Microsoft Exchange Server Mailbox Move Request Latency Tolerance ayarları Exchange Server mailbox migration işlemlerinin daha sağlıklı olması için ayarlanmalıdır.

Microsoft Exchange Server Organizasyonlarında, On-premise olarak adlandırdığımız yerel Exchange server alt yapısında çalışan Microsoft Exchange Server 2013 , Exchange Server 2016 yada Microsoft Exchange Server 2019 üzerinde performans ve en iyi değerlerde çalışmasını istiyorsanız, varsayılan değerlerde değişiklikler yapmanız gerekmektedir.

Microsoft Exchange Server Kurulum işlemleri tamamlandığı zaman her müşteri için kabul görecek ayarlara sahiptir. Bu varsayılan ayarları kuruluşunuz için özelleştirmeli, kuruluş iş ihtiyaçlarını karşılamak için değiştirmeli ve kuruluşunuz için kabul edilen seviyelere getirmelisiniz.

#Exchange Server Logging etiketi ile bir çok makale paylaştık. Exchange Server Organizasyonunuz da çalışmakta olan Microsoft Exchange Server ‘ların daha sağlıklı, daha performanslı ve kuruluşunuzun gereksinimlerini karşılaması için neler yapılması gerektiğini sizlere aktardık.

Bu makalemizde, Microsoft Exchange Server Mailbox Move Request Latency Tolerance değerleri üzerinde değişiklik yapacağız. Yapacak olduğumuz bu değişiklikler sonrasında Exchange server kullanıcı posta kutusu taşıma görevlerinde #move-request verimlilik kazanacağız.

Microsoft Exchange Server Upgrade projelerinde belki de en sancılı süreç Eski Exchange Server sürümünden yeni Exchange Server ‘a geçiş yaparken posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemidir.

Exchange Server Organizasyon yapısına yeni Exchange Server Kurulum işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı ve Coexisting (birlikte çalışma) problemsiz bir şekilde çalışmaktadır.

Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan eski sürüm Microsoft Exchange Server  2013 ve 2016 ile yeni  Microsoft Exchange Server 2019 birlikte (Coexisting Migration) çalışmaktadır. Eski Exchange Server üzerinde bulunan görevleri yeni Exchange Server ‘a devretmek ve eski Exchange Server ‘ları da mevcut Exchange organizasyon ‘u içinden kaldırma planımız bulunmakta.

Eski Exchange Server ‘ları Microsoft Exchange Organizasyon yapısından kaldırabilmeniz için yapmanız gerekli olan bir çok işlem vardır ve bu işlemlerin belki de en sancılı süreci de mailbox migration yani kullanıcı posta kutularını taşıma işlemleridir.

Eski Microsoft Exchange Server üzerinde çalışmakta olan Exchange Services ‘leri olduğu gibi kullanıcı e-postaları ve kullanıcı verileri de bunlardan bir tanesidir. Bu verileri posta kutusu taşıma (Exchange Mailbox Move Request) işlemi ile eski Exchange Server üzerinden yeni Exchange Server ‘a taşımaktayız.

Exchange Upgrade Projelerinde yapılan posta kutusu taşıma (Exchange Mailbox Move Request) görevi bir çok bileşene bağlıdır. Eski Exchange Server ‘ın barınmış olduğu bilgi işlem kaynakları ve onların üzerinde bulunan iş yükleri ve kaynakların yeterli/yetersiz olması posta kutusu taşıma (Exchange Mailbox Move Request) işlemlerine etki etmektedir.

Posta kutusu taşıma (Exchange Mailbox Move Request) görevleri eski Exchange server ‘lar üzerinde de ek bir iş yükü oluşturacak ve Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri üzerinde bazen hatalar olacaktır. Bu hatalarda yaşanılan dar boğaz ve probleme bağlı olarak bazen eylem gerektirmekte bazen de darboğaz bittiği zaman kendiliğinden taşıma görevleri devam etmektedir.

Mailbox Move Request Request Statistics

Mailbox Move Request Request Statistics

Yukarıda paylaşmış olduğum ekran görüntüsünde bunu görebilmektesiniz. Birden fazla Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi ayrı Migration Bach içinde gerçekleştirilmekte ve her bir taşıma görevinde farklı durumlar bulunmakta. Kimi Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi disk gecikmeleri nedeniyle yavaş ilerlemekte kimisi ise işlemci yetersizliği nedeniyle yavaş ilerlemekte yada hata vermekte.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri kaynak Exchange Server ile hedef Exchange Server arasında sürekli ve kesintisiz bir iletişim ister. Microsoft Exchange Server üzerinde yaşanan ilk hata da Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri hata ile sonuçlanmayacaktır.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri, problem yaşanılan Exchange sunucusu uygun duruma gelene kadar bekleyecek ve Microsoft Exchange Sunucuları da uygun duruma geldiği zaman posta kutusu taşıma görevleri devam edecektir. Kısaca, yaşanılan ilk hata da Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri son bulmayacaktır.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri yaşanılan ilk problem de hata ile son bulmayacak dedik fakat bu denemelerin de bir sınırı bulunmakta ve bu ayarlara da  Microsoft Exchange Server Mailbox Move Request Latency Tolerance denilmektedir.

Örnek olarak Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi yapılan bir posta kutusu kaynak Exchange Server ‘ dan hedef Exchange sunucusu ‘na taşınırken işlemci yada disk tarafında bir dar boğaza düştü ve ilk deneme başarısız oldu. Bu denemeler iki, üç, dört …. olmak üzere sıralı bir şekilde deneyecektir.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri için yaşanılan hataların bazılarını #mailbox move request etiketi ile sizlerle paylaşmıştık. Bu etiket üzerinden paylaşmış olduğumuz konu başlıklarına ulaşabilirsiniz.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevlerinde karşılaşacak olduğunuz olası bazı hataları ise aşağıda paylaştık.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz hataların haricinde sayısız başka hatalar da olması muhtemeldir. Aşağıda paylaşmış olduğum komut ile Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevlerinde oluşan hataları tespit edebilirsiniz.

MsExchange Mailbox Replication.exe config Yapılandırma

Bu denemeler Microsoft Exchange Server Mailbox Move Request Latency Tolerance ayarlarında tanımladığımız değerler kadar tekrar edecek. Denemelerin sınırını bizler belirleyebilmekteyiz.

Microsoft Exchange Server Mailbox Move Request Latency Tolerance değerleri ile Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri devam ederken yada bir hata eylem yapmadan düzeldikten sonra tekrar devam ederken hataya sebep olan Microsoft Exchange sunucu ‘ları üzerinde ne kadar ek iş yükü oluşturacak yada isteyecek bunları belirlemekteyiz

Microsoft Exchange Server Upgrade projeleri eskiden beri Coexisting (birlikte çalışma) mimarisinde çalışabilmektedir. Coexisting (birlikte çalışma) mimarisinde mevcut çalışma iş yükünden daha fazla iş yükü de Microsoft Exchange sunucuları üzerinde oluşmakta ve Microsoft Exchange Server Upgrade projeleri bitene kadar bu iş yükü de devam etmektedir.

Özet ile Microsoft Exchange Server Upgrade projelerinde, proje süresi içinde ek kaynaklara ihtiyacımız olacaktır. Microsoft Exchange Server ‘lar için ek kaynaklarımız varsa eğer Microsoft Exchange Server Upgrade projeleri bitene kadar bu ek kaynakları sağlamamız faydalı olacaktır. Fakat, yeterli bilgi işlem kaynakları yoksa tatlı bir ara noktası bulmamız gerekmekte.

MSExchangeMailboxReplication.exe.config

MSExchangeMailboxReplication.exe.config

Bu ara noktayı bulmamızı sağlayan yapılandırma ise Microsoft Exchange sunucuları üzerinde bulunan MsExchangeMailboxReplication.exe.config dosyasıdır ve bu dosya da C:\Program Files\Microsoft\Exchange\v15\bin\MsExchangeMailboxReplication.exe.config yolunda barınmaktadır.

MSExchangeMailboxReplication.exe.config dosyası ile disk gecikmeleri, işlemci gecikmelerinin sürelerini belirleyebilir, bir gecikme yaşandığı zaman bunu kaç sefer daha denemesi gerektiğini belirleyebilir, eş zamanlı kaç adet Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevinin Sunucu ve Exchange Database özelinde belirleyebilirsiniz.

Yapacak olduğunuz bu optimizasyon çalışmaları her ortama göre farklılık göstermektedir ve en tatlı noktayı denemeler sonrasında bulabilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum MSExchangeMailboxReplication.exe.config dosyası içinde Disk gecikmesi için iki ayar yapılandırmasını gerçekleştirdim. bu ayarlar MdbFairUnhealthyLatencyThreshold ve MdbHealthyFairLatencyThreshold değerleridir ve bu değerler de 10 ms ve 20 ms olarak düzenlendi. Microsoft Exchange sunucuları ‘nın sahip olduğu veri depolama havuzları daha yavaş ise eğer bu gecikme sürelerini arttırabilirsiniz.

Microsoft Exchange Server Upgrade projelerinde gözlemlemiş olduğum değerler 50 ms üzerine çıkartıldığı zaman Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevlerinin başarısız sonuçlandığını sizlere paylaşmak istiyorum ki tatlı noktayı bulmak problemli yapılarda uzun iş eforlarına ihtiyaç duymaktadır.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevlerin de tatlı noktayı bulunan kadar değerleri aşamalı olarak, deneyerek arttırın ve mevcut alt yapınız için en iyi değeri belirleyin.

MSExchangeMailboxReplication.exe.config yapılandırması Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan Eski sürüm Exchange Server ile (Exchange Server 2010 / 2013 / 2016) yeni Exchange Server 2019 arasında yapılırken bu değerler organizasyon içinde bulunan bütün Exchange Sunucuların da aynı yapılmalıdır.

Exchange Server Upgrade projesi haricinde Microsoft Exchange Onpremise ‘den Exchange Online olarak adlandırılan Office 365 alt yapısına migration işlemi yapılıyorsa eğer;