Azure Dedicated Host , Azure üzerinde kiralamış olduğunuz bir veya daha fazla sanal makineyi, size özel ayrılmış bir fiziksel sunucu üzerinde çalıştırabilecek olduğunuz yeni bir hizmettir.
Azure Dedicated Host hizmeti, bu gün itibariyle önizleme aşamasında ve gerçek müşteri deneyimi henüz bulunmamaktadır.

Azure Dedicated Host nedir ve niçin bu hizmete ihtiyaç bulunmaktadır. Bu soruların cevaplarını veriyoruz.

Azure Dedicated Host yada ayrılmış ana makine hizmeti Azure hizmetleri arasında bulunan yeni bir hizmettir. Dünya üzerinde ve Türkiye de, bir çok veri merkezi bu hizmeti çok eski zamanlardan beri bu hizmet bulunmakta ve Azure ‘da bu hizmetin yeni olmasının da bir kaç nedeni vardır.

Öncelikle değişen yasalar (KVKK) ve şirketlerin bulut yolculuklarında yaşamış oldukları uyum süreçleri. Her kurumun verileri hassas ve önem derecesi de her zaman yüksektir.
Bunun için bir çok kurum bulut bilgi işleme ön yargı ile yaklaşmakta ve sahip oldukları verilerin hassas olması nedeniyle yerel veri merkezlerine yatırım yapmaktadır.

Azure yada başka bir bulut sağlayıcısında kiralanan bir sanal sunucu başka bir kurumun kiralamış olduğu sanal sunucusu ile aynı fiziksel sunucu üzerinde çalışmaktadır. Bu durum özel bir hizmet almadıysak eğer diğer bulut sağlayıcıları içinde geçerlidir.

Evet, bu bir güvenlik riski ve bu risk için çok farklı güvenlik önelemleri de alınmaktadır. Kiralanan sanal sunucuları güvenli bir şekilde çalışması için bilgi işlem kaynakları seviyesinde özel önlemler alınmakta, Network bileşenleri ve veri depolama havuzları başta olmak üzere bir çok mantıksal güvenlik önlemleri alınmaktadır.

Alınan bu güvenlik önlemleri sonrasında şirketlerin sanal makineleri aynı fiziksel makine üzerinde fakat farklı mantıksal katmanlarda çalışmaktadır. Farklı şirketlerin kiraladığı sanal sunucular, bir-birleri ile iletişim kurmadan özel ayrılmış güvenli ortamlarda çalışmaktadır.

Bu mantıksal güvenlik önlemlerini kurumlar ve bulut sağlayıcıları almış olsa bile kiralamış olduğunuz her bir sanal sunucu günün sonunda başka bir kiracının sanal sunucusu ile aynı fiziksel sunucu üzerinde çalışacaktır. Bellekler ve işlemciler başta olmak üzere bir çok bilgi işlem kaynağı ortak çalışacaktır.

Bu ortak kullanım hizmeti bir çok kuruluş için bulut ön yargısını oluşturmakta ve bu sebepler için Azure Dedicated Host hizmeti oluşturulmuştur.

Azure üzerinde sağlanan bu yeni hizmet sonrasında sanal sunucular, size özel ayrılmış fiziksel sunucular üzerinde hizmet vermektedir.
Bu hizmet, henüz önizleme aşamasında ve gerçek müşteri deneyimi bu gün bulunmamaktadır.