çözüm sonrasında sanallaştırma çözümlerinin sebep olduğu güvenlik ve performans problemlerinin üstesinden gele-bilmekteyiz.

Çok fazla Sanallaştırma Türleri (Virtualization Types) ve her bir tür içinde de ayrılmış özel yetenekler olduğu sürece Sanallaştırma Nedir sorusu için verilen fiziksel kaynakların mantıksal kaynaklara dönüştürülmesi cevabı bizler için yeterli olmamalıdır.