Sanallaştırma Nedir sorusunu sormuş olduğumuz çalışma içinde Sanallaştırma çözümlerinin bir Tasarruf Elde Etme Çözümü olup olmadığını sorgulamıştık.

System Center ürün ailesi ile birlikte çalışma ve uçtan uca çözüm ihtiyaçlarını paylaştık ve bu çözümlerin hiçte ucuz çözümler olmadığını söyledik.

Daha önce belirttiğimiz gibi doğru sanallaştırma çözümleri toplam sahip olma ve toplam satın alma bütçelerinde tasarruf sağlayan çözümler değillerdir…

Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) türü haricinde sanallaştırma platformları da vardır. Bu sanallaştırma türleri ile verilerimizi, dijital dünyamız içinde yer alan kıymetli varlıklarımızı veri merkezi içinde Sanallaştırma platformları üzerinde çalıştırabilmektir ve her zaman her yerden her cihaz ile erişim çözümünü kazana bilmekteyiz.

Bu çözümler, günümüz iş dünyası ve bilgi teknolojileri için neredeyse zorunlu ve iş dünyasında, rakiplerimizden bir adım önde olabilmemiz için gerekli olan çözümlerdir.

Bu çözümleri sağlarken güvenlik, performans ve maliyet optimizasyonları üzerinde ödün vermediğimiz zaman doğru sanallaştırma çözümlerine sahip olabilmekteyiz.

Sanallaştırma çözümleri sonrasında verilerimize her yerden her cihazdan ve her zaman erişim imkanı verebilmekteyiz.

Bu bizlere bir hız kazandırmakta ve rakiplerimizin önüne geçmemizi sağlamaktadır.

Fakat bu hız doğru planlanmadığı zaman arka tarafta ciddi güvenlik risklerini de beraberinde getirmekte ve veri merkezi içinde bulunan verilerimizin savunmasız duruma gelmesine, bozulmasına ve daha da kötüsü çalınmasına neden olmaktadır.

Bulut Bilgi İşlem ürünleri ve yerel veri merkezi içinde bulunan güvenlik çözümleri ile bu güvenlik zafiyetlerinin önüne geçebiliriz.

Fakat bu çözümler, System Center Performance ve Resource Optimization Özelliğini konuştuğumuz gibi ucuz çözümler değillerdir.

Bu ürünlerin ilk satın alma ve sonrasında, kullanmış olduğumuz zaman içinde toplam sahip olma maliyetleri bulunmaktadır.

Bulut Bilgi İşlem kullanmamız için sayısız neden vardır.

Bu ve benzeri güvenlik riskleri için kullanabileceğimiz, satın almadan kullandığımız süre kadar ödeme yöntemleri ile bu riskleri azaltabileceğimiz çözümler bulunmaktadır.

Yakın geçmişte yapılan düzenlemeler sonrasında Remote Desktop Server ürünü, Enterprise Mobility ve Security alanında sınıflandırıldı.

Benimde arasında bulunduğum RDS alanında MVP olan uzmanlar Enterprise Mobility ve Security alanında sınıflandırıldı.

Bu değişimin nedeni, Bir Azure Bulut Bilgi İşlem hizmeti olan Enterprise Mobility çözümleri Remote Desktop Server Platformları ile birlikte çalışabilmektedir ve bu sınıf altında yer almaktadır.

Yerel veri merkezimiz içinde ya da Bulut Bilgi İşlem de çalışan Remote Desktop Server üzerinde bulunan verilerimize kimlerin eriştiği, ne zaman eriştiği, nereden eriştiği, hangi cihazdan eriştiği gibi bilgilere sahip olabilmekteyiz.

Ve hatta bağlantı yapılacak olan bölgeleri küresel ölçekte, koordinatlar çerçevesinde sınırlandırabiliriz. Eskiden bunları IP bazlı yapılandırmış olduğumuz şartlar ile yapabiliyorduk.

Oluşturacak olduğumuz kural ve şartlar sonrasında erişim zamanını, erişim yapılacak cihazı ve cihaz türünü, erişim yapılacak olan yeri, konum ve IP bazlı engelleye-bilmekteyiz.

Bulut Bilgi İşlem tabanlı kimlik yönetim hizmetleri sonrasında verilerimize erişim gerçekleştirecek olan kişileri sınırlayabilir, doğru kişileri verilerimize yönlendirebiliriz.

Verilerimizi sınıflara ayırabilir, bir Bulut Bilgi İşlem çözümü olan Azure Information Protection hizmeti sonrasında verilerimiz üzerinde tam bir koruma elde edebiliriz.

Veri merkezi içinde bulunan verilerimizi oluşturmuş olduğumuz koruma kuralları sonrasında paylaşılan önemli bir verinin kim tarafından paylaşıldığını ne zaman paylaşıldığını kime paylaşıldığını kolay bir şekilde tespit edebiliriz.

Yapacak olduğumuz Güvenlik Sıkılaştırma (Security Hardening) ile paylaşılmasını da engelleyebilmekte ihtiyaçlarımıza göre şartları belirleyebilmekteyiz.
Paylaşımdan bahsetmek istediğim verinin çalınmasıdır…

Bu çözümler sonrasında doğru ve güvenli bir sanallaştırma çözümüne sahip olmuş olacak, verilerimiz üzerinde tam bir koruma elde etmiş olabileceğiz.

Bulut Bilgi İşlem gücünden yararlanarak, kullandıkça öde, kullandığın kadar öde çözümleri sonrasında ilk satın alma maliyetlerine sahip olmadan toplam sahip olma maliyetleri ile güvenliği ve sürekliliği ve en önemlisi bütünleşik yönetimi elde etmiş olabileceğiz.