Bulut bilgi işlemin hayatımıza girmesi ile birlikte işlerimiz kolaylaştı. Belki de dünya üzerinde en çok kullanılan bulut hizmeti Microsoft ‘un Office 365 olarak bilinen Exchange Online hizmetidir.

Office 365 hizmeti senelerden beri yerel veri merkezi içinde kullanmış olduğumuz Microsoft Exchange Server ‘in Hosted Exchange olarak hizmet verme modelidir.

Office 365 Hizmet modeli küçük, büyük ve devasa firmalara hizmet vermekte ve her firma iş ihtiyaçları için sunulan satış modelleri ile iş ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Ayrıca, Office 365 Hybird Mimarisi ile firmalar, belirli kullanıcılarını yerel veri merkezi içinde bulunan Microsoft Exchange Server üzerinde ve belirli kullanıcılarını da Office 365 olarak bilinen Exchange Online üzerinde çalıştırmakda ve iş ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

İki farklı Exchange mimarisi Office 365 Hybrid mimarisi ile aynı şirketin bütün ihtiyaçlarını karşılamakta ve optimizasyon sağlamaktadır.

Makaleye giriş yapmış olduğumuz satır da “Bulut bilgi işlemin hayatımıza girmesi ile birlikte işlerimiz kolaylaştı” açıklamasını yaptık ve şimdi bu açıklamayı Move Request Migration Permanent Exception Mailbox Size hatasi ile taçlandıralım.

Migration Permanent Exception Mailbox size

Migration Permanent Exception Mailbox size

Error: MigrationPermanentException: Mailbox size 29.45 GB ‎(31,621,551,368 bytes)‎ exceeds target quota 2.3 GB ‎(2,469,396,480 bytes)‎. –> Mailbox size 29.45 GB ‎(31,621,551,368 bytes)‎ exceeds target quota 2.3 GB ‎(2,469,396,480 bytes)‎

Yukarıda ki hatayı almış olduğumuz kullanıcı Exchange Online üzerinde çalışmakta ve bu kullanıcının barınmış olduğu Office 365 Tenants yerel veri merkezi içinde çalışan Exchange Server ile Office 365 Hybird Mimarisi kurulmuş durumda.

Office 365 Hybird Mimarisi ile yerel veri merkezi içinde Exchange Server üzerinde barınan posta kutuları Exchange Online alt yapısına taşınabilir yada tam tersi bir posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemi yapılabilir.

Bu özellik, Office 365 hybird mimarisinin bizlere sunmuş olduğu bir imkandır ve posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemini T anında yapabiliriz. Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevinde alacak olduğumuz Move Request Migration Permanent Exception Mailbox Size hatası ise bulut bilgi işlemin bizlere sunmuş olduğu kolaylıkların bir göstergesidir.

Office 365 Mailbox Storage Limit

Office 365 Mailbox Storage LimitŞimdi biraz daha detay verelim. Yukarıda paylaşmış oldum görüntü Office 365 Mailbox Storage Limitlerini göstermekte. Aslında paketlere baktığımız zaman, Office 365 Enterprise Plan 3 ve Office 365 Enterprise Plan 5 ‘de bulunan Unlimited evet sınırsız mailbox boyutlarını yerel veri merkezi içinde bulunan Exchange Server ‘larda sunmamız zor ve neredeyse imkansız.

Office 365 mimarisi Küçük, büyük ve devasa kuruluşlar için farklı Office 365 Planlarına sahip ve bütçe ve ihtiyaçlarınız çerçevesinde uygun Office 365 Planlarını seçebilmektesiniz.

Mailbox Move Request Statistics

Mailbox Move Request Statistics

#Exchange Server etiketi ile bir çok makale paylaştık ve makalelerimizi takip eden okuyucularımız yukarıda ki ekran görüntülerini #Mailbox Move Request etiketli çalışmalarda bir çok kez görmüştür.

Office 365 iş planlarında her bir mailbox için storage limit 50 GB ve unlimited olarak yazılmış olsa bile 50 GB üzerinde kullanım durumunuz varsa bunları da hızlı bir şekilde genişletebilmektesiniz.

Yukarıda ki ekran görüntüsü de bu açıklamaya örnektir ve dikkat ederseniz 190 GB Primariy Mailbox ve aynu kullanıcıların sahip olduğu 100 GB ve üzerinde archive mailbox ‘larını bir çok özel kullanıcı da gördüm. Kısaca bir kullanıcı 300 GB ‘in üzerinde veri depolama alanına sahip durumda…

Devasa bir durum. Bu şekilde yüzlerce kullanıcınızın olduğunu düşünürsek eğer bu kullanıcıları yerel Exchange server üzerinde çalıştırmak yüksek bütçelere neden olacaktır.

Bu yüksek boyutta ki Mailbox ‘ları Office 365 üzerinde çalıştırabiliyoruz aynı mailbox ları Exchange Server üzerinde çalıştırabilirmiyiz? sorusunu aslında makale içinde cevapladık. Exchange Online olarak bilinen Office 365 mimarisi senelerden beri kullanmış olduğumuz Exchange Server üzerine kurulmuş bir Hosted Exchange Mimarisidir. Bu devasa posta kutuları Office 365 üzerinde çalışıyorsa eğer yerel veri merkezi içince bulunan Exchange Server üzerinde de çalışabilmektedir.

Fakat böylesine mailboxları yerel Exchange Server üzerinde çalıştırabilmek için Exchange Server üzerinde doğru optimizasyonların ve dokunuşların da yapılmış olması gerekmktedir.

Pera Bilgi Sistemleri Proaktif Hizmetler çatısı altında Proactive Services Exchange Server Security ve Proactive Services Exchange Server danışmanlık hizmetlerini vermektedir.

StalledDueToTarget Processor

StalledDueToTarget Processor

Yukarıda ise bir başka posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görev kuyruğunu paylaşıyorum. Dikkat ederseniz her iki posta kutusu taşıma görevleri içinde StalledDueToTarget Processor, Disk, Waiting uyarılarını görebilmektesiniz.

Mailbox Move Request Latency Tolerance makalesinde bu hataların bir çoğu için neden ve çözümlerini sizlere paylaşmıştık. Bu uyarı ve hatalar optimizasyon ve kapasite çalışması yapılmamış her Exchange Server üzerinde olabileceği gibi Office 365 mimarisinde çalışan Exchange Online sunucuları içinde geçerlidir.

Exchange Database Prohibit send and receive at

Exchange Database Prohibit send and receive atDevasa posta kutularına sahip kullanıcıları yerel Exchange Server üzerinde çalıştırmak istediğiniz zaman yapacak olduğunuz işlem çok basittir. Exchange Server Kurulum işlemini tamamlamış olduğunuz sunucular üzerinde devasa posta kutusunu barındırmak istediğiniz veri tabanı için limitleri arttırabilir yada Office 365 ‘de olduğu gibi unlimited olarak limitsiz kullanımı seçebilirsiniz.