Benzer yaşta olduğumuz IT-PRO ‘lar çok iyi hatırlayacak. Bundan 10 sene önce yapmış olduğumuz bir Sunucu Sanallaştırma savaşı vardı ve Bu gün olduğu gibi o zaman da sektörün iki büyük oyuncusu vardı.

Vmware firması, ESX Server ile oyunda üstünlüğü kurmuş, Microsoft ise Virtual Server ürününü emekli ederek köklü bir değişiklik yapmıştı. Bu değişiklik sonrası Microsoft, Artık oyunda bende varım demişti.

Microsoft Virtual Server ’dan çok fazla gol yemiş ve maçı kazanabilmek HyperV Server ’i transfer etti. Yeni oyuncumuz Microsoft #discovery HyperV.

HyperV Server, Bare-Metal Hypervisor ’ e sahipti ve Virtual Server’ dan çok daha iyiydi. Daha açık konuşmak gerekirse Virtual Server, Yaşar Duran ise HyperV Server ‘a da Engin IPEKOĞLU veya Rüştü Reçber ‘di.

HyperV Server Bare-Metal HyperVisor sahip ve bu özelliğine ek olarak kullanmış olduğu Kernel Mimarisi de Micro Kernel Mimarisiydi. Tamam, Engin İpekoğlu ve Rüştü Reçber iyi kaleci ama kalemiz de Oliver Kahn olduğu sürece daha güvende oluruz.

HyperV Server son on sene içinde çok büyük devrim de geçirdi. Her yeni sürümünde kendini yeniledi ve  #Azure Deep Dive Bilgi işlemin alt yapısını hazırladı. Microsoft tarafında buluta yoculuk Microsoft HyperV Server ile başladı.

Bu gün HyperV Server üzerinde 240 Virtual Cpu sahip ve 12 TB Virtual Ram olan bir sanal makine (virtual machine) çalıştırabilmekteyiz.

Bu dönüşüm nasıl oldu. Daha dün, yani bundan 10 sene önce HyperV Server yeni doğmuş ve 1 virtual Cpu , 2 Virtual Cpu ve sadece Microsoft işletim sistemlerine ev sahipliği yapabiliyorken

bu gün devasa bilgi işlem kaynaklarına nasıl ev sahipliği yapabilmekte.

Bu gün konuşacak olduğumuz konu HyperV server Limitleri Nedir?

Hangi boyutta sanal makineye ev sahipli yapabilir, kaçtan sanal makineyi barındırabilir ve bu sanal makine ölçekleri ne olabilir, bu sorulara cevaplar veriyoruz.

Hyper-V Server Scalability

Hyper-V Server Scalability

HyperV Host üzerinde 512 Adet Mantıksal işlemci (Logical processors) bağlayabiliriz. Windows Server 2012 ‘de 512Adet Mantıksal işlemci çalıştırabiliyordu ama HyperV Root Partition sadece 320 ‘tanesini görebiliyordu. Windows Server 2016 ile birlikte 1.6 kat büyüdü ve artık 512 Adet Logical processors çalıştırabilir durumda. Windows Server 2019 ‘da aynı ölçeğe sahip.

Windows Server 2012 ‘de 4 TB fiziksel bellek bağlarken Windows Server 2016 ‘da 6 kat büyüdü ve 24 TB fiziksel belleği bir HyperV Server üzerinde çalıştırabilmekteyiz. Windows Server 2019 ‘da aynı ölçeğe sahip durumda.

Bu gün 24 TB fiziksel Belleğe sahip ve 512 Adet Logical processors işlemcisi olan fiziksel sunucu üzerine HyperV Server kurabiliriz.

Bu devasa fiziksel sunucu üzerine HyperV Server kurduk, bu fiziksel kaynakları nasıl dağıtabiliriz.

Sanal makine (Virtual Machine) limitleri Nedir?

Her bir HyperV Host üzerinde 1024 Adet Sanal makine (virtual machine )misafir edebilir ve her bir host üzerinde 2048 Adet virtual cpu dağıtabiliriz. Yani 512 Adet Logical processors 2048 Adet virtual cpu dönüştürebiliriz. HyperV Server sahip olduğu bu yetenekler göz önüne alındığı zaman;

  • 2 sanal işlemciye sahip toplam 1024 Adet virtual machine
  • 4 Sanal işlemciye sahip toplam 512 Adet virtual machine
  • 8 sanal işlemciye sahip toplam 256 Adet virtual machine
  • 240 sanal işlemciye sahip toplam 8 adet virtual machine

Tek bir HyperV Server üzerinde çalışabilmekte. Toplamda 2048 Adet Sanal işlemciyi en fazla 1024 parçaya bölebiliriz. Bu dönüştürme işleminde ki sayıları elbette sanal makine (virtual machine) ihtiyaçları belirleyecektir.

HyperV Maximums for virtual machines

HyperV Maximums for virtual machines

Bu sanal makinelere sınırsız sayıda Virtual SW ve Virtual Storage bağlayabiliriz. Bu gün, Windows Fail Over Cluster mimarisi 64 Adet HyperV Server ‘a kadar desteklemekte. Bu sayı Windows Server 2008 zamanında 16 ‘dı.

Tek bir Failover Cluster mimarisi içinde toplam 8000 Adet Virtual Machine çalışmakta. Her bir HyperV Server 1024 Adet sanal makine misafir etse bile 64 Adet HyperV Server ile yapılmış bir fail over cluster mimarisi 65 bin adet virtual machine desteklemez. Fail over Cluster ’in desteklemiş olduğu virtual machine sayısı 8000 ile sınırlıdır.

Bu sanal makineler sadece Microsoft ile sınırlı değil Centos, Suse, Ubuntu işletim Sistemleri başta olmak üzere bir çok açık kaynak kodlu işletim Sistemleri de çalışabilmekte.

Bu ölçekler bu gün bir çok kurumun ihtiyaçlarını karşılamakta ve bir çok firmada kaç para bir Muslere sorusunu sormakta. HyperV Server dünde ücretsizdi bu gün de ücretsiz durumda.

Kaleyi Karius ‘a emanet etmeden önce managerlik oyunlarında ter atmanızı önermekteyiz.