#disvoeryHyperV etiketi ile oluşturmuş olduğumuz eğitim serisinde geleneksel sunucu mimarisinde çalışmalar yapmış fiziksel sunucu ve ona bağlı bulunan veri depolama havuzları üzeinde sanal makine (virtual machine) çalıştırdık.

Fakat, bu güne kadar hazırlamış olduğumuz eğitimlerde fiziksel sunucu ile veri depolama havuzu nasıl bağlanır, hangi veri depolama havuzları desteklenir ve bu veri depolama havuzlarının HyperV Server yeteneklerine etkisi nedir , bu sorulara  cevapvermedik. Paylaşmış olduğumuz çalışmalarda bu bilgiler eksik kaldı ve bu çalışmamızda bu eksikliği tamamlıyoruz.

Veri depolama havuzunu beyaz tahtamızdan temizledik. HyperV Server Kurulum işlemi tamamlanmış tek bir fiziksel sunucu ve üzerinde temel bilgi işlem kaynakları bulunmakta. Yerel diskler üzerine HyperV Server kurulum işlemini tamamladık.

Birden fazka Sanal makine (virtual machine) oluşturduk ve sanal makineleri fiziksel sunucumuz üzerinde bulunan ikinci bir array yada lun içinde çalıştırdık. Giriş seviyesi sunucu sanallaştırmaya bu şekilde başlayabiliriz.

Sanal makine (virtual machine) bu mimaride fiziksel sunucu üzerinde bulunan ikinci yerel veri depolama alanında çalışmakta. Bu bağlantı yöntemine DAS (direct attached storage ) demekteyiz.

DAS (Direct Attached Storage )

DAS (direct attached storage ) mimarisi paylaşılmış veri depolama havuzları içinde kullanılan bir terimdir. Paylaşılmış veri depolama havuzumuz var ve fiziksel sunucumuza HBA  (host bus adapter) bağlantısı gerçekleştiriyoruz. Bu host bus adapter yardımıyla veri depolama havuzumuzun desteklediği bağlantı yöntemiyle bağlantıları gerçekleştirmekteyiz.

Bu bağlantı türü SAS Kablo (Serial Attached SCSI) yada Fiber kablo ile yapılabilmektedir. Her ikiside farklı hızda ve mesafeleri destekleyen kablolardır ve ihtiyacımıza bağlı olarak fiziksel sunucumuz ile veri depolama havuzumuzu bağlayabiliriz. Bu bağlantı türü de DAS (direct attached storage ) olarak adlandırılmakta.

HyperV Server Kurulum işlemi tamamlanmış fiziksel sunucu ile veri depolama havuzu arasında üçüncü bir bilgi işlem birimi bulunmamakta.

SAN (Storage Area Network )

Bir başka bağlantı türü ise SAN (Storage Area Network ) bağlantı türüdür. San bağlantısı ise Fiber kablo yardımıyla yapıldığı zaman ve araya üçüncü bir bilgi işlem birimi eklenmediği (SAN SW) zaman aynı sınıfta yer almakta.

Fakat, fiziksel sunucu ile veri depolama havuzu arasına bir SAN SW yerleştirirsek ve bağlantı ekipmanlarında fiber kabloları kullanırsak bu bağlantı türü SAN (Storage Area Network ) olmakta ve HyperV Server bu bağlantı türünü de desteklemekte.

Bu bağlantı işlemlerinde fiziksel sunucumuzun sahip olduğu HBA  (host bus adapter) ‘ların bir WWN numarası olacak ve veri depolama havuzunda oluşturulan mantıksal alanlara bu WWN numaraları üzerinden erişim vereceğiz.

Erişimleri ise SAN (Storage Area Network ) SW üzerinden yapacağız. HyperV Server Kurulum işlemi tamamlanmış fiziksel sunucu ve veri depolama havuzları ayrılmış bir network üzerinden erişim sağlayacaklardır.

Bu bağlantı yöntemi kendi içinde çok çeşitlilik kazanmaktadır. Bağlantı yapılacak fiziksel sunucu sayısı, mesafesi, HBA  (host bus adapter) türleri başta olmak üzere derin uzmanlık isteyen konulardır.

Ama WWN numaralarını unutmayalım. Bu numaraların HyperV  Server özelinde kullanımını ve Versiyon 3 ile gelen özelliği konuşacağız.

iSCSI (Internet Small Computer System Interface)

Bir başka bağlantı yöntemiyse iSCSI (Internet Small Computer System Interface) bağlantı yöntemi.  Sunucu Sanallaştırma ortamında doğru yapılandırılmadığı zaman ciddi performans kaybı yaşatan bir bağlantı türü.

Sunucu Sanallaştırma ortamında Temel bilgi işlem kaynaklarımızı fiziksel kaynaktan mantıksal kaynağa dönüştürebiliriz. Bu dönüşüm işlemleri sanal makine (virtual machine) taleplerine göre yapılmadığı zaman bazen sanal makine (virtual machine) özelinde bazen bütün sunucu sanallaştırma ortamında ciddi dar boğazlar oluşmaktadır.

HyperV  Serverortamlarında çok fazla yapılan hatalar ve genellikle network ayarlarında yapılmaktadır.

HyperV Server esnektir. Tek bir tane network kartı üzerinden yönetebilir, çalıştırmış olduğunuz bütün sanal makinelere bu network kartını bağlayabilir ve iscsi storage kullanıyorsanız eğer bu network kartı üzerinden, fiziksel sunucu ve veri depolama havuzunu konuşturabilirsiniz.

Yapmayın…Bu tasarım ciddi problemlere ve dar boğazlara gebedir.

Sunucu Sanallaştırma ortamı çalışşsa bile misafir etmiş olduğu sanal makine (virtual machine) çalışsa bile taleplerinizi karşılamayacak, performans isteyen işlemleriniz zaman aşımına uğrayacaktır. HyperV Server ortamlarında network yapılandırması için ayrı çalışmalarımız var. Şimdilik bu uyarıyı yapıyoruz ve konumuza dönüyoruz.

Eğer, HyperV Server ortamında iSCSI (Internet Small Computer System Interface) veri depolama havuzu kullanacaksa SAN (Storage Area Network ) mimarisinde yaptığımız gibi ayrı bir network oluşturmamız gerekmektedir. Iscsi veri depolama havuzları, geleneksel SW ve network kartları üzerinden çalışsa bile bu teknoloji için tasarlanmış iSCSI SW ve iSCSI network kartları bulunmaktadır.

Aynı SAN (Storage Area Network ) mimarisinde kullanmış olduğumuz HBA  (host bus adapter)HBA ‘lar gibi.

iSCSI (Internet Small Computer System Interface) mimarisi kullanılacaksa eğer bu teknoloji özelinde ürünler seçilmeli. Doğru tasarımlar yapıldığı zaman sanal makine (virtual machine) ve HyperV Server Performans problemleri ve dar boğazlar, yapınızdan uzak olacaktır.

Çalışmamızın sonuna geldik.

HyperV Server

  • DAS (Direct Attached Storage)
  • iSCSI (Internet Small Computer System Interface)
  • SAN (Storage Area Network ) mimarilerini desteklemektedir.

Bu üç bağlantı türü HyperV Server Version 1 (windows Server 2008) ‘den bu gün ki  sürüm HyperV Server Version 9 (Windows Server 2019) kadar desteği bulunan bağlantı türüdür. Bu destek kapsamı kullanmış olduğunuz, storage, sunucu ve bağlantı ekipmanlarına göre hız ve mesafe olarak değişmektedir.

SAN (Storage Area Network ) özelinde ekleyecek olduğumuz temel değişiklik ise HyperV Server Version 3 ‘de geldi. Gelen yeni özellik Virtual Fibre Channel yeteneğidir. Sanal makine (Virtual machine) Virtual Fibre Channel bağlantısı bu sürüm ile kullanmaya başladı. Bu bağlantı türü sadece SAN (Storage Area Network ) alt yapısında desteklenmeyecektir.