Sanallaştırma Türlerini inceledik ve Sanallaştırma sektöründe bulunan oyuncuların sanallaştırma türleri için üretmiş oldukları ürünleri, çözümleri konuştuk.

Sunucu sanallaştırma türü için Microsoft firmasının Microsoft Hyper-V, Vmware firmasının ESX Server ve Citrix firmasının XEN Server ürünlerini, sunucu sanallaştırma türü içinde gördük.

Oturum sanallaştırma türü için Microsoft firmasının Remote Desktop Server, Vmware firmasının ThinApp ürünü ve Citrix firmasının XenApp ürünleri oturum sanallaştırma türü için üretmiş oldukları ürünlerdi ve bu ürünleri de gördük.

Thinapp ve Xenapp ürünleri oturum sanallaştırma türünde yer aldığı gibi ufak teknik dokunuşlar sonrası uygulama sanallaştırma türünde de çalıştığını gözlemledik.

Microsoft firması ise farklı bir isimde uygulama sanallaştırma türü için ürün geliştirmiş daha doğrusu satın almış ve kendi ekosistemine dahil etmişti.

Sanallaştırma ürün ailesi içinde olmasa bile AppV isminde bir ürünü bulunmaktadır ve kökleri Softgrid yazılımına bağlıdır.

Temel sanallaştırma türlerini incelemiş ve bilgi teknolojileri alanında kullanılan veri havuzları, network ve güvenlik çözümleri için kullanılan farklı sanallaştırma çözümleri de olduğunu konuştuk.
Bilgi teknolojileri alanında yaklaşık 15’nci sene içindeyim.

Birçok sanallaştırma projesi içinde bulundum ve farkında olmadan Sanal Masaüstü ya da Masaüstü Sanallaştırma veya Virtual Desktop olarak bilinen projelerinde içinde de bulundum ama Desktop Virtualization mimarileri için üretilen bir ürün göremedim.

Yada, üreticiler çok kararlı bir sanallaştırma ürünü üretmişler ki ürünü göremiyoruz ve bulamıyoruz…

Çözümpark bilişim portalı olarak düzenlemiş olduğumuz Sanal Masaüstü (Desktop Virtualization) konulu etkinlikte şu soruyu sormuştum.

“Virtual Desktop Infrastructure, Masaüstü Sanallaştırma bir Sanallaştırma teknolojisi mi yoksa bir sanallaştırma konsepti mi?”

Bugüne kadar, yapılmış olan Sanal masaüstü, Virtual Desktop projeleri birden fazla sanallaştırma türlerinin  birleştirilmesi sonrası oluşmuş karma sanallaştırma projeleridir.

Aslında bilgi teknolojileri alanında Karma Sanallaştırma çözümleridir…

Terminal Server’ dan Remote Desktop Server mimarisine geçiş yapılırken değişen sadece ürünün ismi değildi.

Bilgi teknolojileri alanında Sanal masaüstü, Desktop Virtualization projeleri için aldatmaca ve doğru olmayan pazarlama politikaları çok fazla yapılmaktadır.

Birçok bilgi teknolojileri çalışanı Virtual Desktop, Sanal masaüstü, projesi yaparken, bu projeye başlarken ne yaptığını, niçin yaptığını, neyi tasarladığını ve satın aldığının farkında bile değildir.

Nedeni basit. Çok fazla sanallaştırma türü bulunmakta, karma sanallaştırma türleri ile projeler üretilmekte ve yeni teknolojiler sonrası iç-içe geçmiş sanallaştırma türleri de bulunmakta.

Bilgi teknolojileri alanında en fazla kullanılan ve en fazla Pazar payına sahip çözümlerdir Sanallaştırma…

Durum bu şekilde olunca bu teknolojiler için özellikle Desktop Virtualization projeleri için çok fazla manipülasyon olduğunu da söylemiştik.

Zaten sizlerde bunları artık bilmektesiniz.

Sanallaştırma türlerini konuşmuş olduğum Çözümpark etkinliğinde sanal masaüstü, Virtual Desktop teknolojileri için şunları söylemiştim.

Virtual Desktop, ya da sanal masaüstü projeleri veya masaüstü sanallaştırma yada Virtual Desktop Infrastructure projeleri.

Bu projeleri hangi isim çatısı altında adlandırıyorsunuz bilemiyorum ama öncelikle ihtiyaçların iyi belirlenmesi gerekmektedir.

Hangi sanallaştırma ürünleri ihtiyaçlarınıza cevap vermektedir. Son kullanıcı verileri nelerdir, hangi kullanıcının verileri kıymetlidir, kullanıcılarımızın kullanmış olduğu uygulamalar nelerdir ve sanallaştırma katmanında desteği var mıdır?

Kullanıcılarımız, uygulamalarını, kendi yerel bilgisayarında çalıştırdığı gibi sanallaştırma platformu içinde bir handikap oluşmadan kullanılabilecek midir?
Ve en önemlisi şirket gereksinimleri nelerdir.

Virtual Desktop, Sanal masaüstü ya da masaüstü sanallaştırma projesine başlamadan önce bu sorulara doğru cevapları vermemiz, gereksinimleri iyi analiz etmemiz gerekmektedir.

Bir Virtual Desktop Infrastructure,  projesi için birden fazla bileşen ve çözüm bulunmaktadır. Sanallaştırma ürünü olmayan teknolojiler kullanılarak Desktop Virtualization gereksinimi karşılanabilmektedir.

Sektörde Masaüstü Sanallaştırma için üretilmiş bir ürün yoktur ama bunun aksine Sanal Masaüstü (Desktop Virtualization) olarak satılan birçok proje bulunmaktadır.