Terminal Server mimarisi Windows Server 2008 R2 ile birlikte Remote Desktop Server Mimarisine dönüşüm sağlamış ve eski mimari içinde bulunmayan yeni yetenekler yeni mimari içine Remote Desktop Deployment senaryolarına dahil edilmişti.

Aslında Remote Desktop Web Access Rolü ile Windows Server 2008 işletim sisteminde tanışmıştık ve ilk ismi Terminal Server Web Access ‘di.

Windows Server 2008 işletim sisteminden Windows Server 2008 R2 işletim sistemine geçiş yaparken değişen sadece ismi oldu ve kullanım amacı aynıydı.

Windows Server 2008 ve Windows Server 2008 R2 işletim sistemlerinde bu yeni rolü, Remote Desktop Deployment yapısı içine dahil etmeden kullanabiliyorduk. Kullanıcılarımız, Remote Desktop Session Host sunucularına direk erişim sağlayabiliyor ve Remote Desktop Web Access Rolünü kullanmıyorlardı. Remote Desktop Deployment mimarisine ihtiyaç ihtiyaç olmadığı için Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) hizmetinden yararlanıyorlardı.

Bu dönemde, Remote Desktop Deployment mimarisi henüz oluşmamış ve Remote Desktop Web Access seçmeli olarak kullanmamız için bizlere sunuluyordu.

Windows Server 2012 ‘den önce bu rolü kurmazsak kullanıcılarımız, direk olarak Remote Desktop Session Host sunucularına erişimleri gerçekleşiyordu.

Windows Server 2012 ‘den sonra ve bugünde bu rol Remote Desktop Deployment mimarileri için zorunlu bir roldür ve eskiden olduğu gibi kurmama inisiyatifi alabileceğimiz bir rol değildir.

Kısaca, Kurmazsak, Remote Desktop Deployment mimarisi oluşmamaktadır, bu türden kurulum yapılan Remote Desktop Deployment mimarisi desteklenmemektedir.

Remote Desktop Web Access Rolü kurmak zorunlu, kullanmak değil. İsteğe bağlı olarak bu rolü kullanmaya biliriz.

Peki ama, bu rolü kurmamız zorunlu ama kullanmama imkanımız bulunmakta ve kullanmıyoruz? Neler kaybederiz, Remote Desktop Deployment mimarisi içinde hangi özellikleri kullanamayız?

Hatırlayacağınız gibi Microsoft Eko-sistemini anlatırken Microsoft’ un Softgirid ürününü nasıl kendi ürünlerine ve ürün ailesi içine uyum sağladığını ve seneler içinde ki dönüşümü ile birlikte aktarmıştım.

Softgrid yazılımı bugün Microsoft’ un eko-sistemi içinde yer alan birçok ürün ile bütünleşik olarak çalışabilen bir üründür.

Softgrid yazılımı Microsoft ekosistemine dahil olunca ilk olarak Terminal Server ile uyumlu duruma getirildi ve Terminal Server üzerinde tasarlanan RemoteAPP mimarisi Softgrid yazılımının özellikleri ile birleşti.

O zamanlar Terminal Server RemoteAPP uygulaması bugün ise Remote Desktop RemoteAPP uygulaması Remote Desktop Web Access Rolüne bağımlı çalışmaktadır.

RemoteAPP kullanım alanları ve deneyimleri için özel bir çalışmamız bulunmakta. Biz bu çalışmamız özeline dönersek Remote Desktop Web Access  ve Remote Desktop Deployment mimarileri için zorunlu olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Bu rol esnek bir roldür ve Virtual Desktop Farmı oluşturmadığımız zaman Remote Desktop Session Host ve Remote Desktop Connection Broker rolleri ile aynı sunucu üzerinde hizmet edebilmektedir.

Virtual Desktop Farmı için desteklenen senaryolar da bulunmaktadır. Bu desteklenen senaryoları Remote Desktop Virtulization Host çalışmamız içinde sizlere paylaşmıştım.

Eğer, Remote Desktop Web Access Rolünü güvenlik yada performans nedeniyle Remote Desktop Session Host ya da Remote Desktop Connection Broker sunucuları üzerinde çalıştırmak istemezseniz Remote Desktop Gateway rolü ile birlikte DMZ olarak arındırılmış network içinde çalışabilmektedir.

Remote Desktop Web Access Rolü, tahmin edeceğiniz gibi arka tarafta IIS sunucu bileşenini kullanmaktadır ve veri merkezimiz içinde bulunan herhangi bir web sunucusu üzerinde de çalışabilmektedir.

Zaten ilk kullanım senaryoları, Sharepoint sunucularının Front-end olarak adlandırılan sunucuları üzerine kurulması ile başladı.

Sharepoint kurumsal şirket portalları üzerinden kullanıcıların, uygulamalara hızlı bir şekilde erişim sağlaması ile kurumsal mimarilerde yer aldı.

Örnekler ile açıklamaya çalıştım. Remote Desktop Web Access Rolü, bugün itibari ile Remote Desktop Deployment senaryoları için zorunlu bir bileşenidir ve çok esnektir.

DMZ bölgelerinde, yerel veri merkezleri içinde ki sunucu networkü içinde, ayrılmış yada mevcut sunucular üzerinde çalışabilmektedir.

Arka tarafta IIS Server yeteneklerini kullandığı için yedekli çalışabilmekte iş sürekliliği için sahip olunan fiziksel/sanal yük dengeleme cihazları ile uyumlu çalışabilmektedir.

DNS Round robin uygulaması ile ek bir yatırım yapılmadan sürekliliği sağlanan zorunlu ama esnek bir Remote Desktop Server bileşeni olarak kullanılmaktadır.

Bu rol, Windows Server bileşeni olduğu için Windows Server lisanslaması içinde kullanılan ek bir lisanslama bedeline sahip olmayan bir Remote Desktop Bileşenidir.