Azure Monitor Fiyatları Nasıl Hesaplanır sorusu özünde karmaşık bir sorudur. Azure Monitor Nedir ve Log Analytics Workspace Ayarları makalemizde bunun örneklerini verdik ve maliyet hesaplamasına etki edecek birden fazla faktörün olduğunuz sizlere aktardır.

Microsoft Azure Monitor, birden fazla veri kaynağından veri toplamakta, toplanan bu veriler Azure Log Analistics Workspace saklama alanında saklanmakta. Saklanan her bir verinin ne kadar süre saklı kalacağı, toplanan veri kaynaklarının çeşitliliği, veri gönderen Azure Monitor Agent sayısı ve veri kaynaklarından paylaşılan veri boyutu ve sıklığı Azure Monitor Fiyatlarına bire-bir etki etmektedir.

Aslında, Bulut bilgi işlemin bizlere vaat etmiş olduğu kullandıkça öde, kullandığın kadar öde mantığını bire-bir Azure Monitor fiyatlandırmasında görebilmekteyiz. Bu makalede aşağıda ki üç ana başlığa odaklanacak ve Azure Monitor Fiyatlandırmasında maliyet optimizasyonu için önerilerimize sahip olacaksınız.

1. Azure Log Analytics Data Retention

Microsoft Azure Monitor ve Azure Log Analytics maliyetleri çok değişkendir. Sizler, kaç adet Azure Log Analytics agent ‘i üzerinden veri topladınız ve bu Agent ‘ların yüklü bulunmuş olduğu işletim sistemi nedir (Windows yada Linux) ve bu işletim sistemleri üzerinde yüklü bulunan uygulamalar (Active Directory, SQL, Oracle) nelerdir soruları ve bu soruların cevapları Azure Monitor Fiyatlarına etki etmekte ve bu etiker de ilk olarak Azure Log Analytics Daily Cap bütçenize etki etmektedir.

Azure Log Analytics Data Retention seçimini, Azure Log Analisticst Workspace alanında veri saklama alanı olarak düşünebiliriz.

Azure Log Analytics 100 GB Capacity Reservation

Azure Log Analytics 100 GB Capacity Reservation

Azure Log Analytics çözümü varsayılan olarak Pay-as-you-go ödeme modelini kullanmakta ve yapacak olduğunuz bir başka satın alma seçeneği de Azure Log Analytics Capacity Reservation işlemidir.

Azure Log Analytics Capacity Reservation işlemini yapabilir ve Azure Log Analytics çözümünü şirketiniz ihtiyaçları çerçevesinde kullanabilirsiniz.

Azure Sentinel Logs

Azure Sentinel Logs

Azure Log Analytics Capacity Reservation ve Pay-as-you-go ödeme modeli 31 Günlük veri saklama üzerine kurulmuştur. Regülasyonlara bağımlı bir kuruluşsanız ve Azure Sentinel yada Azure Security Center gibi bulut tabanlı bir hizmet kullanıyorsanız 31 Günlük süre sizler için yeterli olmayacaktır.

Bir çok kuruluş 90 yada 180 gün olmak üzere geçmişe dönük olay günlüklerini saklamakta ve Azure Log Analytics üzerinde yapacak olduğunuz Azure Log Analytics Data Retention işlemi ile Azure Log Analytics üzerinde saklanan verilerin süresini belirleye bilmektesiniz.

Azure Log Analytics Data Retention

Azure Log Analytics Data Retention

Bu arada unutmadan hatırlatalım Azure Log Analytics üzerinde saklanan Application Insights data verileri sadece 90 gün saklanmaktadır. Application Insights verileri haricinde Azure Log Analytics üzerinde saklanacak verileri 730 Güne kadar çıkarabilirsiniz.

Azure Log Analytics Capacity Reservation

Azure Log Analytics Capacity Reservation

Azure Log Analytics Workspace alanında saklanacak veri artış gösterdikçe Azure Log Analytics ‘e ödeyecek olduğunuz maliyetlerde artış gösterecektir. Bu tür gereksinimlerde Azure Log Analytics Capacity Reservation işlemini yapmanız önerilmektedir.

2. Azure Log Analytics Daily Cap

Azure Log Analytics Daily Cap, Azure Log Analytics agent ‘i üzerinden Azure Log Analytics Workspace alanına (Azure Monitor Agentların göndermiş olduğu telemetri verileri) bir gün içinde ne kadar veri gönderdildiğini bizlere söylemekte ve günlük olarak Azure Log Analytics Workspace alanı için bizlere günlük maliyeti belirtmektedir.

Azure Monitor Agent ‘ların yüklü bulunmuş olduğu işletim sistemi nedir (Windows yada Linux) ve bu işletim sistemleri üzerinde yüklü bulunan uygulamalar (Active Directory, SQL, Oracle) nelerdir değişkenleri Azure Log Analytics Daily Cap bütçenize bire-bir etki etmektedir.

Azure Log Analytics Usage Charts

Azure Log Analytics Usage Charts

Yukarıda paylaşmış olduğumuz Azure Log Analytics Usage Charts ekran görüntüsünde görüldüğü gibi her bir gün bir-biri ile aynı değildir. 17 Ekim tarihinde 2GB üzerinde veri transferi yapılmışken bu veri transferinin önce ki günlerde ve sonra ki günlerde daha az olduğunu görebilirsiniz.

Eğer, perakende gibi bir sektörde çalışıyorsanız ve bir kampanya çıkışı yaptıysanız satış oranlarınız artış gösterecektir. Bu artan satışlar, bilgi işlem kaynaklarına da etki edecek ve daha çok işlemci, daha çok bellek ve diğer bileşenleri kullanacaktır.

Yada, veri merkezinize yapılan bir saldırı ve beklenmeyen olaylar oluştukça bilgi işlem kaynaklarınızın üretecek olduğu olay günlükleri artış gösterecek ve bu artan olay günlükleri de Azure Log Analytics Agent ‘ları üzerinden Azure Log Analytics veri tabanına yazılacak.

Azure Log Analytics Tahmini Maliyet Hesaplama bölümünde paylaşmış olduğumuz gibi maliyet yönetimi çok karmaşıktır. Kullandıkça öde yöntemini seçmiş olabilir ve Pay-as-you-go ödeme modeli ile kullandığınız kadarını ödersiniz.

Kampanya yaptınız, yoğun satış oldu ve kazandınız. Bu durumda Microsoft Azure kaynaklarına da daha fazla ödeme yapacaksınız. Yada bir saldırıya maruz kaldınız ve saldırıyı bertaraf ettikten sonra saldırı ne zaman geldi, nereden geldi ve niçin geldi sorularına Azure Log Analytics üzerinde saklanan veriler üzerinden cevaplar bulacaksınız.

Azure Log Analytics hizmetini Azure Security Center yada Azure Sentinel gibi güvenlik ve Siem çözümlerine bağladıysanız ve regülasyona bağlı bir kuruluş yada hesap vereceğiniz yasal merciler varsa Azure Log Analytics ‘e yapmış olduğunuz süpriz ödemeleri görmezden gelebilirsiniz.

Azure Log Analytics Daliy CAP

Azure Log Analytics Daliy CAP

Bazı kuruluşlar bu beklenmedik ödemeleri çok fazla sevmezler. Bu tür kuruluşlar için Azure Log Analytics üzerinde Daliy CAP bölümü bulunmaktadır. Azure Log Analytics Daliy CAP bölümü ile Azure Log Analytics üzerine gönderilecek olan günlük veriyi sınırlandırabilirsiniz.

Azure Log Analytics Daliy CAP sınırlandırması en az 0.023 GB / Day ile başlamakta ve yüzlerce GB olmak üzere genişlemektedir.

Bu özellik sayesinde Günlük topladığınız veri miktarına bir üst sınır uygulayarak maliyetlerinizi kontrol edebilirsiniz. Günlük sınırın uygulanmasında bir miktar gecikme olabileceğini, bu nedenle veri alımının tam olarak belirtilen sınırda durdurulmasının garanti edilemeyeceğini de unutmayın.

3. Azure Log Analytics Tahmini Maliyet Hesaplama

Azure Log Analytics maliyeti, seçtiğiniz fiyatlandırma katmanı, saklamış olduğunuz veri ve hangi Azure Log Analytics Solutions çözümlerin kullanıldığınıza bağlıdır.

Azure Log Analytics içinde Usage and estimated costs bölümüne giriş yaptığınız zaman son 31 günlük Azure Log Analytics verilerinize bağlı olarak tahmini aylık tüketiminizi görebilirsiniz. Bu maliyet tahminleri, veri besleme modelinize göre en iyi fiyatlandırma katmanını seçmenize yardımcı olmak için kullanılabilir.

Azure Log Analytics Usage Charts

Azure Log Analytics Usage Charts

Azure Log Analytics Tahmini Maliyetler ayrıca Azure Güvenlik Merkezi (Azure Security Center) kullanıyorsanız 500 MB / VM / gün veri ödeneklerini de içerir.

3.1 Pricing Tiers