Gelenesel mimaride oluşturulmuş sunucu sanallaştırma ortamını görmektesiniz. Fiziksel sunucu üzerinde HyperV Server Kurulum işlemleri tamamlanmış ve iki adet işlemci soketi bulunmakta fakat bunlardan bir tanesi kullanılmakta. Sanallaştırma ortamında kullanılacak toplam da 6 Core sahip bir adet fiziksel işlemcimiz var.

HyperV Server üzerinde 12 Adet DIM yuvası bulunmakta ve fiziksel bellekler 12 yuvaya eşit dağıtılmış. Fiziksel bellek dağılımı sıralı bir şekilde yapılmış olsa bile HyperV Server Numa Spanning mimarisine ayrıkırı bir dizilim.

Zaten bir çok fiziksel sunucu üreticisi bu dizilime müsade etmemekte ve fiziksel sunucu açılma sırasında system memory hatalarını vermekte. Hata vermeyen sunucuları da gördük ve ayrıca paylaşılmış belleklek mimarisine sahip fiziksel sunucularda var ve bu dizilimi desteklemekte.

Konumuz fiziksel mimari olmadığı için HyperV Server mimarisine geri dönüyoruz. Fiziksel sunucumuzun tasarımına bir kez daha bakalım. Toplam 1 fiziksel işlemci ve 6 Adet Core sahip. HyperV Server üzerinde 384 GB fiziksel bellek bulunmakta.

Bellekler bütün DIMM yuvalarını doldurmuş ve HyperV Server üzerinde Host Seviyesinde Numa Spanning aktif durumda. HyperV Server üzerinde bulunan sanal makine (virtual machine) ‘lere toplam 384 Adet sabit sanal belleği dağıtmak istiyorsak HyperV Server üzerinde Host Seviyesinde Numa Spanning  zaten kapatamayız.

Sanal makineler toplam da 384 Adet fiziksel belleği paylaşabilir durumda. Fiziksel belleklerin yarısına Remote Memory Acces diğer yarısı da Local Memory Access üzerinden erişilecek.

Local Memory Access özelliğini kullanan sanal makine (virtual machine) gerçek performans değerine sahip olurken Remote Memory Access ‘I kullanan sanal makineler aynı performansa sahip olamayacak.

HyperV Server üzerinde Numa Spanning aktif olsa bile sanal makine (virtual machine) 6 sanal işlemciden daha fazla veremediğimiz için sanal işlemci performansı bu tasarımdan etkilenmeyecek.

Bu tasarımı düzeltebilmenin tek bir yolu var.  ilk satin alma sırasında yapılan hatanın düzeltilmesi. Belki daha uygun maliyette olduğu için belki stok ürünü olduğu için bu bellekler alınmıştı.

Satın alınan bu bellekler maliyetlerimiz de tasarruf sağlatsa bile performans talebimizi karşılamamakta. Yaşanan performans problemlerini çözmenin tek yolu sahip olunan fiziksel bellekleri 64 GB Fiziksel bellek ile değiştirmektir yada HyperV Server yüklü bulunan fiziksel sunucunun ikinci soketinide doldurmak.