Exchange Server Onpremise ortamların-dan Exchange Online (Office 365) ortamına Office 365 Hybrid Migration geçiş işlemleri yaparken kafa karışıklığına neden olan bir çok faktör vardır.

Exchange Online ‘a geçiş yapmak yaparken Exchange Server Onpremise ortamlarında bulunan Exchange Server MRS (Mailbox Replication Services) ayarları ve geçiş eşzamanlılığı iyi hesaplanmalıdır. Geçiş eşzamanlılığının en temel tanımı, Office 365 Hybrid Migration projesi için yapılandırılan Exchange Onpremise Server ‘ın aynı anda kaç adet posta kutusu (Mailbox Move Request) taşıyacağının hesaplanmasıdır.

İşin özü şu, bir köprü var, bu körü üzerinden eş zamanlı kaç kişi geçebilir ve ne kadar zaman da geçebilir, bunun hesabını yapmamız gerekmektedir. Bu köprü üzerinden kapasitesinin üzerinden kişi taşıdığımız zaman köprü sallanacak mı yoksa çökecek mi bunları planlamalıyız. Geçiş işleminde, köprünün güvenliğine etki edecek olan rüzgar, yağmur gibi dış etkenleri de dikkate almamız gereken projelerdir.

Tüm şirket içi ortamları bir-birinden farklıdır ve farklı olması da mantıklıdır. Bu nedenle Office 365 Hybrid Migration projelerinde Exchange Server Onpremise ortamının destekleyebileceği aynı anda kaç adet posta kutusunu (Mailbox Move Request) taşınacağı Office 365 Hybrid Migration proje başlangıç öncesinde ön görülmeli ve posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemlerinde de iyileştirmeler yapılmalıdır.

Pera Bilgi Sistemleri Proaktif Hizmetler Kapsamında Proactive Services Exchange Server ve Proactive Services Exchange Server Security çalışmaları ile Exchange Server organizasyonları için iyileştirme ve güvenlik sıkılaştırma çalışmalarını yapmaktadır.

Bu çalışmaya bizler Exchange Migration Concurrency çalışması demekteyiz. Yapılacak olan bu çalışma da Office 365 Hybrid Migration projesinde müşterilerin Exchange Server Onpremise ortamlarından Exchange Online (Office 365) geçmesini engel olmamalıdır.

Bir başka amaç ise Office 365 Hybrid Migration projesinde posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) sırasında performans ve problemlerin en düşük seviyede olması, hizmet kesintisinin olmaması ve kullanıcılardan problemlerin en az seviyede etkilenmesi hedeflenmelidir.

Office 365 Hybrid Migration projeleri her şirket için farklı zamanlarda tamamlanmaktadır. Şirket içinde bulunan kullanıcı sayısı ve sahip oldukları posta kutu boyutları, Exchange Server Onpremise Sunucuları ve çevre birimleri (ağ ve güvenlik cihazları, bandwith) bu projelere etkendir. İlk yapılandırma ortalama 4 gün içinde tamamlanmış olsa bile Office 365 Hybrid Migration projesi yapılan şirketin değişkenliklerine ve taleplerine bağlı olarak artı süreler eklenmektedir.

Office 365 Hybrid Migration projelerin de çok fazla değişken olduğu için şirket  ortamına özgü Exchange Migration Concurrency ayarları yapılmalıdır.

Exchange Migration Concurrency Yapılandırma

Migration Endpoints olarak bilinen Geçiş Uç Noktaları, Exchange Online olarak bilinen Office 365’teki Exchange Server ile şirket içi Exchange Onpremise Server ‘lar arasında karşılıklı iletişim kuran sunuculardır. Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri bu sunucular arasında gerçekleştirilir.

Office 365 Migration Endpoints

Office 365 Migration Endpoints

Bir çok müşteri için tek bir geçiş uç noktası yeterlidir. Ancak birden çok coğrafi konumdan Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri için birden çok Migration Endpoints sahip de olunabilir. Örneğin, bir ABD uç noktası, bir Fransa uç noktası ve bir Japonya uç noktası gibi..

Migration Endpoints uç nokta başına kontrol edilir. Burada iki ilgili değer vardır ve bunlar Max Concurrent Migrations ve Max ConcurrentI ncremental Syncs.

Yukarıda, Office 365 Hybrid Migration proje kapsamında yapılandırılan Migration Endpoints yapılandırmasını görmektesiniz ve Max Concurrent Migrations değeri 50 olarak belirtilmiş durumda.

Exchange admin center \ Recipients \ Migration \ Migration endpoints yoluna takip ederek Migration Endpoints uç noktalarını görebilirsiniz.

MaxConcurrentMigrations : İlk veri kopyalama aşamasında (İlk Senkronizasyon) bu uç noktaya karşı çalışacak eşzamanlı hareketlerin yaklaşık sayısını kontrol eder.

MaxConcurrentIncrementalSyncs : Artımlı senkronizasyon ve sonlandırma dahil olmak üzere ilk veri kopyasından sonraki aşamalar sırasında bu uç noktaya karşı çalışacak yaklaşık eşzamanlı hareket sayısını kontrol eder.

Bunlar bağımsız kovalardır ve biri diğerinden uzaklaşmaz. Bir hareket henüz ilk senkronizasyonu tamamlamamışsa, MaxConcurrentMigrations’dan bir yuva kullanır, aksi takdirde MaxConcurrentIncrementalSyncs’ten bir yuva kullanır.

Kiracı düzeyinde maksimum değerler:

Ayrıca, Office365’teki Get-MigrationConfig’de görülebilen MaxConcurrentMigrations adında bir değer de vardır.  Bu değer, geçişleri doğrudan etkilemez . Bunun yerine, Exchange Admin Center’ı veya Set-MigrationEndpoint’i kullanarak bireysel geçiş uç noktalarınızda hangi değerleri ayarlayabileceğinizi kontrol eder. Varsayılan olarak, bu değer 300’dür ve müşteri geçişlerinin büyük çoğunluğu için yeterlidir, ancak 1000’e kadar destekle yükseltilebilir.

Ancak, daha yüksek eşzamanlılığın daha iyi geçiş verimini garanti etmemektedir. Her müşteri ortamı için kabul edilecek uygun bir değer bulunmalıdır ve değerler de denemeler sonrasında tespit edilir.

Exchange Server Onpremise MigrationConfig

Exchange Server Onpremise MigrationConfig

Office 365 Hybrid Migration işlemi için Migration Endpoints olarak yapılandırılan Exchange Onpremise Sunucu üzerinde ki değerleri görmektesiniz.

Exchange Online Migration Config

Exchange Online Migration Config

Exchange Onpremise Sunucu ile karşılıklı iletişim halinde olan Exchange Online (Office 365) Sunucusu üzerinde ki Migration Endpoints ayarları görmektesiniz.

Her iki Exchange serve için MaxNumberOfBatches sayısı 100 olarak yapılandırılmış. MaxConcurrentMigrations sayısı ise Exchange Server Onpremise ortamında Unlimited Exchange Online server üzerinde ise 300 olarak tanımlanmış ve bu değerler varsayılan değerdir.

Bu değerler bizlere şunu söylemekte, bizler 100 farklı Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri  için Migration Batches yazabiliriz. Bu Migration Batches içinde sınırsız sayıda kullanıcı olabilir ki Exchange Onpremise Server üzerinde tanımlı olan değer MaxConcurrentMigrations değeri Unlimited ‘di. Fakat Bu taşımayı karşı tarafta karşılayacak olan Exchange Online üzerinde ki MaxConcurrentMigrations değeri ise 300 ‘dür.

Exchange Onpremise Sunucusu üzerinde bizler sınırsız sayıda Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemlerini başlatmış olsak bile Office 365 üzerinde çalışan Exchange Online Serverlar en fazla 300 adet Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemlerini kabul edecektir ve daha fazla olanı kuyruğa alacaktır.

Bu ayarlar üzerinde yapacak olduğunuz değişikler Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemlerine doğrudan bir etkisi yoktur.

Office365 Hybrid MoveRequestStatistics

Office365 Hybrid MoveRequestStatistics

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri sırasında StalledDueToSource ön başlığı ile başlayan birden fazla hata ve uyarılar göreceksiniz. Her bir hata bir-birinden bağımsız bilgi işlem kaynaklarının yetersiz olmasından kaynaklı olacak ve posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevleri askıya alınacak yada geçici süre duracaktır. Bu hataların bazılarını #mailbox move request etiketi ile sizler için paylaşmıştık.

Bunlar aslında bir sorun değil. Bu, hareketlerde sadece sıralarının çalışmasını beklerken görebileceğiniz bir durumdur (bir geçiş uç noktası eşzamanlılık yuvası). Bunu “sıraya alınmış” olarak düşünebilirsiniz.

Office 365 Hesabınız üzerinde bulunan Exchange Online Server üzerinde ve Exchange Onpremise Server üzerinde MaxConcurrentIncrementalSyncs değerini de değiştirebilirsiniz.

Set-MigrationConfig -MaxNumberOfBatches 50

Set-MigrationConfig -MaxConcurrentMigrations 100

Yukarıda paylaşmış olduğum komutlar ile MaxNumberOfBatches ve MaxConcurrentMigrations sayıları değiştirilebilmektedir. Exchange Onpremise Server üzerinde Exchange Management shell ile Exchange Online içinse Windows Powershell araçları ile değiştirebilmektesiniz.

Bu makale içinde bahsetmiş olduğumuz Migration Batches Limit değerleri özelinde Exchange Server Migration Batches Limit makalesini de paylaştık. Exchange Migration Concurrency yapılandırmasının daha sağlıklı olması için Migration Batches Limit değerleri de dikkate alınmalıdır.

Birçok müşteri için çok kafa karıştırıcı bir konu gibi görünsede Office 365 Hybird Migration işlemlerine başladıktan sonra ve en iyi değerleri bulmak için pilot posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri yapıldıktan sonra bu karmaşık konular daha anlaşılabilir olmaktadır.