Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) diğer ismi ise Sunum sanallaştırma. Sanallaştırma türleri arasında yer alan ve Sanallaştırma çözümleri arasında bulunan en eski ve belki de en kararlı çözümlerin başında gelmekte olan Sanallaştırma türüdür.

Sanallaştırma nedir? Sorusuna cevap ararken ilk vermiş olduğumuz cevap “fiziksel kaynakların mantıksal kaynaklara dönüştürülmesi

Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) , Sanallaştırma nedir sorusuna verilen bu cevaba uymayan Sanallaştırma Türleri arasında yer almaktadır.

Session Virtualization çözümleri Fiziksel sunucular üzerinde çalışmakta ve platform bağımsız sunucu sanallaştırma katmanı içinde çalışabilmektedir.

Esnek Sanallaştırma çözümleridir.

  • Microsoft Hyper-V
  • Vmware ESX Server
  • Citrix Xen Server

Üzerinde Sanal Sunucu (Virtual Machine) seviyesinde çalışabilen bir sanallaştırma çözümüdür.

Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümleri Sanallaştırma Türleri arasında belki de en kararlı çalışan Sanallaştırma türüdür.

Bu sanallaştırma türünde üç büyük firmanın üç farklı çözümünü görebilmekteyiz.

Microsoft Tarafında Terminal Server olarak bilinen ve Windows Server 2008 R2 ile birlikte kabuk değiştiren ve yeni ismi Remote Desktop Server ürünüdür. Microsoft’ un‘ un sanallaştırma ürün ailesi içinde bulunan en eski sanallaştırma ürünüdür.

Diğer büyük firmamız Citrix ve Citrix ’in XenAPP ürünü, Vmware firmasının ise ThinApp ürünü Session Virtualization çözümleri arasında yer almaktadır.

Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümleri, Uygulama Sanallaştırma (Application Virtualization) çözümlerinin çalışma mantığı ile bir-birlerine çok benzerlik gösterirler.

Zaten Citrix ve Vmware ürünlerinin Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) ve Uygulama Sanallaştırma (Application Virtualization) ürünlerinin isimleri de aynı ve çok ufak dokunuşlar sonrasında çalışma şeklini, sanallaştırma türünü değiştirebilen özel ürünlerdir.

Microsoft Tarafında ise Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) ve Uygulama Sanallaştırma (Application Virtualization) çözümleri farklı ürün ailesi içinde yer almaktadır ve satış politikaları nedeniyle keskin çizgi ile ayrılmış durumdadır.

Ama çalışma şekilleri diğer Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) ürünleri ile aynıdır. Amaçları aynıdır.

Şimdi tekrar hatırlayalım. Sanallaştırma nedir soruna vermiş olduğumuz bir başka cevap Toplam sahip olma maliyetlerinde bir masraf kısma çözümü
Oturum sanallaştırma çözümleri sahip olduğu yetenekler nedeniyle bu cevaba uymaktadır.

Toplam sahip olma maliyetleri arasında yer alan enerji giderleri kalemine uymasa da Toplam sahip olma maliyetleri arasında yer alan

  • Personel giderleri
  • Yazılım bakım giderleri
  • Yazılım güncelleştirme,
  • Yazılım sürüm değişikliği

gibi masraf kalemlerimiz de kayda değer bir masraf kısma çözümü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sağlamış olduğu en önemli özellik bilgi teknolojileri operasyon giderlerini düşürmesidir.

Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümünün çalışma şekli incelendiği zaman bu masraf kısma çözümü açık bir şekilde görülebilmektedir.

Son kullanıcılarımızın kullanmış oldukları uygulamalar Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) platformu üzerinde çalışmakta ve sunucu üzerine kurmuş olduğumuz uygulamalar, yazılımlar uzak masa üstü servisleri üzerinden son kullanıcılarımıza sunulmaktadır.

Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümlerine Sunum sanallaştırma çözümü denilmesinde ki neden bu çalışma şeklidir. Son kullanıcılara yazılımları, uygulamaları merkezi bir yerden sunmasıdır.

Uygulamaların yüklenmesi, ihtiyaç durumunda güncellenmesi, uygulamaların bakımlarının yapılması gibi işlemler tek bir seferde yapılmaktadır. Yapılan bu işlemlerin sonrasında uygulamalarımız hızlı bir şekilde son kullanıcılarımız için hazır duruma gelmektedir. Projelerimiz hız kazanmaktadır.

Çok basit bir hesaplama yapmamız gerekirse, 100 kullanıcımıza hizmet etmekte olan bir uygulamanın yüklenmesi, bakımının yapılması, sürümlerinin güncelleştirme gibi işlemler tek bir sefer de yapılmakta ve işlem sonrası oturum sanallaştırma çözümünü kullanan 100 farklı kullanıcımıza bu değişiklik hızlı bir şekilde uygulanmaktadır.

Sağlamış olduğu masraf kısma çözümü operasyon anlamındadır ve aynı işlemi 100 farklı kez yapmamızın önüne geçilmektedir.

Uygulamaları çalıştırma şekli merkezi bir sunucu üzerinden olduğu için son kullanıcılarımıza zengin kaynaklara sahip bir bilgisayar vermemize de gerek kalmamaktadır. Çok basit kaynaklara sahip ve sektörde aptal bilgisayar olarak bilinen sınırlı bilgisayarlar üzerinde zengin kaynaklara ihtiyaç duyan uygulamalar çalışabilir duruma gelmektedir.

Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümlerinin, Sanal Masaüstü (Desktop Virtualization, VDI) çözümleri ile bir anılmasının nedeni de merkezi bir çalışma ortamı sunmasından kaynaklıdır. Uygulamalar tek bir sunucu üzerinden son kullanıcılarımıza sunulmaktadır ve böylelikle merkezi bir yönetim gerçekleşmektedir.

Sanallaştırma Nedir? Sorusuna vermiş olduğumuz “Verilerin, güvenli veri merkezleri içinde barındırılması ve güvenli bir şekilde kullanıcılarımıza sunulması” cevabı Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümlerinin özelliklerinden gelmektedir.

Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümlerinin çözümlerini Microsoft Oturum Sanallaştırma (Session Virtualization) çözümü olan Remote Desktop Server eski ismi Terminal Server çalışmalarımız altında çalışma şekli, teknolojisi, gelişimi, uygulama ve kullanım alanları olmak üzere geniş ölçekte ve detaylı olarak inceleyeceğiz.