Geleneksel mimaride hazırlanan Sunucu Sanallaştırma ortamını görmektesiniz. Sanallaştırma platformu HyperV Server  ile yapıldı ve sanallaştırmayı destekleyen bir işlemci ve 1 TB fizilsel bellek bulunmakta.

HyperV Server ve Hypervisor işletim sistemi yerel diskler üzerinde çalışmakta ve Page File alanı da harici depolama biriminde. Hazırlamış oldumuz bu sunucu üzerine HyperV Server Kurulum işlemini yaptıktan sonra sanal makine (virtual machine) çalıştırabiliriz.

Discovery hyperV etiketiyle hazırlamış olduğumuz eğitmlerimizde genel hatlarıyla bu mimari üzerinde durduk. Ayrıca, Hypervisor Türlerini detaylı olarak sizlere aktarmıştık.

Bu çalışmada HyperV Server ve sahip olduğu hypervisor mimarisine odaklanıyoruz.

HyperV Server, sektörde bulunan diğer rakipleri gibi Bare-Metal Hypervisor mimarisini kullanmakta. Bu Hypervisor türünü kullanan ürünler

  • VMware ESX Server
  • Red Hat Enterprise Virtualization
  • HyperV Server
  • XenServer

HyperV Server’ dan önce Microsoft sunucu sanallaştırma ürünü olan Virtual Server Hosted Hypervisor mimarisine sahipti. Virtual Server ‘dan bir çok gol yediğimizi daha önce dile gitirmiş ve şimdi bu golleri niçin ve nasıl yedik bunları konuşuyoruz.

Öncelikle biraz geçmişe gidelim.

Virtual Server, Hosted Hypervisor mimarisini kullanmaktay ve bu Hypervisor Türünü kullanan ürünler;

  • Virtual PC
  • Virtual Box
  • Vmware workstation ürünleri de kullanmakta.

Bu ürünleri kullananlar bilmektedir ki bu ürünler son kullanıcı işletim sistemlerinde ve benim gibi IT-Pro özelliğine sahip kişiler tarafından kullanılmakta. Kurumsal mimaride ve sunucu sanallaştırma ortamlarında önerilmeyen ve desteklenmeyen ürünlerdir.

HyperV Server ‘in piyasaya sürülmesiyle birlikte Virtual Server ve Virtual PC emekli edildi. Yani, Kurumsal mimarilerin taleplerine cevap veremeyen Hosted Hypervisor türünü Microsoft emekli etti.

HyperV Server, Bare-metal Hypervisor sınıfında çalışmakta ve rakipleri gibi iş kritik sanal makine (virtual machine) misafir edebilir durumdaydı.

Fakat kafaları karıştıran başka bir sürümü var. HyperV Client… HyperV Client da Windows 10 işletim sistemi üzerinde çalışmaktadır.

Biri Server diğer Client sınıfında yer almakta ama ikisi de HyperV yeteneklerine sahip fakat ikisinin en temel farkı;

  • HyperV Server Baremetal Hypervisor
  • HyperV Client ürünü de Hosted HyperVisor sınıfında çalışmakta.

Bu konu biraz karmaşık ve bu konu özelinde ayrı çalışmalarımız bulunmakta.

Konuyu toparlayalım ve Şimdi HyperV Server özelinde Hosted Hypervisor alt yapısını inceleyelim.

HyperV Server Hosted Hypervisor kullanır ve Windows Server ‘dan bağımsız ayrı bir işletim sistemi üzerinde çalışır. HyperV server Windows işletim sistemini değil sahip olduğu Kernel Mimarisini kullanmaktadır.

Bu videoda anlatılmak istenen ana cümleyi de söylemiş oldum.

Evet, Hosted Hypervisor bir işletim sistemi üzerinde çalışmakta ve işletim sistemine bağımlıdır. Hosted HyperVisor kurulum işlemi de bu işletim sistemi üzerine yüklenir. Aynı windows client işletim sistemlerine herhangi bir uygulama yükler gibi bu ürünleri yükleyebilir ve sanallaştırma deneyimine sahip olabiliriz.

Hosted HyperVisor ürünleri IT-Pro’ ların oyun alanıdır. Son yıllarda, Devop sıfatına sahip arkadaşlarımızda oynamaya başladı.

Hosted HyperVisor, bir işletim sistemi üzerinde barındığı için işletim sisteminin sahip olduğu bütün kesintilerden etkilenmekte ve doğal olarak da misafir edilen sanal makine (virtual machine) de hizmet kesintisi oluşmakta.

Hosted Hypervisor ‘ün yüklü bulunduğu işletim sisteminde ki planlı bakımlarda çok daha fazla olduğu için bu türdeki sunucu sanallaştırma alt yapısında kesintiler  de daha fazladır. Yama yükleme işlemi, işletim sistemi güncelleştirme işlemi ve çok daha fazlası…

Ve ayrıca, Hosted Hypervisor, bir işletim sistemi ile bütünleşik olduğu içinde Footprint olarak adlandırılan ayak izi ve kernel boyutuda büyüktür.

Bu büyüklük bizlere sanallaştırma ortamının yavaş olmasına ve sanal makine (virtual machine) çok daha yavaş çalışmasına neden olmakta. Fiziksel kaynaklar mantıksal kaynaklara dönüşürken dönüşümü yapan katman sayısı daha fazla ve daha büyüktür.

Özet ile Hosted HyperVisor deneme ortamları, öğrenme ortamları için kullanılabilir fakat Kurumsal mimarilerde kullanılmayan ürünlerdir.

Önerilen Hypervisor türü Bare-metal olarak olarak adlandırılan Hypervisor türüdür ve HyperV Server ‘da bu türü kullanmaktadır.

Tekrar edelim, Bare-metal hypervisor mimarisi bir işletim sistemi üzerinde çalışmaz. HyperVisor zaten bir işletim sistemidir ve HyperV Server ‘da Windows Server’dan bağımsız ayrı bir işletim sistemidir. Dün olduğu gibi bu gün de ücretsizdir.

Bizler, HyperV Server yerine HyperV Servisini kurmak istediğimiz zaman Windows işletim sistemi üzerine HyperV Servisini kurmaktayız.

Kurmuş olduğumuz işletim sistemi bir windows Server işletim sistemi olsa bile HyperV Servisini yükledikten sonra bir çok dönüşüm olmaktadır.

Windows Server Parent olarak adlandırılan bölümde HyperV Servisi ise Child olarak adlandırılan bölümde çalışacaktır. HyperV Servisini kurmamızla birlikte işletim sistemi üzerinde ciddi bir dönüşüm oluşmaktadır.

HyperV Servisi yüklendikten sonra fiziksel sunucu kaç sefer yeniden başlatılıyor,  bunu gözlemleyebilirsiniz….

Bu gözlem aradığınız cevapları sizlere verecektir.

HyperV Türleri ve HyperV Mimarisi adlı çalışmalarımızda bu sorulara da cevaplar verdik.

Ayrıca, HyperV Servisi, bir windows işletim sistemi üzerine yüklenecekse eğer Windows Server kurulum yöntemi de Core Server yada Windows Nano Server üzerinde yapılmalıdır.

Grafik arabirimine sahip windows Server üzerinde çalışsa bile gerek performans gerekse güvenlik için önerilmemektedir. Bu konuda başka bir konu ve windows server kurulum yöntemlerini detaylı olarak paylaşmıştık.

Çalışmamızı tek bir cümleyle toparlamamız gerekirse  eğer söyleyecek olduğumuz son sözümüz,

HyperV Server Baremetal Hypervisor kullanmakta ve bir windows Server üzerinde çalışmamaktadır.