Sanallaştırma, Bulut, Veri ve Veri Güvenlik Süreçlerini konuşmuş ve güvenliğin bir süreç yönetimi olduğunu belirtmiştik. Güvenlik bir süreç yönetimidir ve birçok bileşene sahip durumdadır.

Sunucu Sanallaştırma çözümlerinin bilgi teknolojileri alanında en fazla kullanılan ve en fazla Pazar payına sahip çözümler olduğunu da konuşmuş ve bu çözümler için birçok manipülasyon olduğunu da dile getirmiştik.

Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) çözümleri, günümüz iş ihtiyaçlarına cevaplar verirken iç-içe geçmiş ve karma sanallaştırma çözümleri ile işleri karmaşık bir duruma getirmiştir.

Sanallaştırma çözümlerinin ana bileşenleri arasında görülen ya da en fazla kullanılan sanallaştırma türü olan Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) ürünleri sahip olduğu Hypervisor Türleri ve Hypervisor mimarileri incelendiği zaman manipülasyonlara kanmayacak, hangi mimarinin daha hızlı hangi mimarinin daha güvenli çalıştığını marka bağımsız analiz etmiş olabileceğiz.

Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) çözümleri için iki tür Hypervisor bulunmaktadır.

  • Type1 olarak adlandırılan Hypervisor türü diğer bir ismi Native Hypervisor diğer adı Bare-Metal Hypervisor türüdür.
  • Type2 olarak adlandırılmakta olan ikinci Hypervisor türü ise Hosted Hypervisor türüdür.

Hypervisor türleri Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) platformları için güvenliği ve performansı bizlere sunan, misafir etmiş oldukları sanal sunucular (Virtual Machine) daha sağlıklı ve daha güvenli platformlarda çalıştırılmasını sağlayan Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) çözümlerinin karakterleridir.

Birinci türde inceleyecek olduğumuz Hypervisor türü Native Hypervisor diğer ismi Bare-Metal Hypervisor türüdür.

Bare-Metal Hypervisor yüklenmiş olduğu donanım üzerinde bulunan fiziksel kaynakları; bellek, işlemci, network kartı ve veri havuzu gibi fiziksel kaynaklara bire-bir erişim sağlayan Hypervisor türüdür. Bu Hypervisor türü, Kurumsal mimariler içinde çalıştırılan, iş kritik sunuculara ev sahipliği yapan Hypervisor türüdür ve önerilir.

Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) ürünleri arasında yer alan ve Bare-Metal Hypervisor Türünü kullanmakta olan ürünler

  • Microsoft Hyper-V Server
  • Vmware ESX Server
  • Citrix XEN Server

Bare-Metal Hypervisor türü Fiziksel Sunucu üzerinde ki fiziksel kaynaklara ara bir işletim sistemi (Hosted Operating System) kullanmadan erişim sağladıkları için daha performanslı çalışmaktadır. Bare-Metal Hypervisor türü mimarisi gereği fiziksel donanımın sahip olduğu performans değerlerine yakın değerleri kullanır.

Ayrıca, Fiziksel donanım ile Hypervisor katmanı arasında bir işletim sistemi (Hosted Operating System) olmadığı için daha güvenlidir. Hosted Operating System ‘ in olmadığı için ara işletim sisteminin sahip olduğu güvenlik zafiyetlerinden etkilenmemekte, performans kaybı yaşamamakta ve Hosted Operating System ‘in sahip olduğu planlı ya da plansız kesintilerden etkilenmemektedir.

İkinci türde inceleyecek olduğumuz Hypervisor türü ise Hosted Hypervisor türüdür.

Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) platformu içinde misafir edilen sanal sunucu (Virtual Machine), Hypervisor katmanına erişim gerçekleştirirken arada Hosted Operating System olarak adlandırılan bir işletim sistemi kullanmaktadır.

Bu türde çalışan Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) türleri daha çok deneme ortamları ve eğitim ortamlarında kullanılmakta olan Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) türüdür ve kurumsal mimariler için önerilmemektedir.

Sunucu Sanallaştırma (Server Virtualization) ürünleri arasında yer alan

  • Vmware Workstation
  • VirtualBOX
  • Windows 10 üzerinde kullanılmakta olan Hyper-V Client
  • Microsoft Virtual Server
  • Microsoft Virtual Client

Hosted Hypervisor mimarisini kullanmaktadır. Bu türün karakterinde, Fiziksel kaynak ile sanallaştırma servisleri arasında bir işletim sistemi vardır ve sanal sunucu (Virtual Machine) güvenliği ve performans değerleri bu işletim sistemine bağımlıdır.

İş kritik sunucuların hemen-hemen her birisi bu türde çalışan sunucu sanallaştırma platformları için desteği bulunmamaktadır.