Microsoft Exchange Server Outlook Email Postmarking özelliği mesajlaşma sistemlerinin yasal e-postaları önemsiz e-postalardan ayırt etmesine yardımcı olmaktadır ve böylece Outlook Email Postmarking ile bir ileti üzerinde ki yanlış pozitifleri azaltılması hedeflenmektedir.

Outlook Email Postmarking özelliği Microsoft Outlook’un giden iletilere uyguladığı bir hesaplama kanıtı olarak bilinmektedir ve ilk olarak Outlook 2007’de tanıtıldı ve Outlook’ta varsayılan olarak etkinleştirildi.

Microsoft Exchange Server Outlook Email Postmarking Makalesi içinde aşağıda ki bilgilere sahip olacaksınız.

1. Outlook Email Postmarking Nasıl Çalışır

Microsoft Exchange Server ile eş zamanlı olarak binlerce e-posta göndermek için fazla zaman ya da bilgi işlem gücü gerekmez. Bu özellik sağlıklı ve gerekli olan ileti trafiği için harika bir şeydir. Fakat bizler için harika olan bu özellik aynı zamanda spam gönderen, gereksiz ileti gönderen kişiler için de harikadır.

Bizler, nasıl ki gerekli iletileri eş zamanlı, aynı anda tek seferde binlerce kez göndere biliyorsak Microsoft Exchange Server ‘in sahip olduğu bu gücü spam gönderen kişi ve kötü amaçlı yazılımlarda kullanabilmektedir.

Bizler gerçek kişiler ile Spam gönderen kişilerin göndermiş oldukları iletileri gerçek kişi yada istenmeyen bir yazılım yada zararlı uygulama tarafından gönderilip – gönderilmediğini ayırt eden özellik ise Outlook Email Postmarking özelliğidir.

Outlook Email Postmarking özelliği Spam gönderenler için, çok can sıkıcı bir durumdur ve istenmeyen, spam ileti göndermek, toplu postaları göndermek artık kolay değildir.

1.1 Outgoing ileti trafiği için Outlook Email Postmarking

Outlook Email Postmarking özelliği Office Outlook 2007 ile kullanılmaya başlandı ve varsayılan değer de aktif durumdadır. Günümüz de kullanmış olduğumuz Office Outlook sürümleri de bu özelliği desteklemektedir.

Göndermiş olduğunuz iletiler, giden kutunuzdan ayrılmadan önce, Office Outlook  her iletiyi Outlook Email Postmarking damgasıyla damgalar. Outlook Email Postmarking damgası, alıcıların listesi ve iletinin gönderildiği zaman da dahil olmak üzere iletinin benzersiz özelliklerini içerir.

Sonuç olarak, posta damgası yalnızca o e-posta iletisi için geçerlidir. Posta damgasını oluşturmak için fazladan bilgisayar işlem süresi gerekir. Sonuç olarak, iletilerin Giden Kutunuzdan çıkması biraz daha uzun sürer.

1.2 inbound ileti trafiği için Outlook Email Postmarking

Office Outlook 2007 ve sonrasında ki Outlook sürümleri damgalı bir ileti aldığında, posta damgasını tanıyacaktır. Posta damgası, alıcı e-posta uygulamasına iletinin spam olma olasılığının düşük olduğunu gösterir ve ileti e-posta uygulamasının spam filtresi tarafından değerlendirilirken dikkate alınır.

2. Spam gönderenler niçin Outlook Email Postmarking kullanmıyor

Spam ileti gönderenler neden Outlook Email Postmarking damgasını kullanamıyor sorusunu sorabilirsiniz? Güzel soru ve nedeni basit. Spam gönderenler tek seferde binlerce spam mesaj göndermek isterler ve her bir ileti için de Outlook Email Postmarking damgasını oluşturmak ve bu damgalı spam mesajları göndermek çok fazla zaman ve bilgi işlem gücüne ihtiyaç duymaktadır.

Bu sebepten ötürü bir spam ileti gönderen yazılım yada kötü amaçlı uygulamanın Outlook Email Postmarking damgasını kullanması çok düşüktür ve bu sebep ile spam göndericileri tarafından sevilmez.

3. Outlook Email Postmarking olmayan iletiler Nelerdir?

Outlook Email Postmarking özelliği gerçek bir kişinin göndermiş olduğu ileti ile bir spam yazılım yada kötü amaçlı uygulamanın göndermiş olduğu iletileri keskin bir şekilde ayırt etmektedir ve bu özellikte ek bilgi işlem gücüne sahip olmaktadır.

Büyük kuruluşlar da ve bazı özel durumlar da Outlook Email Postmarking damgası kullanılmamaktadır. Bu özel durumlar;

Aynı Microsoft Exchange Organizasyonu için de bulunan ileti göndericisi ve ileti alıcısı arasında Outlook Email Postmarking damgası kullanılmaz. Çünkü gönderici ve alıcı da aynı Microsoft Exchange Global Adres Listesi’nde (GAL) yer alır.

Microsoft Exchange Global Adres Listesi’nde (GAL) yer alan external kullanıcılara da ileti gönderilirken Outlook Email Postmarking damgası kullanılmaz. Kullanıcı, harici bir kullanıcı olsa bile Microsoft Exchange Server yöneticisi tarafından GAL ‘a tanımlanmıştır.

Microsoft Exchange Server yöneticisi Exchange Server organizasyonun da Outlook Email Postmarking özelliğini kapatmış ise Office Outlook sürümleri Exchange Server üzerinden gelen bu politikaya bağımlı kalacaklardır ve Outlook Email Postmarking damgasını kullanamayacaklardır.

4. Outlook Email Postmarking özelliği nasıl kapatılır

Outlook Email Postmarking özelliği Microsoft Exchange Server organizasyonların da #Exchange Server Content Filter güvenlik özelliğidir ve varsayılan değer de açık durumdadır. İsteğe bağlı olarak kapatabiliriz.

Bir Exchange Server organizasyonunda Outlook Email Postmarking özelliği devre dışı bırakılabilir. Fakat Outlook Email Postmarking özelliği devre dışı bırakıldığı zaman artık hiç bir iletide (gelen/giden) Outlook Email Postmarking damgası aranmayacaktır.

Outlook Email Postmarking özelliğini devre dışı bıraktığımız zaman Microsoft Exchange Server üzerinde kaynak artışı sağlayabileceğiz fakat bunun yanın da göndermiş olduğumuz iletiler için de spam ‘a düşme durumunu, itibar kaybını yaşayabilecek ve de spam gönderen kişi, yazılım yada kötü amaçlı uygulamalar tarafından istenmeyen e-posta alma şansını da arttıracağız.

Bu özellik Microsoft Exchange Server özelinde değil Exchange Organizsyonu içinde bulunan bütün Microsoft Exchange Server ‘lar için geçerki olmaktadır. Organizasyon seviyesinde yapılan bir değişikliktir.

Eğer bu özelliği Microsoft Exchange Organizsyonu seviyesinde kapatırsanız Secure Mail Gateway gibi bir SMTP Gateway çözümü ile bu özelliği kullanmanız önerilmektedir.

Outlook Email Postmarking özelliğini devre dışı bırakmak için aşağıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Outlook Email Postmarking özelliğini aktif duruma getirmek için için aşağıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Mevcut Microsoft Exchange Server organizasyonunda Outlook Email Postmarking özelliğini görmek için aşağıda ki komutu kullanabilirsiniz.