Microsoft Exchange Server Upgrade projelerinde belki de en sancılı süreç Eski Exchange Server sürümünden yeni Exchange Server ‘a gerçekleştirilen posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemidir.

Exchange Server Organizasyon yapısına yeni Exchange Server Kurulum işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı ve Coexisting (birlikte çalışma) problemsiz bir şekilde çalışmakta. Exchange Server Organizasyonu içinde bulunan Eski sürüm Exchange Server ile (Exchange Server 2010 / 2013 / 2016) yeni Exchange Server 2019 Coexisting özelliği ile birlikte çalışmakta ve eski Exchange Server üzerinde bulunan görevleri yeni Exchange Server ‘a taşımak ve eski exchange Server ‘ları mevcut Exchange organizasyon ‘u içinden kaldırma planınız bulunmakta.

Eski Exchange Server ‘ları Microsoft Exchange Organizasyon yapısından kaldırabilmeniz için yapmanız gerekli olan bir çok işlem vardır ve posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri de belki de en sancılı süreçtir.

Microsoft Exchange Server Upgrade projelerinde, Coexisting (birlikte çalışma) mimarisi kurulduğu zaman posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri çok problem yaşatmasa bile bazı özel kullanıcılar için erişim problemleri oluşmaktadır.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri yapılan kullanıcıların güncellenmeyen Exchange Client sürümleri, yeni Exchange Server ile uyumsuz olduğu zaman kullanıcılarımızın e-posta alış verişi durmasa bile e-postalarına erişim sağlayamadıkları için problem oluşturacaktır.

Mailbox Move Request Statistics

Mailbox Move Request Statistics

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri yapılan kullanıcıların sahip oldukları mailbox boyutları da büyük olduğu zaman süreler uzayacaktır. Sizlerin, hafta içi mesai saatlerinde, erişilebilir zaman da başlatmış olduğunuz Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri mesai saati sonrasında tamamlanabilir ve Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request)  işlemi yapılan kullanıcının da Exchange Client sürümleri eski olursa kullanıcı e-postalarına erişim yapamaz.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemleri , Exchange Upgrade projelerin de yapıldığı gibi Exchange Online olarak bilinen Office 365 alt yapısı içinde yapılan bir operasyondur.

Exchange Server Onpremise Organizasyonundan Exchange Online organizasyonuna yapılan Office 365 Migration işlemleri de Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemlerine bağımlıdır. Exchange Onpremise organizasyon içinde yapılan Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemlerinde problem genellikle Exchange Client sürümleri için geçerliyken Office 365 Migration işlemlerinde problemler ve işlemler biraz daha farklıdır.

Outlook Connection Status

Outlook Connection Status

Exchange Server Onpremise organizasyonu ile Exchange Online organizasyonu arasında Office 365 Hybrit yapıldığı zaman iki Exchange organizasyonu bir-birine güvenmekte ve aynı domain için hizmet verse bile Client Access erişimleri farklıdır. Exchange Server Client Access erişimleri farklı olduğu için de Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi yapılan kullanıcı Exchange Online ‘den Exchange Server Onpremise organizasyonuna taşındığı zaman yada tam tersi bir Mailbox migration işlemi yapıldığı zaman kullanıcılar Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi tamamlandığı zaman e-postalarına erişemeyecektir.

Exchange Server 2016 / 2019 ile birlikte Outlook Clientlar üzerinde ki bu problem giderilmiş olsa bile Activesync özelliğine sahip taşınabilir cihazlar da bu problem devam etmekte ve Office 365 Migration projesinde Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemi yapılan her bir kullanıcı için Activesync ayarları baştan yapılmakta.

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi mesai saati içinde biterse hızlı bir şekilde müdahale edebilir ve Activesync özelinde olan problemlere yada yaşanılan başka erişim problemlerine hızlı bir şekilde müdahale edebiliriz.

Fakat, Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevlerini ister Exchange Upgrade projelerinde yapalım istersek Office 365 Migration projelerinde yapalım taşıma görevinde olan bir kullanıcının ne zaman biteceğini ön göremeyiz.

Mailbox Move Request Latency Tolerance makalesinde bahsettiğimiz gibi Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) işlemlerine etki eden bir çok bileşen vardır ve bizler sadece taşıma görevleri için iyileştirme işlemini yapabiliriz.

Bir taşıma görevinin ne zaman biteceğini sadece ön görebilir ve kesin bir zaman dilimini veremeyiz.

Mailbox Move Request Migration Batch Seçenekleri

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevlerini oluştururken kullanmış olduğumuz Migration Batch sihirbazında bu problemler için seçenekler bulunmaktadır ve bu seçeneklerden uygun olanını her bir Mailbox Migration Batch görevi için ayrı ayrı yazabiliriz.

Exchange Mailbox Move Request Preferred Option to Complete the Batch bölümünde Start ve Complete olmak üzere seçenekler bulunmaktadır.

Exchange Mailbox Move Request Complete the batch automatically after time

Exchange Mailbox Move Request Complete the batch automatically after time

Start bölümünde bir Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevinin ne zaman başlayacağını zaman ayarlı olarak verebilir yada el-ile görevi bizler başlatabiliriz. Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevini, bitiş zamanını bildiğimiz bir yedekleme görevinden sonra başlamasını yada mesai saati sonrasında başlamasını belirleyebiliriz.

Unutmayalım, başlayan bir görev özel bir kural belirtmediğimiz zaman tamamlanana kadar sürecektir. Byük bir posta kutusunu taşıyorsak eğer ve taşıma görevi yetersiz kaynaklara sahip Exchange Server üzerinde yapılıyorsa yada Office 365 Migration proje kapsamında yapılıyorsa günler sürebilir… Ayrıca, Mailbox Migration Batch görevleri durdurulabilir yada iptal edilebilir.

Exchange Mailbox Move Request Manually complete the batch

Exchange Mailbox Move Request Manually complete the batch

Manually complete the batch ise makaleye giriş konumuz olan Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi sonrasında kullanıcılarımızın e-posta kaynaklarına erişme problemleri için geçerli.

Mailbox Migration Batch görevlerini yazarken her bir Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi için bitiş zamanını verebilir yada el-ile bu görevi tamamlayabiliriz.

Büyük e-postalar için taşıma görevinin mesai saati içinde / dışında sürekli yapılmasını, fakat Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevin kontrol edebileceğimiz bir zaman da tamamlanmasını belirleyebiliriz.

Mailbox Migration Move Request Synced

Mailbox Migration Move Request Synced

Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevini yapmış olduğumuz her bir e-posta sunucusu kaynak Exchange Server üzerinden Hedef Exchange server üzerine verileri eşitledikten sonra görev tamamlanmayacak ve Mailbox Move Request işlemi %95 ‘de bekleyecektir.

[/fusion_text]

Yukarıda paylaşmış olduğum Exchange Powershell aracı ile Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görev durumunu görebilirsiniz.

Yukarıda paylaşmış olduğum Exchange Powershell aracı ile Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görev durumunu istemiş olduğunuz zaman diliminde tamamlayabilirsiniz.

Complete this migration batch

Complete this migration batch

Synced olarak görmüş olduğunuz Mailbox Migration Bach ‘leri Exchange Control Panel üzerine giriş yaparak da tamamlayabilmektesiniz. Complete this migration batch görevini başlattığınız zaman Last Synced time ile Complete this migration batch işlemini başlatmış olduğunuz zaman arasında ki veriler eşitlenecek ve Posta kutusu taşıma (Mailbox Move Request) görevi sizlerin kontrolünde tamamlanacaktır.

complete the migration batch

complete the migration batch

Synced olarak görmüş olduğunuz Mailbox Migration Bach ‘leri tamamlamak istediğiniz zaman Exchange Control Panel üzerinde görecek olduğunuz uyarı mesajı yukarıda. Taşıma işlemini yapmış olduğunuz mailbox son değişen verileri eşitledikten sonra posta kutusu taşıma görevi son bulacaktır.