Golden Imaj. Master imaj ya da referans imaj hazırlama ve dağıtma işlemleri Sanal Masaüstü (Desktop Virtualization) ortamlarında çok yaygın kullanılan bir operasyondur.
Bu operasyonun geçmişine bakıldığı zaman bilgi teknolojileri dünyasında eski zamanlardan beri kullanılan değişmeyen ve değişmeyecek olan bir IT operasyonları iş yüküdür.
Sanal Masaüstü (Desktop Virtualization) çözümleri yaygınlaşmadan önce benzer çözümleri kullanmış ve günümüz de Sanal masaüstü (Desktop Virtualization) çözümlerine sahip olmayan kuruluşların da bugün de kullanmaya devam ettikleri iş yükleridir.
Acronis ve Ghost yazılımlarını duyduk ve belki de kullandık.
Bu yazılımların, bilgi teknolojileri çalışanlarına sağlamış olduğu avantajları da bilmekteyiz. Golden Imaj. Master imaj ya da referans imaj. Sanal masaüstü (Desktop Virtualization) çözümlerinde kullanılan ve geleneksel yöntemde Acronis ve Ghost ürünlerinin yerini alan bir çözümdür.
Bu ürünler nasıl çalışmakta ve hangi iş yüklerimiz için kolaylıklar sağlamaktadır, bir hatırlayalım.
Kuruluşumuzda bulunan bütün kullanıcılar için ya da kuruluş içinde bulunan belirli departmanlar için ortak bir tane referans bilgisayar oluşturmakta ve oluşturulan bu referans bilgisayarı kuruluşumuz içinde ki kullanıcılara ya da hedeflemiş olduğumuz departmana dağıtmaktayız.
Her bir kullanıcı her bilgisayar üzerinde tek-tek işletim sistemini yüklemek, güncelleştirme işlemlerini yapmak, uygulamaları yüklemek, kuruluşumuz için ihtiyaç duyulan özelleştirmeleri, politikaları ve sınırlama işlemlerini yapmak yerine, tek bir tane referans bilgisayarı oluşturuyoruz ve Acronis, Ghost ve benzeri imaj yazılımları üzerinden kullanıcı bilgisayarlarına dağıtıyoruz.
Sanal Masaüstü (Desktop Virtualization) çözümlerinde yapılan golden imaj ya da master imaj çözümleri de bu uygulamalardan ilham alınmış ve sanal masaüstü ortamların da en çok kullanılan çözümlerin başında gelen çözümlerdir.
Oluşturulan referans bilgisayar, dağıtılacak olan sanal bilgisayarlara referans olacaktır.
Hazırlanacak olan referans bilgisayara özen gösterilmeli ve referans bilgisayarın sahip olduğu sanal kaynaklar, sanal işletim sistemi üzerinde optimizasyon işlemleri ve sonrasında sanallaştırma ve Sanal Masaüstü (Virtual Desktop) ortamları için ince ayarların yapılması gerekmektedir.
Aynı şekilde Sanal Masaüstü (Virtual Desktop) ortamlarında ki ince ayarlar da daha önceden yapılmalıdır.
Sanal kaynak ve işletim sisteminde yapmış olduğumuz bu özelleştirme işlemleri referans bilgisayara yüklenen uygulamalar için de zorunlu bir işlemdir.
Antivirus korumaları, yedekleme ajanları ve sunucu sanallaştırma servisleri de bunlara dahildir.
Bir referans bilgisayar ne kadar hızlı olursa ya da ne kadar yavaş olursa kullanıcılarımızın çalışmaları o kadar verimli olacaktır. Referans bilgisayar üzerinde ki en küçük bir hata bu referans bilgisayarı kullanacak olan bütün kullanıcıları ve kuruluşu etkileyecektir.
Referans bilgisayarı hazırlamak ve dağıtmak için birtakım sınırlamalar vardır ve bu sınırlamalar kullanmış olduğumuz Sanal Masaüstü (Desktop Virtualization) ortamına göre değişkenlik göstermektedir.
Microsoft Tarafında Remote Desktop Server mimarisi, Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10 işletim sistemlerini desteklemektedir. Vmware ya da Citrix platformlarını kullanıyorsak eğer bu işletim sistemlerine ek olarak Linux işletim sistemleri de desteklenmektedir.
Citrix ve Vmware ile yapılan Sanal Masaüstü (Desktop Virtualization) projelerinin öne çıkmasına neden olan en büyük etkende desteklemiş olduğu sanal masaüstü (Virtual Desktop) işletim sistemlerinin daha geniş olmasından kaynaklıdır.
Yanlış bir anlaşılma olmasın.
Remote Desktop Server çözümleri ile hazırlamış olduğumuz Microsoft Sanal Masaüstü (Virtual Desktop) çözümleri RD Virtualization Host ‘u kullanmakta ve bu rol de arka tarafta Hyper-V ‘i kullanmaktadır.
Hyper-V ise günümüz Linux işletim sistemlerini desteklemektedir. Fakat, Sanal masaüstü (Virtual Desktop) ortamlarında, son kullanıcı işletim sistemi olarak Linux işletim sistemleri desteklenmiyor.
Dikkat edilmesi gerekli olan birçok başlık bulunmakta ve bu başlıkları Sanal Masaüstü (Virtual Desktop) ortamlarında referans bilgisayar oluşturulması konu başlığı altında detaylı bir şekilde inceledik.