Microsoft Exchange Server E-posta Hızı yani Exchange server jargonun da ki karşılığı Message Rate Limits and Throttling ayarları olarak adlandırılır. Bu değerler Microsoft Exchange Server ‘in mesajları kabul etme ve iletme zamanlarında Microsoft Exchange Server üzerinde aşırı yüklenmenin önüne geçmek için kullanılan varsayılan değerlerdir.

Microsoft Exchange Server Role Konsolidasyon Sürecini tamamlamış olsa bile bir çok kuruluş bu gün de bir takım sınırlamaya takılmakta ve bu sınırlar da Microsoft Exchange Server ‘in sağlıklı çalışması için gerekmektedir. Fakat, Microsoft Exchange Server alt yapısını kullanmakta olan bir çok organizasyon da bir takım özel isteklere sahip olmakta ve Microsoft Exchange Server üzerinde yapacak olduğumuz ufak dokunuşlar sonrasında bu özel istekler karşılanmakta ve e-posta hızı, ileti gönderme ve alma limitleri kuruluşa özel olarak ayarlanmaktadır.

Bu makale içinde Microsoft Exchange Server Message Rate Limits and Throttling ayarlarını aşağıda ki alt başlıklarda sizlere paylaşacağız.

1. Microsoft Exchange Server Message Rate Limit and Throttling Nedir?

Microsoft Exchange Server Message Rate Limit and Throttling değerleri E-posta hızına etki edecek olan ufak dokunuşlardır ve bu ufak dokunuşlar ile Microsoft Exchange Server üzerinde E-posta hız sınırı ve limitlerinin yani Message Rate Limit and Throttling ayarlarını beklentilerimize göre değiştirebiliriz. Bu yapılandırma teknik dokümanlarda Exchange Server Message Rate limit and throttling olarak yer almaktadır.

Bu ayarlar için Microsoft Exchange Server üzerinde ileti kısıtlama olduğunu söyleyebiliriz ve bu kısıtlamalar bir Microsoft Exchange Server üzerinde işlenebilecek iletinin bağlantı sayısı ve sınırı olarak ifade edilir. Bu sınırlar, mesaj işleme hızlarını, SMTP bağlantı hızlarını ve SMTP oturum zaman aşımı değerlerini kapsamaktadır.

Microsoft Exchange Server Message Rate Limit ve Throttling değerleri bir Exchange sunucusunun mesajları kabul etme ve iletme zamanlarında Exchange Server üzerinde aşırı yüklenmenin önüne geçmek için yapılandırılır. Asıl amaç Microsoft Exchange Server üzerinde hizmet kesintisini önlemek olsa bile derin düşünüldüğü zaman güvenlik problemlerinin de önüne geçmek için oluşturulmuş değerlerdir.

Microsoft Exchange Server Message Throttling Servisi belirli kullanımlar için kaynak ayarlarını izler ve bilgileri önbelleğe alır. Message Throttling ayarları aynı zaman da budget (yığın, stok) olarak da bilinir.

Microsoft Exchange Server Message Throttling Services

Microsoft Exchange Server Message Throttling Services

Microsoft Exchange Server üzerinde bulunan kaynaklar yetersiz geldiği durumlarda ön belleğe alınan bilgilerin temizlenmesi için Message Throttling Servisi yeniden başlatılır. Bu yeniden başlatma sonrasında ön bellekte bulunan geçici değerler sıfırlanır. Bu servis her bir Microsoft Exchange Server üzerinde bulunmaktadır ve Exchange Organizasyonundan bağımsızdır.

Büyük bir yığın ileti ve bağlantı talepleri Microsoft Exchange Server üzerinde işlenmeyi bekliyor olsa bile Exchange Server iletileri ve bağlantıları düzenli bir şekilde işleyebilmektedir. Microsoft Exchange Server Message Rate Limit ve Throttling değerleri;

  • Exchange Server Mailbox Server ve Edge Server üzerinde Transport Services ayarlarında.
  • Send Connector
  • Receive Connector
  • Users

bölümlerinde yapılmaktadır. Microsoft Exchange Server Role Konsolidasyon Sürecini tamamlamış olduğu için bu ayarlar Microsoft Exchange Server 2019 için verilmiş olup Microsoft Exchange Server 2016 ve Microsoft Exchange Server 2013 için Rol ve Servis özelinde ayrıca incelenmelidir.

2. Microsoft Exchange Server Message Rate Limit and Throttling Niçin Yapmalıyız?

Microsoft Exchange Server Message Rate Limits ve Throttling değerleri mesaj işleme hızlarını, SMTP bağlantı hızlarını ve SMTP oturum zaman aşımı değerlerini kapsamaktadır. Bu değerleri Exchange organizasyonu özelinde değiştirebiliriz. Bu değişiklikleri niçin yapmalıyız sorusuna cevap vermeden önce varsayılan değerler üzerinde bir kaç inceleme yapalım ve konuyu daha anlaşılabilir duruma getirelim.

Exchange Server Message rate limit

Microsoft Exchange Server Message rate limit

Yukarıda paylaşmış olduğum teknik dokuman için de Microsoft Exchange Server üzerinde varsayılan Massage Rate Limit değerini görmektesiniz. Varsayılan değer de 1 dakika içinde 5 adetden fazla e-posta göndermesi limitlerin üzerindedir ve yapılamaz.

 

Exchange Server Message rate limit Single Connection

Exchange Server Message rate limit Single Connection

Bir başka örnek, Exchange Server üzerinde Maximum message per connection değerini görmektesiniz. Varsayılan değer de tek bir bağlantı ile 20 adetden fazla e-posta gönderemeyiz.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz iki değer Microsoft Exchange server Kurulum işlemi sonrasında oluşan varsayılan değerlerdir ve bu değerler Transport Servers, Send Connector, Receive Connector ve Users olmak üzere ayrı-ayrı değerleri bulunmaktadır. Her bir bileşen kuruluş özelinde ihtiyaçları karşılamak üzere değiştirilebilir.

Paylaşmış olduğumuz iki genel bilgiyi gördükten sonra bu değerlerinin çok yeterli olduğunu düşünebilirsiniz. Basit düşünüldüğü zaman hiç bir kullanıcının 1 dakika için de 5 den fazla (farklı) e-posta göndermeyecektir ve böyle bir ihtiyaç da yoktur. Kabul görmüş kullanımda evet durum bu şekilde…

Fakat özel talepler vardır.

Microsoft Exchange Server Relay ayarları ile eş zamanlı, çok daha kısa süreler için de onlarca, yüzlerce ve belki de binlerce e-postayı gönderebiliriz ve Microsoft Exchange Server Relay ayarların da yapacak olduğumuz özel ayarlar ile bu ihtiyaçları da karşılayabiliriz.

Microsoft Exchange Server Relay  seçeneklerinde IP bazlı izin ve uygulama bazlı izinler verilebildiği gibi kullanıcı kimlik doğrulaması ile de Relay işlemleri yapılabilmektedir. Şimdi konuyu biraz daha detaylandıralım.

Bir kullanıcı var ve bu kullanıcı kendi e-posta adresini iletişim ihtiyaçları için kullandığı gibi kendi mevcut e-posta adresi aynı zamanda da otomatik olarak e-posta göndermek için de hazırlanmış.

örnek; fatih.karaalioglu@pera.net.tr e-posta adresi benim kurumsal e-posta adresimdir ve bu e-posta adresi ile kurumsal iletişimi sağlamaktayım. Özel bir gün, milli ve dini bir gün de bütün iş ortaklarıma ve müşterilerime tek seferde bir kutlama e-postası göndermek istiyorum. Bu talebimin noreplay@pera.net.tr adresi üzerinden değil de kendi kurumsal e-posta adresim üzerinden göndermek istemekteyim ve bu talepler de günümüz iş dünyasında kabul gören taleplerdir.

Bu talebin yapılması mümkün olsa bile Exchange Server Massage Rate Limit değeri 1 dakika içinde en fazla 5 adet, Maximum message per connection değeri de tek bir bağlantı ile en fazla 20 adet e-posta gönderebilmekte.

Makalemizin ilk satırlarında “Büyük bir yığın ileti ve bağlantı talepleri Microsoft Exchange Server üzerinde işlenmeyi bekliyor olsa bile Exchange Server iletileri ve bağlantıları düzenli bir şekilde işleyebilmektedir” cümlesini kurmuştuk.

Exchange Message Queues Hesaplaması

Exchange Message Queues Hesaplaması

Evet, Microsoft Exchange Server mimarisi bu yükleri kaldırabilecek mimariye sahip. Exchange Server Queue Database Mimarisi konu başlığında ve #exchange-server-logging etiketi ile hazırlamış olduğumuz makalelerde bu konuları paylaşmıştık ve Microsoft Exchange Server Queue ayarları doğru bir şekilde yaptıysak Büyük bir yığın ileti ve bağlantı talepleri Microsoft Exchange Server üzerinde işlenmeyi beklemeden yada daha kısa süre bekleme sonrasında e-postaları gönderebilecektir.

Bu dokunuşların nasıl yapılacağını paylaştığımız makale içinde inceleyebilirsiniz.

Exchange Server Log yapılandırılması ve Queue yapılandırmasını yapmış olsanız bile Exchange Server Relay talebi için 1 dakika da 5 den fazla/farklı e-posta gönderme yada bir bağlı ile 20 den fazla/farklı e-posta gönderme işleminde aşağıda ki hata mesajını alacaksınız.

Exchange Server Log yapılandırılmasına ek olarak bu hatayı almamak için Microsoft Exchange Server Message Rate Limits ve Throttling değerlerini de yapmalısınız.

Değiştirecek olduğunuz bu varsayılan değerler geçmişden-günümüze kadar bir çok tecrübe sonrasında belirlenmiş ve sınırları çizilmiş olsa bile kuruluş özelinde özelleştirilmek üzere hazırdır ve şimdi bu ayarları her bir servis ve talep özelinde nasıl yapacağımıza bakalım.

3. Microsoft Exchange Server Message Rate Limit and Throttling Ayarları (Transport Services)

Microsoft Exchange Transport Servers Message Rate and Throttling değerleri Exchange Server 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 üzerinde Mailbox server Role ve Edge Server Role üzerinde yapılandırılmaktadır. Exchange 2010 ve önceki sürümlerinde ise Hub Transport Role ve Edge Role üzerinde yapılmaktadır.

Yukarıda paylaşmış olduğum Exchange Management Shell Komutu ile Microsoft Exchange organizasyonu içinde bulunan her bir Microsoft Exchange server üzerinde Transport Service yapılandırmasını öğrenebilirsiniz.

Message throttling on transport servers

Message throttling on transport servers

Microsoft Exchange Server Kurulum işlemlerinden sonra varsayılan yapılandırmada bir değişiklik yapılmadı ise Exchange Transport Servers Message Throttling değerleri aşağıda ki gibidir.

  • MaxConcurrentMailboxDeliveries 20
  • MaxConcurrentMailboxSubmissions 20
  • MaxConnectionRatePerMinute 1200
  • MaxOutboundConnections 1000
  • MaxPerDomainOutboundConnections 20

Şimdi bu değerleri inceleyelim ve hangi özelliklere sahip olduğuna anlayalım ve de değiştirelim.

3.1 Maximum concurrent mailbox deliveries

Maximum concurrent mailbox deliveries değeri Transport service ile Mailbox Transport Delivery service arasında eş zamanlı taşınacak olan en yüksek sayıyı ifade etmektedir ve varsayılan yapılandırma da bir değişiklik yapılmadı ise en fazla 20 adet teslimata destek vermektedir. Maximum concurrent mailbox deliveries yapılandırması Exchange Admin Center üzerinden yapılmamaktadır.

Exchange Server Organizasyon seviyesinde MailboxTransportService değerlerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Server Organizasyon seviyesinde TransportService değerlerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan belirli bir Exchange sunucusu üzerinde MailboxTransportService değerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan belirli bir Exchange sunucusu üzerinde TransportService değerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan EXC01 isimli Exchange sunucusu üzerinde MailboxTransportService değerini 25’e çıkartmak için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan EXC01 isimli Exchange sunucusu üzerinde TransportService değerini 25’e çıkartmak için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

3.2 Maximum Concurrent Mailbox Submissions

Maximum Concurrent Mailbox Submissions değeri Transport service ile Mailbox Transport Submission service arasında eş zamanlı taşınacak olan en yüksek sayıyı ifade etmektedir ve varsayılan yapılandırma da bir değişiklik yapılmadı ise en fazla 20 adet teslimata destek vermektedir. Maximum Concurrent Mailbox Submissions yapılandırması Exchange Admin Center üzerinden yapılmamaktadır.

Exchange Server Organizasyon seviyesinde MailboxTransportService değerlerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Server Organizasyon seviyesinde TransportService değerlerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan belirli bir Exchange sunucusu üzerinde MailboxTransportService değerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan EXC01 isimli Exchange sunucusu üzerinde MailboxTransportService değerini 25’e çıkartmak için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan EXC01 isimli Exchange sunucusu üzerinde TransportService değerini 25’e çıkartmak için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

3.3 Maximum connection rate per minute

Maximum connection rate per minute değeri Transport service üzerinde bir dakika içinde açılmasına izin verilen bağlantı sınıdır ve en fazla 1200 adet destek vermektedir. Maximum connection rate per minute yapılandırması Exchange Admin Center üzerinden yapılmamaktadır.

Exchange Server Organizasyon seviyesinde MailboxTransportService değerlerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Server Organizasyon seviyesinde TransportService değerlerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan belirli bir Exchange sunucusu üzerinde TransportService değerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan EXC01 isimli Exchange sunucusu üzerinde MailboxTransportService değerini 25’e çıkartmak için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan EXC01 isimli Exchange sunucusu üzerinde TransportService değerini 25’e çıkartmak için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

3.4 Maximum concurrent connection

Maximum concurrent connection değeri Transport service üzerinde aynı anda izin verilen bağlantı sınıdır ve en fazla 1000 adet destek vermektedir. Maximum connection rate per minute yapılandırması Exchange Admin Center üzerinden yapılabilmektedir.

Maximum concurrent connections Transport Limits

Maximum concurrent connections Transport Limits

Maximum concurrent connections değerini değiştirmek istediğiniz sunucu için Exchange Admin Center üzerinde Servers > Properties > Transport limits bölümüne gelip değişiklikleri yapabilirsiniz. Bu değişiklikler Exchange Admin Center Üzerinde 100, 1000, 5000 ve unlimited olarak değiştirilmektedir.

Bu değerler haricinde özel değer vermek isterseniz aşağıda paylaşmış olduğum Exchange Management Shell komutlarını kullanabilirsiniz.

Exchange Server Organizasyon seviyesinde TransportService değerlerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan belirli bir Exchange sunucusu üzerinde TransportService değerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan EXC01 isimli Exchange sunucusu üzerinde TransportService değerini 2500’e çıkartmak için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Server Organizasyon seviyesinde TransportService değerlerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

Exchange Organizasyonu içinde bulunan belirli bir Exchange sunucusu üzerinde TransportService değerini görmek için yukarıda ki komutu kullanabilirsiniz.

4. Microsoft Exchange Server Message Rate Limit and Throttling Ayarları (Send Connector)

Microsoft Exchange Server, hedef e-posta sunucularına giden SMTP bağlantıları için Send Connector kullanır. İletileri bir alıcıya yönlendirmek için kullanılan Send Connector ileti sınıflandırma işlemi tamamlandıktan sonra ileti yönlendirme ve iletilme aşamasında devreye girmektedir.

Microsoft Exchange Server 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 üzerinde Mailbox Server Role ve Edge Server Role üzerinde ayarlanır. Exchange 2010 ve önceki sürümlerinde ise Hub Transport Role ve Edge Role özelliğine sahip Exchange Server üzerinde yapılmaktadır. Exchange Server Role kavramı için Exchange Server Role Konsolidasyon Süreci konu başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Send Connector, Exchange Server Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra iç gönderimler için hazırdır ve Send Connector bilgileri Active Directory’de saklanır. Send Connector, Exchange Organizasyonu seviyesinde oluşturulduğu için bütün Microsoft Exchange Server tarafından görülmekte ve kullanılmaktadır.

Varsayılan değerde oluşan yada sonradan bizlerin oluşturmuş olduğu özel Send Connector ‘ler iki adet Message Throttling değerlerine sahiptir. Send Connector ‘lerin sahip olduğu Message Throttling

  1. Maximum messages per connection
  2. Connection inactivity time out değerleridir.

Yukarıda paylaşmış olduğum Exchange Management shell komutu ile Exchange Organizasyonu içinde bulunan Send Connector için Smtp Max Messages Per Connection ve Connection Inactivity Time Out değerlerini öğrenebilirsiniz.

Bu iki Message Throttling Değeri Exchange Organizasyon seviyesindedir ve organizasyon içinde bulunan Exchange Server seviyesinde düzenlenemez. Bu bilgiler Active Directory’de saklanmaktadır.

4.1 Send Connector Maximum messages per connection

Maximum messages per connection değeri tek bir bağlantı üzerinden gönderilecek olan e-posta sayısını belirtmektedir ve varsayılan değer 20 adet. Bu değeri değiştirmek için aşağıda paylaşmış olduğum Microsoft Exchange Management Shell komutunu kullanabilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile Connector01 isimli Send Connector Maximum messages per connection değerini 200 Adet olarak yükseltebiliriz.

4.2 Send Connector Connection inactivity time out

Connection inactivity time out değeri kaynak e-posta sunucusu ile kurulan bir SMTP bağlantısının bağlantı kapatılmadan önce boşta bekleyeceği süreyi belirlemektedir ve varsayılan değer 10 dakikadır.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile Connector01 isimli Send Connector ConnectionInactivityTimeOut değerini 15 Dakika olarak değiştirebilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum Microsoft Exchange Management shell komutu ile Exchange Organizasyonu içinde bulunan Send connectorlerin ConnectionInactivityTimeout ve SmtpMaxMessagesPerConnection değerlerini isimleri ile birlikte görebilirsiniz.

Bu iki değer Exchange Organizasyon seviyesinde, Send Connector özelinde yapılan değişikliklerdir ve Microsoft Exchange Server seviyesinde yapılamamaktadır. Bir diğer sınırlama ise bu iki değeri Exchange Admin Center üzerinden yapamayız. Değişiklikler sadece Exchange Management shell ile yapılabilmektedir.

5. Microsoft Exchange Server Message Rate Limit and Throttling Ayarları (Receive Connector)

Microsoft Exchange Server, gelen SMTP bağlantılarını kontrol etmek için Receive Connector mimarisini kullanmaktadır. Bu SMTP Bağlantıları;

  • Microsoft Exchange Server ‘a dışarıdan gelen her hangi bir SMTP Bağlantı talebi olabilir. Bu SMTP Bağlantı talepleri kuruluş dışında ki herhangi bir Exchange Server olabildiği gibi Microsoft Exchange Server ‘i kullanmayan SMTP sunucuları, bulut tabanlı (Office 365 gibi) e-posta sistemleri de olabilir.
  • Microsoft Exchange Server ile dış dünya arasında kalan, SMTP Bağlantılarını kontrol eden SMTP Gateway çözümlerinden gelen SMTP bağlantı talepleri için de kullanılmaktadır.
  • Aynı Microsoft Exchange organizasyonu içinde bulunan farklı Exchange Server ‘lar üzerinden gelen SMTP bağlantıları için de kullanılmaktadır.
  • Ayrıca, bu SMTP Bağlantı talepleri e-posta göndermek için SMTP Kimlik doğrulaması yapan uygulama yada client bağlantıları tarafından da kullanılmaktadır.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz bu SMTP Sunucuları makale içinde bulunan Message Throttling değerleri bölümünde Kaynak SMTP Server olarak adlandırılacaktır.

Receive Connector Varsayılan olarak Microsoft Exchange Server Kurulum işlemi tamamlandığında otomatik olarak oluşur. Send Connector gibi Active Directory ‘de değil her bir Microsoft Exchange Server üzerinde saklanır.

Exchange Server 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 üzerinde Mailbox server Role ve Edge Server Role üzerinde yapılandırılmaktadır. Mailbox Server Rolü yüklü Exchange Server üzerinde Front End Transport service ve Transport service tarafından yönetilmektedir.

Receive Connector mimarisi Exchange 2010 ve önceki sürümlerinde ise Hub Transport Role ve Edge Role özelliğine sahip Microsoft Exchange Server üzerinde de bulunmaktadır. Exchange Server Role kavramı için Exchange Server Role Konsolidasyon Süreci konu başlıklı makalemizi inceleyebilirsiniz.

Varsayılan değer de oluşan yada sonradan bizlerin oluşturmuş olduğu özel Receive Connector ‘ler sekiz adet Message Throttling değerlerine sahiptir. Her bir Receive Connector ün sahip olduğu Message Throttling değerleri;

  1. Connection time out
  2. Connection inactivity time out
  3. Maximum inbound connections
  4. Maximum inbound connections per source
  5. Maximum inbound connection percentage per source
  6. Message rate limit
  7. Message rate source
  8. Tarpit interval değerleridir.

Yukarıda paylaşmış olduğum Exchange Management shell komutu ile Exchange Organizasyonu içinde bulunan bütün ReceiveConnector ‘ler için Connection, MaxInbound, MessageRate ve TarpitInterval değerlerini öğrenebilirsiniz.

Exchange Server Receive Connector Message Throttling

Exchange Server Receive Connector Message Throttling

Receive Connector ‘lerin sahip olduğu Message Throttling Değeri Exchange Server seviyesinde düzenlenmektedir. Bu bilgiler Senc Connector ‘de olduğu gibi Active Directory’de saklanmaz. Receive Connector ‘lerin sahip olduğu Message Throttling değerlerini değiştirmek için Exchange Admin Center kullanılamaz. Bütün değişiklikler Exchange Management shell komutları ile düzenlenmektedir ve her bir Message Throttling Değeri nasıl değiştirilir, bu makalede sizere paylaşacağız.

5.1 Connection Time Out Değeri

Kaynak SMTP Sunucuları veri iletirken bile SMTP bağlantısının açık kalabileceği maksimum süreyi belirtmektedir. Bu süre varsayılan değerlerde Mailbox Server üzerinde tanımlı bulunan Receive Connecor ler için 10 Dakika, Edge Transport Server üzerinde tanımlı bulunan Receive connecor için 1 Dakikadır.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün ConnectionTimeout değerini 15 Dakika olarak değiştirebilirsiniz.

Bu varsayılan değerleri değiştirebiliriz. Fakat bu değişiklikler ConnectionInactivityTimeOut değerinden büyük olmamalıdır.

5.2 Connection inactivity Time Out

Kaynak SMTP Sunucuları ile açık bir SMTP bağlantısının, bağlantı kapatılmadan önce boşta kalabileceği maksimum süreyi belirtmektedir. Bu süre varsayılan değerlerde Mailbox Server üzerinde tanımlı bulunan Receive Connecor ler için 5 Dakika, Edge Transport Server üzerinde tanımlı bulunan Receive connecor için 1 Dakikadır.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün ConnectionTimeout değerini 15 Dakika olarak değiştirebilirsiniz.

Bu varsayılan değerleri değiştirebiliriz. Fakat bu değişiklikler ConnectionTimeout değerinden küçük olmamalıdır.

5.3 Maximum inbound Connections

Exchange organizasyonu içinde bulunmakta olan Exchange sunucularına anynı anda gelmekte olan en fazla SMTP bağlantı sayısıdır. Bu sayı varsayılan değerlerde 5000 Adetdir.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün MaxInboundConnection sayısını 10000 olarak yükseltebiliriz.

Bu varsayılan değeri değiştirirken dikatli davranmalıyız. Bu sayıyı yükselttiğimiz zaman Exchange Server üzerine gelecek olan eş zamanlı SMTP bağlantı sayısını yükseltmiş olmaktayız ve Exchange Server önünde bir SMTP Gateway çözümü bulunmuyorsa eğer gelecek olan SMTP türünde ki ataklar da Exchange Server hizmer kesintisine düşebilir. Yada bir başka handikap, bu sayıyı yükselttik fakat sahip olduğumuz Exchange Server gelecek olan bu SMTP bağlantı taleplerine cevap veremeyebilir ve kaynak yetersizliği sonrasında hizmet kesintisi oluşabilir.

Bu değeri değiştirirken dikkatli hareket etmeliyiz.

5.4 Maximum inbound Connections Per Source

Belirli bir kaynak SMTP sunucusundan aynı anda izin verilen en fazla gelen SMTP bağlantısı sayısıdır.

Exchange Server 2010 / 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Mailbox server Role üzerinde bulunan Default Receive Connector için varsayılan değer unlimited olarak belirlenmiştir. Mailbox servers üzerinde bulunan diğer Receive Connectorler ve Edge Transport server üzerinde bu değer 20 olarak belirlenmiştir.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün MaxInboundConnectionPerSource sayısını 30 olarak yükseltebiliriz.

5.5 Maximum inbound Connection Percentage Per Source

Bir kaynak mesajlaşma sunucusundan aynı anda izin verilen gelen SMTP bağlantı sayısının maksimum yüzdesi.

Exchange Server 2010 / 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Mailbox server Role üzerinde bulunan Default Receive Connector için varsayılan değer %100 olarak belirlenmiştir. Mailbox servers üzerinde bulunan diğer Receive Connectorler ve Edge Transport server üzerinde bu değer %2 olarak belirlenmiştir.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün MaxInboundConnectionPerSource sayısını %5 olarak yükseltebiliriz.

5.6 Message Rate Limit

Tek bir kaynak tarafından dakikada gönderilebilecek maksimum mesaj sayısı. Exchange Server 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Mailbox server Role üzerinde

  • Default Receive Connector
  • Default Frontend ReceiveConnector
  • Outbound Proxy Frontend  Receive için varsayılan değer unlimited olarak belirlenmiştir.

Exchange Server 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Mailbox server Role üzerinde;

  • Client Proxy Receive Connector
  • Client Frontend Receive Connector için varsayılan değer 5 olarak belirlenmiştir.

Exchange Server 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Edge Transport servers üzerinde Default internal Receive connector için varsayılan değer 600 olarak belirlenmiştir.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün MessageRateLimit sayısını 10 olarak yükseltebiliriz.

5.7 Message Rate Source

Belirli bir kaynak SMTP sunucusundan gelmekte olan e-posta oranının nasıl hesaplandığını gösterir. Bu hesaplama e-posta gönderen kullanıcı, e-posta gönderen e-posta sisteminin sahip olduğu IP adresi ve her iki değerin sahip olduğu değerlerin ortalaması olmak üzere hesaplanmaktadır.

Message Rate Source değeri, aslında Exchange Server ile dış dünya arasında SMTP Gateway koruması olmayan Exchange Organizasyonu için önem teşkil etmektedir.

5.7.1 Message Rate Source IPAddress

Message rate source IPAddress yapılandırması Exchange Server 2010 / 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Mailbox server Role üzerinde;

  • Default Receive Connector
  • Default Frontend Receive Connector
  • Outbound Proxy Frontend Receive Connector üzerinde bulunmaktadır.

Message rate source IPAddress yapılandırması Exchange Server 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Edge Transport server üzerinde Default internal Receive connector üzerinde bulunmaktadır.

5.7.2 Message Rate Source User

Message rate source User yapılandırması Exchange Server 2010 / 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Mailbox server Role üzerinde Default Receive connectors ve Client Proxy Receive connectors üzerinde bulunmaktadır.

Message rate source User yapılandırması Exchange Server 2010 / 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 için Mailbox server Role ve Edge Server Role üzerinde Client Frontend Receive connectors üzerinde bulunmaktadır.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün MessageRateSource değerini User ve IP bazlı doğrulama yapmak üzere değiştirebilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün MessageRateSource değerini doğrulama yapmak istemezseniz değiştirebilirsiniz.

5.8 Tarpit interval

Kimlik doğrulaması yapmamış, bağlantıyı kötüye kullanan yada bu şekilde görülen Kaynak SMTP Sunucularının bağlantılarını yapay olarak geçiktirmek için kullanılmaktadır. Kimlik doğrulaması yapmayan özellikle IP ve Uygulama bazlı çalışan Relay Connectorler bu değerden etkilenebilir. Bu değerin amacı Exchange server üzerine gelmekte olan yoğun e-posta trafiğinin önüne geçmek ve hizmet kesintisini engellemek için yapılmaktadır. Bu süre varsayılan değerle bütün Receive Connecor ler için 5 Saniye olarak yapılandırılmıştır..

Bağlantıları Kimlik doğrulaması yapmış Kaynak SMTP Sunucuları bu değerden etkilenmez.

Yukarıda paylaşmış olduğum komut ile EXCH05 isimli Exchange Server üzerinde bulunan Client Frontend EXCH05 isimli Receive Connector ‘ün TarpitInterval değerini kapatmak için kullanabilirsiniz.

6. Microsoft Exchange Server Message Rate Limit and Throttling Ayarları (User Mailbox)

Message Rate Limit and Throttling Ayarları Transport Server / Services, Send Connector ve Receive Connector ayarları Microsoft Exchange Server 2010 ‘dan öncede vardır. Microsoft Exchange Server 2010 ile birlikte kullanıcı seviyesinde yani Message Rate Limit and Throttling User Mailbox ayarları da eklendi ve bu özellik Microsoft Exchange Server 2013 / 2016 ve Exchange Server 2019 da genişletildi.

Exchange Server Message Throttling Policy

Exchange Server Message Throttling Policy

Microsoft Exchange server kurulumu ile birlikte Global Throttling Policy oluşur ve bu politika da Message Rate Limit and Throttling User Mailbox ayarlarına etki eder. Global Throttling Policy üzerinde bir ayar yapmadığınız sürece bu politika Exchange organizasyonu için de bulunan bütün kullanıcılara ve onların mailbox ‘larına tanımlanır.

Varsayılan değer de oluşturulan Global Throttling Policy değerleri eğer özel talepleriniz yoksa her bir posta kutusu için yeterlidir.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz Microsoft Exchange Server Message Throttling Policy komutu ile Exchange Organizasyonu içinde bulunan bütün Throttling Policy leri görebilirsiniz.

Çok fazla detay paylaşmayacağım fakat görüldüğü gibi Throttling Policy içinde neredeyse bütün Exchange Server yetenekleri için ayrı-ayrı politikalar ve değerleri bulunmakta ve bu değerlerin her birisini yada bir kaçını bir yada daha fazla kullanıcıya bağlayabilirsiniz.

Oluşturmuş olduğunuz Throttling Policy leri bağlamış olduğunuz kullanıcılar Global Throttling Policy ‘den etkilenmeyecek ve vermiş olduğunuz ayrıcalık yada sınırlama sonrasında e-posta hızı ve sınırı posta kutusu özelinde değişecektir.

6.1 Exchange Server Message Throttling Policy Nasıl Oluşturulur?

Message Throttling değerlerini Exchange Organizasyonu içinde bulunan belirli kullanıcılara uygulanacak şekilde özelleştirebiliriz. Message Throttling değerleri Exchange Management Shell ile oluşturulmakta ve oluşturulan bu ilkeler tekrardan Exchange Management Shell ile kullanıcılara bağlanmaktadır.

Yukarıda paylaşmış olduğumuz Exchange Management Shell komutu ITStaffPolicy adında Message Throttling Policy oluşturur. Örnek vermiş olduğumuz komut içinde sadece EwsMaxConcurrency değerini 4 olarak belirledik. Varsayılan değer de yani GlobalThrottlingPolicy değeri unlimited ‘dir. Değer vermediğimiz bütün ilkeler GlobalThrottlingPolicy ‘den devralacak ve kullanıcıya uygulanacaktır.

Bu ilkeyi oluşturduktan sonra belirli kullanıcılara bağlamamız gerekmekte. Yukarıda paylaşmış olduğum Exchange Management shell komutu ile oluşturmuş olduğum ITStaffPolicy ‘e fatih.karaalioglu kullanıcısını bağladım.

Yukarıda paylaşmış olduğum Exchange Management Shell komutu ile kullanıcıya bağlı bulunan Message Throttling politikasını görebilmekteyiz.

Yukarıda paylaşmış olduğum Exchange Management Shell komutu ile oluşturulan bir ThrottlingPolicy ‘i Exchange Organizasyonu içinde bulunan bütün kullanıcılara bağlayabilirsiniz.

Bu komut Exchange Organizasyonu içinde AllUsersEWSPolicy isminde Message Throttling politikasını oluşturacak ve EwsMaxConcurrency değerini 4 olarak belirleyecek. Diğer değerleri Global Message Throttling politikasını kullanmaya devam edecektir.