Geleneksel mimaride hazırlanmış Sunucu Sanallaştırma ortamını görebilmektesiniz. Fiziksel sunucu üzerinde Temel bilgi işlem kaynaklarımız bulunmakta ve HyperV Server kurulum işlemi de tamamlanmış durumda. HyperV Server Kurulum işlemi fiziksel sunucu üzerinde bulunan yerel disklere yapıldı. Sanal makine (Virtual machine) fiziksel sunucumuz üzerinde bulunan bir başka yerel diskler üzerinde çalışmakta. Bu iki veri depolama havuzu da fiziksel sunucu üzerinde local diskler de çalışmakta ve teknik terimde DAS (direct attached storage) olarak adlandırılmakta.

HyperV Server ile yapmış olduğumuz Sanallaştırma alt yapımızı giriş seviyesinde ve biraz daha ileri seviyeye çıkartıyoruz. Bunun için sanal makine (Virtual machine) verilerinin barınmış olduğu ikinci yerel veri depolama alanlarını kullanmıyoruz.

Fiziksel sunucumuza yeni bir bilgi işlem birimi takıldı. Host Bust Adapter. Bu HBA (Host Bust Adapter) lar ın çok farklı türleri bulunmakta ve ihityaçlara göre kullanılmakta. Single port ve dual port olanları. Bizler bu mimaride iki tane single port kullandık. Her bir port üzerinde ayrı WWN numaraları bulunmakta.

Sahip olduğumuz storage dual controller ve yedekli çalışmakta. Tek storage ama iki yöneticiye sahip. Veri depolama havuzlarının da Host Bust Adapter lar gibi çeşitleri bulunmakta. Tek giriş li olanları da var çok girişli olanları da bulunmakta.  Aktif – aktif çalışan aktif pasif çalışan türleride bulunmakta. Eski zamanlarda her bir controller iki giriş ile sınırlıyken şimdi ki veri depolama havuzlarının sınırı çok daha fazla.

Storage Area Network (SAN) yapılmadan SAN SW kullanılmadan birden fazla fiziksel sunucuya bağlayabilmekteyiz. Bizler bu bağlantıda fiziksel sunucumuz üzerinde bulunan iki HBA (Host Bust Adapter) ‘I iki farklı controller üzerine bağladık. Controller üzerinde bulunan ve Pasif durumda bulunan girişlere ikinci fiziksel sunucuyu da bağlayabilir yada sahip olduğumuz fiziksel sunucuya birden fazla HBA (Host Bust Adapter) daha takarak fiziksel bağlantıları yedekleyebiliriz.

Konumuz bu değil ve bu konularda derinlemesine uzmanlık istemekte. Konuyu dağıtmayalım ve bağlantı yönteminin DAS (direct attached storage) bağlantısı olduğunu belirtelim. Arada bir SAN SW olmadığı için bu bağlantı yöntemine de DAS (direct attached storage) denilmekte. Bu bağlantı yöntemi içinde Fiber Channel kablo yada sas kablo kullanılabilir ve Pass-Through Disk ihtiyacını karşılamakta.

Pass-Through Disk haricinde Pass-Through Disk mimarisine benzerlik gösteren Hyper V Server Virtual Fibre Channel mimariside bulunmakta. Virtual Fibre Channel mimarisini kullanmak istiyorsak SAS (Serial Atached SCSI) mimarisini kullanamayız.

Bu iki Teknoloji arasında ki farkları detaylı olarak paylaşmıştık. Hyper V Server Virtual Fibre Channel bağlantı yöntemi içinde ayrı bir çalışmamız bulunmakta.

Giriş seviyesi sanallaştırmadan biraz ileriye gittiğimiz için biraz da performansa ihyiyacımız var. Bunun için veri depolama alanı üzerinde Page File ayarlarını yapmalıyız. Bu kuralları da Smart Paging File çalışmamız da paylaşmıştım.

Bu tasarımda sanal makine (virtual machine) verilerini veri depolama alanında barındırabiliriz. Her bir sanal makine verisini vhd, vhdx (sanal veri depolama havuzları) verilerini veri depolama alanında çalıştırabilir ve Virtual Machine Config (VMRS ve VMCX) verisini de burada tutabiliriz.

Yeni mimari, Pass-Through Disk kullanabiliriz. Eğer sanal makine (virtual machine) fiziksel disk performansı istiyorsa yüksek I/O değerlerine çıkmak istiyorsa sahip olduğumuz bu mimari buna müsade etmekte. Veri depolama havuzu üzerinde ayrı bir fiziksel lun oluşturuyoruz ve oluşturmuş olduğumuz bu Lun ‘u HyperV Server Kurulum işlemi yapılan fiziksel sunucuya bağlıyoruz.

Oluşturulan fiziksel lun direk olarak sanal makineye bağlanamaz… HyperV Server Virtual Fibre Channel kullanımına göre temel farklardan bir tanesi bu özelliğidir ve bu detayları da paylaşmıştık.

Pass-Through Disk mimarisinde sanal makine (virtual machine) ‘nin kullanacak olduğu fiziksel disk HyperV Server Kurulum işlemi tamamlanan fiziksel sunucuya yapılmakta.

Pass-Through Disk mimarisinde Fiziksel disk, çalışma şekli olarak sanal makineye ayrılmış olsa bile HyperV Server bir köprü görevi görmekte. Fiziksel Diskin gerçek performansı sanal makineye aktarılırken bundan etkilenmekte.

Pass-Through Disk yapıldığı zaman HyperV Server üzerinden bu alanın yönetilmemesi, biçimlendirilmemesi ve kullanılmaması gerekmekte.

Bu şartları sağladıktan sonra sanal makine (virtual machine) fiziksel diskleri direk bağlayabilir ve sanal makine üzerinde Pass-Through Disk mimarisiyle fiziksel disk performansına sahip olabiliriz.

Bu özellik Virtual Fibre Channel özelliği gibi HyperV Server ‘in üçücü sürümünde gelmiş ve bu günde kullanılan bir özelliktir.