Remote Desktop Server Nedir çalışmamız içinde Terminal Server mimarisinden Remote Desktop Farm mimarisine geçişi, geçiş adımlarında gerçekleştirilen dönüşümleri yeni Remote Desktop Server Kurulum modellerini paylaştık.

NT 4.0 ‘den beri yaklaşık yirmi senedir kullanılmakta olan bir teknoloji günümüz şartları nedeniyle dönüşüme uğramış, geleneksel kurulumdan uzaklaşmış ve birçok kafa karışıklığına da neden olmuştur.

Bu dönüşüm yaşanalı yaklaşık on sene oldu. Dönüşümden sonra her bir özellik yeni bir özelliği doğurdu ve güncellenen ihtiyaçlara cevaplar vermeye başladı.

İyileştirmeler her yeni bir işletim sisteminin sürümüyle devam etmekte aralıklarla çıkartılan özellik güncelleştirmeleri ve güvenlik güncelleştirmeleri ile günümüzün, güncel ihtiyaçlarına cevaplar vermektedir.

Fakat, günümüzde özellikle Terminal Server yapısını tanımış olan BT uzmanları, iş yoğunlukları nedeniyle Remote Desktop Farm mimarisine ve dönüşüme ayak uyduramamıştır. Bu meslektaşlarımız ile yeni proje toplantılarında, proje çalışmalarında tanımaktayız.

Bu meslektaşlarımızın, dönüşüm on sene önce başlamış olmasına rağmen geleneksel kurulum senaryolarını yapmaya devam ettiklerini, geleneksel eski kurulum yöntemlerine göre Remote Desktop Server Kurulum ve tasarımları yaptıklarını görebilmekteyiz.

Bu geleneksel Remote Desktop Server Kurulum yöntemlerinin  amaçları farklıdır ve Remote Desktop Farm mimarisine aykırı kurulum yöntemleridir.

Geleneksel kurulum yöntemleri sadece Remote Desktop Farm mimarisinin Rol bileşenlerini kullanan Citrix Virtual Apps and Desktops ve Vmware Horizan farmları için geçerlidir.

Bu firmalar kendi farm mimarileri içinde Remote Desktop Server Kurulumu yaptıkları için ve kullandıkları için  Remote Desktop Services deploymentmimarisine ihtiyaç yoktur ve geleneksel kurulum yöntemi bu sebepten, bugünde devam ettirilmektedir.

Eğer, Citrix Virtual Apps and Desktops ve Vmware Horizan kullanılmayacaksa kurulum yöntemleri geleneksel Remote Desktop Server Kurulum işlemleri ile yapılmamalıdır.

Microsoft Remote Desktop Services deployment kullanılacaksa eğer Windows Server 2012 ile birlikte tanışmış olduğumuz Remote Desktop Services installation seçimi kullanılmalıdır.

Windows Server Rol Base ve Feature Base kurulum yöntemi, tek başına çalışan Remote Desktop Services deployment Senaryoları için geçerli değildir ve desteği bulunmamaktadır.

Birçok meslektaşım, mevcut bir özelliği kullanmak istediğiniz anda, destekliyor diye yapılandırdığı zaman, bu yeni özelliği kullanamadığı anda yeni Remote Desktop Services deployment mimarisinin ve dönüşümünün farkına varmakta.

Birçok özelliği kullanabilmek için Remote Desktop Services deployment özelliğinin yapılmış olması ya da diğer üreticilerin üretmiş olduğu Citrix Virtual Apps and Desktops ve Vmware Horizan çözümleri kullanılmalıdır.

Avustralya 2013 Teched oturumlarında MDC215 oturumunda Click-Click-Click-Done! Oturumu vardı. Bu oturum içinde Windows Server 2012 Remote Desktop Server Farm mimarisinde yeni özellikler anlatıldı.

Oturumun bir bölümünde Remote Desktop Server Jargon diye bir bölüm vardı ve bu bölümde Windows Server 2008 ile birlikte dönüşen Remote Desktop Server Rollerinden ve yeni yeteneklerinden ve yeni kurulum modellerinden bahsediliyor, günümüzde yapılmaya devam eden hatalar aktarılıyordu.

Tarihe ve sunum içeriğine dikkat etmenizi istiyorum. Aradan 5 sene gibi uzun bir süre geçmiş ve Microsoft, büyük bir etkinlikte geçmişte yapmış olduğu dönüşümü anlatıyordu.

Yeni bir özelliği değil değişen bir özelliği anlatıyor, Terminal Server mimarisinden Remote Desktop Farm mimarisine geçişe ayak uyduramayan BT Uzmanları için geleneksel yöntem ile kurulum yapıldığı zaman oluşacak hatalardan bahsediyordu.

Aradan bir beş sene daha geçti ve bende geleneksel kurulum yöntemini kullanan meslektaşlarımı bugünde görmekteyim.

Bu çalışmayı yapmamda ki neden bu videodan sonra hazırlayacak olduğum Remote Desktop Farm ve bileşenleri özelinde hazırlayacak olduğum içerikler içindir.

Bu videodan sonra sıralı bir şekilde izleyebilecek olduğunuz Remote Desktop Server Rollleri, Remote Desktop Farm mimarisi, Remote Desktop Server iş sürekliliği gibi konu başlıklarında bu jargonu sizlere aktarmaya çalışacağım.

Jargon, Aynı meslek veya topluluktaki insanların ortak dilden ayrı olarak kullandıkları özel dil veya söz dağarcığıdır.

Remote Desktop Farm mimarisini en iyi şekilde anlayabilmek için Remote Desktop Server Jargonu nu iyi bilmemiz gerekmektedir.