Get-Mailbox Database komutu ile Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan Exchange Server Database ‘leri ve en son ne zaman yedek alma işlemleri tamamlanmış, tespit ediyoruz.

Uygulama seviyesinde alınan her bir yedekleme görevi sağlıklı bir şekilde tamamlandıktan sonra uygulamaya “tutarlı bir geri dönüş noktasının oluştu” bilgisini verir. Bizlerde son tutarlı geri dönüş noktasını uygulama üzerinde görebiliriz. Bu yedekleme görevlerine örnek verecek olduğumuz uygulamalar SQL Server, Exchange Server ve etki alanı sunucuları başı çekmektedir ve bu sunucular uygulama seviyesinde yedek almaya ihtiyaç duyarlar.

Exchange Server organizasyonun da Son alınan sağlıklı yedekleme görevi 1 Agustos tarihinde alınmış ve Exchange Server üzerinde barınan veri tabanlarına bu bilgi aktarılmış. Zaman kontrolünü yaptığımız zaman en son alınan sağlıklı yedekten sonra toplam 2 gün geçmiş.

Son iki günlük yedeklerimiz bulunmamakta ve Bunun bir çok nedeni olabilir.

Bu çalışmayı hazırlamış olduğumuz Exchange Server organizasyonun da yoğun işlem yükleri bulunmakta ve Exchange Online ‘den Exchange Onpremise organizasyonuna büyük boyutta posta kutuları taşınmakta. Yedekleme görevinin yada bir başka bakım işleminin Move Request işlemlerine etki etmemesi için uygulama seviyesinde yedek alma görevleri durduruldu. Alınan bu risk sonrarasında move request işlemlerinin hızlı bir şekilde yapılması sağlandı.

Burada bir risk aldık evet fakat B planımız bulunmakta… İmaj seviyesinde ve bütünleşik bir mimariye sahip olduğumuz için mevcut sistemin bağımlı olduğu alt yapısıyla birlikte imajları alınmakta.

İmaj yedeklemeyi önermesek bile move request işlemlerinin hız kazandırabikmek için  almış olduğumuz geçici bir riskti ve almış olduğumuz bu riski de bu şekilde dağıttık.

Exchange Server organizasyonu içinde bulunan veri tabanlarını kontrol ediyoruz ve Circulor logging özelliğinin kullanılmadığını görebiliyoruz.

Bu özellik sağlıklı exchange organizasyonlarında zaten kullanılmamalı ve DAG yapılandırılması yapılmış Exchange Server organizasyonlarında zaten önerilen bir özellik değildir.

Exchange veri tabanlarının barınmış olduğu dizini öğreniyoruz. EDB file ve işlem olay günlükleri (Circulur Logging) barınmış olduğu dizinleri öğrenmek üzere Get-mailbox komutunun ek özelliklerini çalıştırdık. Organizasyon içinde bulunan Exchange server Database ‘lerinin dizinlerini öğrendik ve Exchange Server Database ‘lerinin barınmış olduğu dizinleri kontrol ettik. Son iki gün içinde yedek alınmadığı için büyük boyutda işlem olay günlüklerinin oluştuğunu görmekteyiz. Taşımaların yapılmış olduğu veri tabanlarına bağlı olarak büyük daha büyük işlem günlüklerine de sahibiz.

İşlem günlüklerinin çok daha büyük olduğu Exchange Server veri tabanı olan Database 27 ve 160 GB boyutunda bir işlem olay günlüğü oluşturulmuş. Bu olay günlükleri son iki gün içinde ve posta kutusu taşıma süresince olmuş durumda.

Bu olay günlüklerini, uygulama seviyesinde durdurulan yedekleme görevini tekrar başlatarak temizlenmesini sağlayabiliriz. Fakat, organizasyon içinde oluşan işlem günlükleri çok ama çok fazla ve yedekleme görevleri de uzun sürecek olduğu için işlem olay günlüklerinin el-ile temizleme işlemini gerçekleştireceğiz.

Öncelikle, işlem olay günlüklerini temizleyecek olduğumuz Exchange Server  veri tabanı üzerinde kapalı durumda olan circulur loggin özelliğini aktif duruma getiriyoruz. Bu işlemi Set-Mailbox komutunun ek özellikleri olan Circulor logging uzantısı ile gerçekleştirmekteyiz.

İşlemi gerçekleştirdikten sonra organizasyon seviyesinde veri tabanlarını inceliyoruz ve Database27 üzerinde Circulor logging özelliğinin aktif duruma geldiğini görebiliyoruz. Bu özelliği aktif duruma getirerek işlem olay günlüklerinin el ile silinmesini sağlayacağız. Bu işlem ile Exchange Server veri tabanına vermiş olduğumuz bilgi “verilerin bütünlüğü sağlıklı durumda ve oluşan işlem olay günlüklerini silebilirsin” bilgisini verdik.

İşlem olay günlüklerinin silinebilmesi için ufak bir kesinti yapmamız gerekmekte!!! Öncelikle veri tabanı seviyesinde veri tabanının dismount edilmesi ve sonrasında tekrardan mount edilmesi.

Bu işlem süresince veri tabanı içinde bulunan posta kutuları kısa bir kesinti oluşacak. Veri tabanı dismount durumundayken veri tabanının bulunmuş olduğu Exchange server üzerinde Information storage servisini durduruyoruz ve tekrar çalıştırıyoruz. Servisi yeniden başlatmanızı önermiyorum, bazı durumlarda askıda kalmakta ve problem oluşturmakta. Bunun için servisi durdurup tekrar çalıştırmanız önerilmektedir.

Servisi kapatıp tekrar açmış olduğumuz süredeyse bu excahange serveri kullanan kullanıcılar kısa bir kesinti yaşayacak.  Information storage servisi yeniden başladıktan sonra dismount olan veri tabanını tekrardan mount durumuna getiriyoruz. Veri tabanı tekrar mount olduktan sonra artık kullanıma hazır durumda. Kullanıcılarımız posta kutularına erişecektir.

İşlem olay günlüklerinin silinmesi Exchange server tarafından kuyruğa alındı ve en kısa zaman da temizleme işlemi yapılacaktır.

İşlemlere saat 4:36 ‘da başladık ve işlemlerin exchange server tarafından algılanması 4:45 gibi gerçekleşti ve hızlı bir şekilde işlem olay günlükleri temizlendi. Bu işlemden sonra aktif duruma getirmiş olduğumuz circulur logging özelliğini tekrar kapatmayı unutmamalıyız.