Office 365 Migration Batches Limit değerleri Exchange Onboarding Migration ve Exchange Offboarding Migration projelerinde posta kutusu taşıma görev (Mailbox Migration) sayısını belirlemek için kullanılır.

Office 365 Migration Batches Limit değerleri birden fazla amaç için düzenlenmelidir. Bunlar;

  • Office 365 Migration projesini ister yerel veri merkezi içinde çalışmakta olan Microsoft Exchange Server 2013 / 2016 yada 2019 ‘dan Microsoft Exchange Online yani Office 365 Platformuna posta kutusu taşıma görev (Mailbox Migration) sayısını belirlemek için kullanılır.
  • Microsoft Exchange Online ‘dan yerel veri merkezi içinde çalışmakta olan Microsoft Exchange Server 2013 / 2016 yada 2019 sunucularına posta kutusu taşıma görev (Mailbox Migration) sayısını belirlemek için kullanılır.
  • Office 365 Migration Batches Limit değeri, Office 365 Migration projelerinde tek sefer olmak üzere belirleyebileceğimiz bir posta kutusu taşıma görevi (Mailbox Migration) olabildiği gibi Office 365 Hybird mimarilerinde sürekli olarak kullanılan bir eşik değeridir.

Office 365 Migration Batches Limit değeri bir posta kutusu taşıma görevinin (Mailbox Migration) yada diğer teknik ismi ile Mailbox Move Request işlem sayısını belirleyen önemli bir faktördür ve yerel veri merkezi içinde çalışmakta olan Microsoft Exchange Server ‘ların performansına bire-bir etki etmektedir.

Office365 Hybrid MoveRequestStatistics

Office365 Hybrid Move Request Statistics

Yukarıda örnek bir Office365 Hybrid Mimarisinde çalıştırılan Move Request Statistics görevini görmektesiniz. Paylaşmış olduğum bu ekran görüntüsü Office 365 Hybird Mimarisinde yapılan posta kutusu taşıma görevini (Mailbox Migration) yada Mailbox Move Request işlemini göstermektedir.

Office 365 Mailbox Move Request işlemleri yada Mailbox Migration işlemini ister Exchange Online’ den Exchange Server ‘lara Offboarding Migration projesi olarak yapın isterseniz yerel veri merkezi içinde çalışan Microsoft Exchange Server ‘lardan Office 365 Exchange Online Serverlar a Onboarding Migration yapın belirli bir sıra ve belirlenmiş kurallar ile yapılmalıdır ve bu sıra ve kuralları da Migration Config File ayarları belirlemektedir.

1. Migration Config File Limitleri Niçin Kullanılır?

Office 365 Mailbox Move Request işlemleri yada Mailbox Migration işlemini farklı zamanlarda çalıştırmış olabilirsiniz. Her bir posta kutusu da farklı boyutlarda olabilir. Taşıma görevlerini yapmış olduğunuz her bir posta kutusu da farklı Microsoft Exchange Server ‘lar üzerinde barınabilir yada farklı Microsoft Exchange Server ‘lara taşınabilir. Durum ne olursa olsun Mailbox Move Request işlemleri yada Mailbox Migration işlemleri bilgi işlem kaynaklarını yoran işlemlerdir ve doğru ayarlar yapılmadığı sürece sisteme zarar verecek görevleri hataya düşürecek olan ayarlardır.

Mailbox Move Request yada Mailbox Migration operasyonlarının hatalı sonuçlanmaması ve özellikle yerel veri merkezi içinde çalışmakta olan Microsoft Exchange Server ‘lar üzerinde performans problemi ve ağ kaynaklarında dar boğaz oluşmaması için doğru planlanması gereken ayarlardır.

2. Migration Config File Limitleri Nedir?

Migration Config File ayarlarını bir köprü olarak düşünebilir ve bu köprü üzerinden geçecek olan otobüsü ve otobüs içinde ki yolcu sayısını belirleyecek olduğunuz kuralları da Migration Config File ayarları ile yapmaktasınız.

MigrationConfig değerlerini Office 365 Exchange Online Tenat üzerinde ve yerel veri merkezi içinde çalışmakta olan Microsoft Exchange Server üzerinde ayrı-ayrı ayarlanmaktadır ve Office 365 Migration Projesinde belirlemiş olduğunuz en düşük eşik değeri geçerli olacaktır.

Exchange Online Migration Config

Exchange Online Migration Config

Yukarıda paylaşmış olduğum Office 365 Exchange Online Sunucularında tanımlanan Migration Config değeri varsayılan değerdir. Bu değeri görmek ve değiştirmek için Exchange Online platformunuza Windows Powershell ile bağlantı yapmanız gerekmektedir.

Migration Config değeri içinde bulunan değerler;

  • MaxNumberOfBatches 100 (örneğimize göre köprü üzerinden geçecek otobüs sayısı)
  • MaxConcurrentMigrations 300 (örneğimize göre her bir otobüsün taşıyacak olduğu kişi sayısı)

Bu değerlere göre bizler en fazla 100 farklı taşıma görevi ve en fazla da 300 tane posta kutusu taşıma işlemini eş-zamanlı yapabiliriz.

Exchange Onpremise Migration Config

Exchange Onpremise Migration Config

Şimdi ise yerel veri merkezi içinde bulunan Microsoft Exchange Server üzerinde ki Migration Config değerlerine bakalım. Varsayılan değerde aşağıda ki değerler bulunmakta.

  • MaxNumberOfBatches 100 (örneğimize göre köprü üzerinden geçecek otobüs sayısı)
  • MaxConcurrentMigrations unlimited (örneğimize göre her bir otobüsün taşıyacak olduğu kişi sayısı)

100 tane posta kutusu taşıma kuralı oluşturabiliriz ve eş zamanlı bütün posta kutularını (Mailbox Move Request) taşıyabiliriz.  Örnek, 1000 tane posta kutumuz varsa bu posta kutularını eş zamanlı taşıyabiliriz.

10 Posta kutusunu bir taşıma görevine ekleriz ve eş zamanlı 100 tane Move Request Batches yazabilecek olduğumuz için 1000 tane posta kutusunu eş zamanlı taşıyabiliriz.

Elbette ki bu limitler, daha düşük değere sahip olan platformun değerleri daha baskın olacaktır. Bu sebepten ötürü Migration Config dosyaları düzenlenirken Office 365 Exchange Online platformu ile yerel veri merkezi içinde bulunan Microsoft Exchange server ‘lar benzer değerlerde olması gerekmektedir.

3. Migration Config File Değerlerini Değiştirmek

Hiç bir değişiklik yapmazsak 100 adet taşıma görevi ve her bir görev içinde 300 posta kutusu düşünürsek tek seferde 30,000 adet posta kutusu taşınabilmektedir. Bu sayılar yetersiz gelirse eğer Exchange Online platformunda ve yerel veri merkezi içinde bulunan Microsoft Exchange Server üzerinde bu değerleri değiştirebiliriz.

Bu değerlere bakıldığı zaman limitlerin çok yukarıda olduğunu görebilirsiniz ve yeterli de gelebilir. Ama bir de madalyonun diğer yüzü bulunmakta. Bu kadar yüksek sayıda ki bir taşıma görevi Microsoft Exchange Server ‘ları yorabilir, çalışmasına etki edebilir ve internet alt yapınız da yavaşlamalara neden olabilir.

Migration Config File değerini arttırabildiğiniz gibi düşürebileceğinizi de hatırlatmak istiyorum. Köprü geçişinden sizler sorumlusunuz. Kötü hava şartlarında emniyet kuvvetlerinin köprüler üzerinde yapmış olduğu şerit daraltma yada köprü geçişini engellemek gibi işlemleri sizler burada yapmaktasınız.

3.1 Office 365 Maximum Concurrent Migration

Office 365 Exchange Online Sunucularında Mailbox Migration görev limiti 100 ‘dur ve değiştirilemez. Yeni bir platformda en fazla 100 adet görev yazabiliriz. Değiştirilebilen ise her bir mailbox migration görevi içinde bulunan posta kutusu sayısıdır ve bu değer de var sayılan olarak 300 ‘dür ve bu sayıyı aşağıda paylaşmış olduğum komut ile değiştirebilirsiniz.

Her bir taşıma görevi için MaxConcurrentMigrations değerini değiştirebiliriz.

3.2 Exchange Server Set-MigrationConfig

Yerel veri merkezi içinde bulunan Microsoft Exchange server üzerinde MaxNumberOfBatches (taşıma görevi) ve her bir görev içinde ki MaxConcurrentMigrations (posta kutusu) sayısını değiştirebilmekteyiz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile Microsoft Exchange server organizasyonu içinde yazılabilecek en fazla taşıma görevini MaxNumberOfBatches parametresi ile belirleyebiliriz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile her bir bach yani taşıma görevi içinde bulunabilecek posta kutusu sayısını MaxConcurrentMigrations parametresi ile belirleyebiliriz.

4. Mailbox Move Request ve Mailbox Migration Örnek hataları

Mailbox Move Request işlemleri yada Mailbox Migration operasyonları uzun soluklu işlemlerdir ve birden fazla bileşeni bulunmaktadır. Her bir posta kutusu için posta kutusunun barınmış olduğu Exchange Database veExchange Database ‘nin barınmış olduğu Microsoft Exchange Server üzerinde etkiler yapar.

Mailbox Move Request işlemleri yada Mailbox Migration operasyonları sırasında Microsoft Exchange Server işlemci iş yükü artar, veri depolama havuzlarının giriş/çıkış değerleri artış gösterir, Ram yorulur, ağ kaynakları ve internet alt yapısı darboğaza girebilir.

Yapacak olduğumuz operasyon ister yerel veri merkezi içinde ki Microsoft Exchange Server ‘lar üzerinde yapılsın biz buna Mailbox Move Request işlemi demekteyiz, istersek Office 365 ortamına yapılan Onboarding yada O365 Offboarding projesi olsun buna da Mailbox Migration diyoruz bu kaynak kullanımları değişmeyecek ve yetersiz kaynaklar posta kutusu taşıma görevlerine etki edecektir.

Mailbox Move Request işlemlerinde bir hata aldığınız zaman almış olduğunuz hatanın yerel veri merkezi içinde çalışmakta olan Microsoft Exchange server ‘lardan mı kaynaklı yoksa Office 365 alt yapısında çalışan Microsoft Exchange Server ‘dan mı kaynaklı olduğunu her bir taşıma görevinin olay günlüklerini okuyarak anlayabilir. Mailbox Move Request işlemleri olay günlükleri yapılandırması için Microsoft Exchange Server Mailbox Replication Log Directory Path makalesini öncelikle incelemenizi önermekteyim.

Aşağıda ise #mailbox move request etiketi ile karşılaşmış olduğum, hata ve çözümlerini paylaşmış olduğum makaleleri bulabilirsiniz.